Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 30 Sty, 2016 Panasonic Lumix tz-60 czy Sony hx-60?
Witam wszystkich. Poszukuję kompaktu ze sporym zoomem i dosyć dobrą jak do tej ceny (ok 1000zł) jakością zdjęć. Przeszukałem trochę tematów, lub więcej niż trochę i najwięcej osób poleca wymienione w temacie Panasonic Lumix tz-60 i Sony hx-60.
Czy w podobnej cenie są inne na które warto zwrócić uwagę lub jeśli nie to którego ostatecznie wybrać? A może są na tyle podobne że nie ma większej różnicy miedzy zdjęciami z nich?
Wcześniej byłem już zdecydowany na Lumixa fz200 albo fz72 ale trafiłem na dosyć obeznaną osobę która wyjaśniła mi jako laikowi że wielkość aparatu czy też obiektywu nie ma tu nic do rzeczy i te 2 wcześniej wymienione będą miały dużo lepsze jakościowo zdjęcia niż fz200 czy fz72 mimo mniejszych gabarytów. A na wielkości mi też zależy bo przyzwyczaiłem się do małych kompaktów i nie zamierzam nosić osobnych toreb na aparat tym bardziej jeśli jakość zdjęć ma być taka sama lub gorsza.
Dzięki za wszelką pomoc.
Ta obeznana osoba powinna ci też powiedzieć, że tamta aparaty są większe, bo zoom 60x to nie to samo co 30x oraz że są jaśniejsze na węższym końcu (2.8) a FZ-200 jest w ogóle jasny na całej długości zakresu zoomu.
Ale jeśli ci nie zależy na większym zoomie, ani na jasnym obiektywie to bierz te mniejsze
Witam, dziękuję za wreszcie pierwszą odpowiedź
Nie do końca z tym zoomem jest jak pan mówi bo przecież fz200 (którego byłem bardziej skłonny zakupić niż fz72) ma zoom TYLKO 24X więc wcale nie ma większego niż te 2 małe kompakty które mają zoom x30.
Więc właśnie zależy mi na większym zoomie dlatego myślałem nad tymi mniejszymi
tak czy inaczej gównie interesuje mnie który z nich (tz60 czy hx60) robi lepsze zdjęcia i który ostatecznie wybrać czy może różnice między nimi są tak małe że nie ma różnicy którego zakupię?
Na jakość zdjec wpływa jakoś i wielkość matrycy oraz jakoś obiektywu.
W tym zestawieniu najlepiej wypada jakościowo fz200 ze swoim jasnym szkłem.
Jeśli standardowo 24x zoom starczy wybierz ten model zawsze możesz użyć inteligentnego zbliżenia cyfrowego (który zmniejsza rozmiar zdjecia ale daje wieksze zbliżenie x48)
Nie wiem co bedziesz fotografować i po co aż takie zbliżenia musisz brać pod uwagę ze nie da sie zrobić małego obiektywu z dużym zoomem i dobrą jakością. Wszystkie te mega 30,40,50x dają przeciętnej jakości zdjecia. Ja juz bardzo dawno wyleczyłem się z tego typu konstrukcji i liczy sie dla mnie jakość zdjęć a jak potrzebuje większego zbliżenia to kadruje sobie w komputerze i przycinam ewentualnie stosuje inny obiektyw ale do specyficznych ujęć typu fotografia na lotnisku samolotów (oczywiscie za płota a i tam starcza mi ogniskowosc 200-300 mm a fz200 daje 600mm
Hej, witaj, dzięki za odpowiedź,
głównie 80% to będzie miasto, ulice, budynki, zabytki, itp więc podejrzewam że tu większy zoom może się czasem przydać pozostałe 20% to jakieś wyjazdy, wycieczki, przyroda, krajobrazy, imprezy, czyli różnie.
Przyznam że podczas wiraży jestem już dosyć mocno obładowany więc kieruję się w stronę jak najlepszej jakości względem także małych gabarytów.
Przejrzałem setki opinii i forów i co nieco kojarzę w sprawie tego że spory zoom to gorsza jakość, muszę to przyjąć na klatę i znaleźć aparat i z zoomem, i mały i z dosyć dobrą jakością.
który będzie najlepszy w okolicach 1000 zł +- 200 zł?
[ Dodano: Wto 02 Lut, 2016 00:06 ]
dodam jeszcze że są małe kompakty po kilka tysięcy zł - czy one też robią gorsze zdjęcia niż taki fz200 za 1200 tylko dlatego że są mniejsze?
Te małe kompakty robią dużo lepsze zdjecia ze względu na jakość matrycy jej wilkość fizyczną a nie mega jak i jakoś obiektywu przykład lx100 panasonica (zobacz jaki ma duzy obiektyw a zbliżenie x3, sony z mniejszym szkłem fizycznie daje 30 i 50)
Do miasta, zabytków itp krajobrazów uważam że zoom 3x wystarcza. (Mój obiektyw bez aparatu który ma około 3x wazy prawie 600g postawiłem na jakość daje przykład do porównania jak dobra optyka musi byc duża)
Nie rozumiem troche do Twoich zastosowań potrzeby kupowania tak dużego zooma. Co tam aż tyle zbliżać ? W budynkach ludzi podglądać ?
