Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Straszny problem z rozstawem okularów...Pomocy! :(
Autor Wiadomość
Aszolina 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   Straszny problem z rozstawem okularów...Pomocy! :(

Witam, nazywam się Ania, jestem tu nowa...
O co chodzi: Jestem świeżo-upieczonym astroamatorem. Juz od jakiegos czasu nosiłam się z zakupem lornetki, która miałaby mi pomóc w poznawaniu nocnego nieba. Chciałam przeznaczyć na ten cel -/+ 300 zł. Po wieeeelu godzinach, dniach, tygodniach przeczesywania for zdecydowałam się na DO Entry 10x50. Kiedy przyszła paczka byłam bardzo podekscytowana, niestety tylko przez chwilę. Nie mogłam patrzeć przez lornetkę nie męcząc oczu. Okazało się, że dotknął mnie problem, którego się kompletnie nie spodziewałam - za wąski rozstaw źrenic (albo za szeroki rozstaw okularow - juz sama nie wiem co jest problemem) :/ Optyk zmierzył mi rozstaw zrenic - wynosi on 52mm. Powiedział, że to dziecięcy rozstaw. A mam 21 lat, więc raczej niewiele się tu zmieni.
Nie mogę za chiny znaleźć lornetki z takim rozstawem minimalnym! Najgorsze jest to, że producenci nie podają tego parametru i mogę wybierać jedynie wśród lornetek przetestowanych na optyczne.pl. A tam wszystkie opcje odpadaja:

ZOMZ Kronos - za duża, za ciężka, potrzebuję lornetki do oglądania z ręki, nie mam nawet balkonu do postawienia statywu
PZO LP11x40 - za mala srednica, poza tym nie chce 'pieronsko zoltego obrazu'
CZJ Dekarem - Wszystko wydawaloby sie ok, ale niestety te lornetki w komisach w dobrym stanie kosztuja 700-800 zlotych. Tu juz wole dozbierac do Vixen Ultima.
Vixen Ultima 8x56 - lornetka marzen. nie dosc, ze swietne parametry (chociaz wolalabym ta 9x63) to jeszcze najpiekniejszy design wsrod lornetek. Idealne polaczenie klasyki z nowoczesnoscia. Tylko zakupienie tej lornetki oznacza zrezygnowanie z Synty 8'' w wakacje. Nie stac mnie na obie te rzeczy.
Jeżeli są inne przetestowane lornetki, które mają rozstaw okularów >52mm, to z jakis przyczyn odpadaja - dokladnie sprawdzilam wszystkie...

Jestem zdesperowana, co mam robic? Czy to znaczy, ze z takiego glupiego powodu mam w ogole zrezygnowac z lornetki? Kompletnie nie rozumiem, dlaczego producenci nie mogli nieco zwiekszyc tego przedzialu min-max - tak zeby moglo z lornetki korzystac dziecko albo wiekszy facet. Czy stoją za tym jakies ograniczenia techniczne? Jesli tak, to czemu jest jednak kilka modeli (zwlaszcza wsrod dinozaurow), ktore maja min rozstaw nawet 40mm.

Mam zbierac na Vixena i zrezygnowac z wymarzonego teleskopu? A moze znacie inne lornetki, ktore by mi spasowaly, ktorych jeszcze nie przetestowano. Wolalabym sie raczej zmiescic w przedziale 300-400 zlotych. Proszę o jakąś pomoc :( Jeśli Wy mi nie pomożecie to już nikt...

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   

Chodzi o zmiany konstrukcyjne. Kiedyś był tylko metalowy korpus z osią centralną i system Porro. Teraz robi się najwięcej dachówek, których tubusy obite są gumą. przez co nie można ich docisnąć do siebie bardziej.

Myślę, że musisz szukać pośród starszych rosyjskich Tento i Kornosów. Problem jest taki, że żółty obraz u nich wszystkich to norma. Można spróbować w Pryzmacie zainteresować się
modelami takimi jak tutaj:
http://www.pryzmat-fotoop...0c6611496b9f7fd

To współczesne wersje starych rosyjskich lornetek. Obraz mniej żółty, choć solidność wykonania i jakość optyki już nie taka. Ale z drugiej strony cena zachęcająca.

