Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Sty, 2016 Przesiadka z EOS 350D na 30D
Witam wszystkich. mam pytanie do doświadczonych użytkowników (praktyków).
Jestem typowym użytkownikiem amatorem. Lubię robić zdjęcia, ale nie jest to mój sposób na życie. Od wielu lat mam Canona 350D i generalnie jestem zadowolony.
Akurat trafiła mi się okazja, że mogę kupić Canona 30D z niedużym przebiegiem migawki (15K) za ok. 400 zł i zastanawiam się, czy warto mi się przesiadać? Jest to stara konstrukcja (zresztą podobnie jak 350D) i nie wiem czy gra jest warta świeczki?
Jakie jest Wasze zdanie?
Trudno się wypowiadać na temat stanu tego 30D, wiarygodności tego przebiegu migawki i czy nie padnie na drugi dzień po zakupie. Ale pomijając te aspekty to będzie to przesiadka na lepszy model. Lepsza ergonomia, wizjer porządniejszy, układ AF jest nowszy, 9-punktowy. Jakość zdjęć być może w niewielkim stopniu lepsza, ale na dzisiejsze standardy różnica będzie symboliczna. Aha, ekran LCD będzie lepszy.
To przy okazji. Na co zwrócić uwagę przy zakupie tej używki? Czy są jakieś charakterystyczne słabe punkty tego modelu? Czy jest wiarygodna metoda zweryfikowania przebiegu migawki?
Niestety, przebieg migawki 30D można sprawdzić wyłącznie w serwisie.
Moim zdaniem powinieneś zastanowić się, co chcesz zyskać. Warto wziąć omawiane modele do ręki i porównać. 30D jest wyraźnie większy i cięższy. Dla mnie to o wiele wygodniejszy korpus (sam mam 40D), ale niektórym rozmiary i masa będą przeszkadzać.
AF będzie lepszy, ale czy będziesz to w ogóle zauważać przy robieniu zdjęć?
Większy wizjer poprawia komfort użytkowania, ale jakości zdjęć nie.
Jeśli weźmiesz do ręki, zrobisz kilka zdjęć i stwierdzisz, że różnicy na + nie widzisz, to po co wydawać 400 zł?
ryszardo, da się jak masz oprogramowanie serwisowe. Ja kiedyś miałem 30D i dostęp do softu, a teraz niestety nie mam, a mam praktycznie nówkę 30D, nawet ryski nie ma na korpusie, ale nie zagwarantuję przebiegu nikomu. Wiedząc od kogo go kupiłem, sądzę, że nie zrobił tysiąca, a nawet obiektywy 28-80mm jest jak z pod igły, po 9 latach. Sam szacunkowo daję w ogłoszeniach, że 2k , za to kilka lat temu spotkałem już wiele trupów. W moim pierwszym 30D migawka poszła po ponad 150k.
Dzięki za rady. Rzeczywiście przemyślę ten temat jeszcze raz. Ilość klatek podał właściciel tego aparatu, no i z tego co piszecie to rzeczywiście może to być informacja wątpliwa.
Moja 350-tka to wychuchana i zadbana, więc na pewno jeszcze mi długo posłuży.
Też mam wątpliwości co do sensowności takiej przesiadki. Dozbieraj ze 2 setki do 40D - po takiej przesiadce na pewno różnice będą wyraźnie odczuwalne.
To jest jakieś wyjście. Pytanie, czy lepiej iść w kierunku 40D, czy dostępnego w podobnych cenach (albo i taniej) 550D. Pierwszy będzie wyraźnie lepszy pod kątem ergonomii i AF, drugi da podobną ergonomię to 350D, ale wyższą rozdzielczość, lepsze wysokie czułości i możliwość kręcenia filmów. Nie każdy potrzebuje magnezowego korpusu i uszczelnień, a lepsza jakość obrazu i więcej detali to spora zaleta.
Pytanie, czy lepiej iść w kierunku 40D, czy dostępnego w podobnych cenach (albo i taniej) 550D. Pierwszy będzie wyraźnie lepszy pod kątem ergonomii i AF, drugi da podobną ergonomię to 350D, ale wyższą rozdzielczość, lepsze wysokie czułości i możliwość kręcenia filmów. Nie każdy potrzebuje magnezowego korpusu i uszczelnień, a lepsza jakość obrazu i więcej detali to spora zaleta.
Myślałem, że skoro rozważasz przejście z 350D na 30D, to zależy Ci własnie na ergonomii, AF-ie/który w 550D jest akurat podobny jak w 40D/, lepszym wizjerze i szybszej serii, krótszym czasie migawki Jeśli jednak myślisz o filmowaniu, to 40D odpada.
Myślałem, że skoro rozważasz przejście z 350D na 30D, to zależy Ci własnie na ergonomii, AF-ie/który w 550D jest akurat podobny jak w 40D/, lepszym wizjerze i szybszej serii, krótszym czasie migawki Jeśli jednak myślisz o filmowaniu, to 40D odpada.
Mały szczegół: to nie ja rozważam zmianę sprzętu - ja mam 40D i mi z nim dobrze
Zaproponowałem po prostu inną możliwość, bo z tego co zrozumiałem, to autor tematu rozważa 30D, bo się nadarzyła okazja, a nie ze względu na jakieś szczególne potrzeby.
Dziękuje za Wasze uwagi. Rzeczywiście mi pomogły w "trzeźwym" osądzie tematu.
Ryszardo dobrze ocenił moje intencje.
Po tej dyskusji zaczynam się skłaniać do tego co napisał Ryszardo, czyli rozważam body do 550D - chyba faktycznie ta zmiana będzie dla mnie bardziej rozsądna (z ewentualną opcją 40D).
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016
Jeśli wymiana ma nastąpić "bo nadarza się okazja" - to zupełnie bez sensu. Jeśli z uwagi na lepszą matrycę bądź AF albo jescze coś innego - to już inna sprawa. - Co do matryc - to warto sprawdzić jak to wygląda w różnych modelach tutaj : http://www.dxomark.com/ca...ataType=rankDxo
bo jak zauważyłem , canon często do trzycyfrowych modeli daje starsze matryce z dwucyfrowych a bywa że gorzej oprogramowane więc przeskok może czasem być iluzoryczny. Ta strona powinna pomóc ocenić sensowność zakupu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11