Nie lepiej kupic aparat który bedzie dawał ładniejsze zdjecia miasto, krajobrazy itp co wymieniłaś, dodatkowo lepiej radził sobie w gorszych warunkach oświetleniowych ?
hejka,
nie nie będę podglądał ludzi ale bardzo lubię sobie zbliżyć jakąś część katedry czy kopułę lub część kamienicy dosyć blisko czasem i właśnie dlatego nastawiam się na lepszy zoom,
czasem też nie zawsze da się podejść bliżej ciekawego obiektu.
moi znajomi mają hx50 i jakość zdjęć bardzo mi się podoba i odpowiada, więc z hx60 na pewno byłbym zadowolony tylko nie wiem czy nie lepiej wziąć lumixa w podobnych pieniądzach bo być może jest jeszcze lepszy?
hejka, dzięki za link widziałem już wcześniej ten filmik, właśnie dlatego byłem zdecydowany na fz200 bo zdjęcia wydają się lepsze jednak jeśli z tymi mniejszymi nie będą dużo gorsze to wolałbym coś mniejszego, pozdrawiam.
moi znajomi mają hx50 i jakość zdjęć bardzo mi się podoba
Podobnie ale przykład z filmem i sam wyciągnij wniosek.
https://www.youtube.com/watch?v=pDIvPTS4UXU
nie dość,że mydło,ciemny to ten zoom porażka - podoba ci się obraz na zoomie ? nie inaczej będzie wyglądalo zdjęcie a nawet gorzej. W pliku surowym będzie to jeszcze lepiej widoczne.
Maharadża napisał/a:
byłem zdecydowany na fz200 bo zdjęcia wydają się lepsze jednak jeśli z tymi mniejszymi nie będą dużo gorsze to wolałbym coś mniejszego
I jego się trzymaj jeśli chodzi o zoom w przeciwnym wypadku będzie jak ww filmie.
Nie zapominaj,że w ładny słoneczny dzień praktycznie każdy aparat zrobi ładne zdjęcie.
Witam, dziękuję za wreszcie pierwszą odpowiedź
Nie do końca z tym zoomem jest jak pan mówi bo przecież fz200 (którego byłem bardziej skłonny zakupić niż fz72) ma zoom TYLKO 24X więc wcale nie ma większego niż te 2 małe kompakty które mają zoom x30.
Źle mnie zrozumiałeś, podałem 2 różne przykłady pokazujące, że aparat jest/musi być większy, gdyż ma większy zoom (FZ72) ALBO ma jaśniejszy obiektyw (FZ200)
Jest jeszcze 3-ci przypadek - gdy aparat ma większą matrycę.
moi znajomi mają hx50 i jakość zdjęć bardzo mi się podoba
Podobnie ale przykład z filmem i sam wyciągnij wniosek.
https://www.youtube.com/watch?v=pDIvPTS4UXU
nie dość,że mydło,ciemny to ten zoom porażka - podoba ci się obraz na zoomie ? nie inaczej będzie wyglądalo zdjęcie a nawet gorzej. W pliku surowym będzie to jeszcze lepiej widoczne.
Maharadża napisał/a:
byłem zdecydowany na fz200 bo zdjęcia wydają się lepsze jednak jeśli z tymi mniejszymi nie będą dużo gorsze to wolałbym coś mniejszego
I jego się trzymaj jeśli chodzi o zoom w przeciwnym wypadku będzie jak ww filmie.
Nie zapominaj,że w ładny słoneczny dzień praktycznie każdy aparat zrobi ładne zdjęcie.
No widać od razu że jeśli chodzi o filmy to zdecydowanie wygrywa lumix a co ze zdjęciami? z tego co piszesz chyba też czyli 2 x lumix na tak, być może właśnie na niego się zdecyduję, z jakiegoś powodu wygrywał te zeszłoroczne pokazy.
bardzo bym chciał tego fz 200 ale jak mówiłem za duże gabaryty na wojaże kiedy jestem już wystarczająco obładowany i do tego dochodzi też rower gdzie bardzo często jadę popstrykać i wtedy gabaryty też mają dla mnie spore znaczenie. Do tej pory cykałem foty jakimiś kompaktami za 200-300 zł więc podejrzewam że skok do fz60 będzie dla mnie sporą różnicą jeśli chodzi o jakość zdjęć.
Więc na tą chwilę wybór padł na tz60 - chyba że ktoś poradzi jeszcze coś lepszego (n małych kompaktów) do ok 1200 zł to chętnie się zastanowię i przemyślę decyzję raz jeszcze.
Dzięki!!
Więc na tą chwilę wybór padł na tz60 - chyba że ktoś poradzi jeszcze coś lepszego (n małych kompaktów) do ok 1200 zł to chętnie się zastanowię i przemyślę decyzję raz jeszcze.
Lepszy na pewno się znajdzie tyle,że zoom będzie w granicach 5x.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11