Aszolina 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   

Napisałam do nich parę dni temu maila z zapytaniem o rozstaw okularów. Niestety brak odpowiedzi. A moze ktos z forum sie orientuje jaki rozstaw okularow maja Berkuty 10x50 , Yukon 10x50 albo Sutter 9x63?

Sphyrna 
Nowy

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016   

Na początku chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać - "Optyczne" czytam od lat, pora wreszcie się zalogować.

Wykorzystam istniejący temat, żeby poprosić Was o pomoc - mianowicie mój problem jest dokładnie odwrotny, niż problem Założycielki tematu. Niebiosa obdarzyły mnie gębą z rozstawem oczu godnym rekina - młota, stąd szukam lornetki o możliwie jak największym rozstawie okularów - i dalej: powiększeniu najchętniej ok. 8-10x, średnicy obiektywu ok. 42mm, pożądana acz nie krytyczna mała odległość minimalna ogniskowania - wszystko to przy budżecie do ok. 1.700zł (krańcowo w uzasadnionych przypadkach ok. 2.200 zł).

Bardzo proszę o propozycje!

Arek 
Redaktor

http://www.optyczne.pl/ra...netek-8x42.html
http://www.optyczne.pl/ra...etek-10x42.html

Przekilikaj się przez testy w tych rankingach. W każdym teście jest podany zmierzony rozstaw okularów. Więc na pewno coś znajdziesz.

widoczek 
Optyczny

Sphyrna, a jaki masz konkretnie ten rozstaw oczu?

Sphyrna 
Nowy

A mam ci ja nie mniej niż 78 mm od jednej strony gęby na drugą (recepta na okulary tak podaje), więc kiedy jedno oko mruga, drugie dopiero się mu przygląda... :mrgreen: One nawet zeza synchronicznie nie potrafią zrobić...

Testy pracowicie przeklikałem, dziękuję za trop - oraz za kawał dobrej roboty!
Mam tedy do wyboru:

Swift Optics Horizon 10x42 (76,3mm)
Vixen New Foresta HR 8x42 WP (77,7mm; pod tym względem super)
Kowa BD 10x42 XD Prominar (76,6mm)

a być może jeszcze (brak danych):

Kowa BD 8x42 XD Prominar
Vixen New Foresta HR 10x42 WP

Wybór niby narzuca się sam, ale... Pewnie w tym "ale" znalazłoby się jeszcze sporo "za" i "przeciw". Zresztą, może rozwiązanie jest zupełnie inne... Teraz pewnie będę się miotać niczym bohater egzystencjalnej powieści, jeśli mnie zostawicie samego...

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Nie 31 Sty, 2016   Re: Straszny problem z rozstawem okularów...Pomocy! :(

Aszolina napisał/a:
Chciałam przeznaczyć na ten cel -/+ 300 zł.

Optyk zmierzył mi rozstaw zrenic - wynosi on 52mm. Powiedział, że to dziecięcy rozstaw. A mam 21 lat, więc raczej niewiele się tu zmieni.
Nie mogę za chiny znaleźć lornetki z takim rozstawem minimalnym! Najgorsze jest to, że producenci nie podają tego parametru i mogę wybierać jedynie wśród lornetek przetestowanych na optyczne.pl. A tam wszystkie opcje odpadaja:

Jestem zdesperowana, co mam robic? Czy to znaczy, ze z takiego glupiego powodu mam w ogole zrezygnowac z lornetki?

A moze znacie inne lornetki, ktore by mi spasowaly, ktorych jeszcze nie przetestowano. Wolalabym sie raczej zmiescic w przedziale 300-400 zlotych. Proszę o jakąś pomoc :( Jeśli Wy mi nie pomożecie to już nikt...

Aszolina Twój problem da się rozwiązać, jednak jest to moim zdaniem rozwiązanie połowiczne.

Są lornetki z rozstawem źrenic znacznie mniejszym niż 52mm, sam taką posiadam (producent w instrukcji podaje rozstaw od 33 do 72mm) to lornetki podwójnie łamane.

Problem w Twoim przypadku to fakt czy parametry 8x25 są dla Ciebie akceptowalne?

Ps. Tego Sportstara można obejrzeć w Galerii Krakowskiej w AB Foto
http://www.cyfrowe.pl/lor...x25-silver.html
Ps.2 Stare powiedzenie mówi że: lepszy rydz niż nic.

Sphyrna 
Nowy

Wysłany: Nie 31 Sty, 2016   

Biję się z myślami:
Czy koma w każdej Kowa BD 10x42 XD Prominar jest aż tak bardzo fatalna?
Czy konstrukcja w każdej Vixen New Foresta HR 8 lub 10x42 WP jest aż tak fatalna?
Czy 1mm na rozstawie będzie odczuwalny? Dzisiejsze 73mm było makabryczne.
Obserwacje dzienne - ptaszki i robaczki, czasem astro.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 01 Lut, 2016   

Sphyrna, w Twoim przypadku chyba bym nie ryzykował zakupu przed przyłożeniem lornetki do oczu.

Sphyrna 
Nowy

Jasne, tyle że w celu przyłożenia albo muszę wytypować najbliższy sklep stacjonarny posiadający moje "typy", albo wysyłkowy (zakup z możliwością zwrotu) - stąd staram się ograniczyć wybór. Poza tym pytam, bo znane mi jest z autopsji zjawisko "podjarania zakupowego", a chciałbym uniknąć skupiania się na elementach mniej - czy wręcz mało istotnych. Toteż bardzo proszę o wyrozumiałość, na co dzień jestem mniej upierdliwy :oops:

Santre 
Entuzjasta

Kup Nikona EII 10x35. Jak zobaczysz lornetkę to wzrok naturalnie się dostosuje :grin: to tego cudeńka.

Preskaler 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 01 Lut, 2016   Re: Straszny problem z rozstawem okularów...Pomocy! :(

kot Sylvester napisał/a:
Aszolina napisał/a:
Chciałam przeznaczyć na ten cel -/+ 300 zł.

Optyk zmierzył mi rozstaw zrenic - wynosi on 52mm. Powiedział, że to dziecięcy rozstaw. A mam 21 lat, więc raczej niewiele się tu zmieni.

Jestem zdesperowana, co mam robic? Czy to znaczy, ze z takiego glupiego powodu mam w ogole zrezygnowac z lornetki?

A moze znacie inne lornetki, ktore by mi spasowaly, ktorych jeszcze nie przetestowano. Wolalabym sie raczej zmiescic w przedziale 300-400 zlotych. Proszę o jakąś pomoc :( Jeśli Wy mi nie pomożecie to już nikt...

Aszolina Twój problem da się rozwiązać, jednak jest to moim zdaniem rozwiązanie połowiczne.

Są lornetki z rozstawem źrenic znacznie mniejszym niż 52mm, sam taką posiadam (producent w instrukcji podaje rozstaw od 33 do 72mm) to lornetki podwójnie łamane.

Problem w Twoim przypadku to fakt czy parametry 8x25 są dla Ciebie akceptowalne?

Ps. Tego Sportstara można obejrzeć w Galerii Krakowskiej w AB Foto
http://www.cyfrowe.pl/lor...x25-silver.html
Ps.2 Stare powiedzenie mówi że: lepszy rydz niż nic.

Problem z małym rozstawem okularów już zapewne dawno rozwiązany bo wystąpił prawie 8 lat temu i można go w sposób dość prosty rozwiązać podpiłowując ograniczniki. Gorzej jest ze zwiększeniem rozstawu i tu (niestety) pozostaje szukać czegoś fabrycznie skonstruowanego na wymagany rozmiar.

Sphyrna 
Nowy

@Santre, no pięknie, ale zważywszy na całe 74mm rozstawu... A nie produkują takiej w wersji monokularowej? Kupiłbym wtedy dwie - i jedną srebrną taśmę klejącą! :grin:

@kot Sylvester, Kova i Vixen, o których pisałem, mieszczą się w założonym budżecie - i konstrukcyjnie są wyraźnie "szersze", niż pozostałe, zatem któraś z tych "8" (raczej) lub "10" (ewentualnie) pewnie niebawem trafi do mnie, o ile ktoś z P.T. Kolegów nie zaproponuje innego wyjścia.

A tak w ogóle to bardzo dziękuję za listy!

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Wto 02 Lut, 2016   

Zawsze jest opcja zamówienia przez Internet i jak nie podpasuje to jest 14 dni na zwrot.

Odpowiedz do tematu