Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobry monokular
Autor Wiadomość
VTVTV 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Sty, 2015   Dobry monokular

Witam

Jakiś już czas czytuję to forum i jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy "optycznej".
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł zakupu monokularu. Dlaczego akurat takiego instrumentu już wyjaśniam.
Dobrych parę lat temu używałem lornetek Tento w wersji o ile pamiętam 12X40 oraz 10X50. Dobrze wspominam sowiecką myśl techniczną zwłaszcza solidność konstrukcji. Jeśli chodzi o jakość optyczną to jestem laikiem ale nie widziałem większych wad.
Niestety z wiekiem wzrok mi się pogorszył zwłaszcza w jednym oku i teraz lornetka nie do końca mi pasuje.
Potrzebował bym coś naprawdę niewielkiego, mieszczącego się w małej kieszeni aby zawsze było na podorędziu jak zajdzie potrzeba gdzieś dalej zerknąć. Powiększenie 8-10x. Nie musi być specjalnie jasne, używane będzie tylko w dzień. Zależy mi na jakości i optycznej i mechanicznej gdyż strach - gdzie nie spojrzeć atakuje Chińska tandeta. Nie musi być nowe. Budżet wiem, skromny ale tak 250 max 300zł dam radę. Kupić muszę raczej w Polsce.
Patrzałem na Allegrze i kilka mnie zaciekawiło, co sądzicie o tych egzemplarzach?
http://allegro.pl/monokul...4913845237.html
http://allegro.pl/monokul...4992687261.html
http://allegro.pl/luneta-...4996689058.html

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam.

Reklama

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Czw 15 Sty, 2015   

Niestety to co podlinkowales to chinska tandeta wlasnie. Z takim budżetem bedzie ciezko, choc zdazaja sie okazje ale nie na alledrogo.
Jesli mial bym wydac 250 zeta na cos nowego wziol bym chyba ten:
http://thewildlifewriter....rite-10x50.html
Wszystkie miniaturowe okulary sa nieporeczne i bardzo trudne w ogniskowaniu.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Pią 16 Sty, 2015   

VTVTV zastanów się nad propozycją którą zamieścił kimek27 zwłaszcza w kontekście; ERGONOMIA obsługi (zdjęcie numer 5 w artykule) kształt ten pozwala na obsługę jedną ręką jeśli chodzi o ustawianie ostrości. W prostych konstrukcjach do których zamieściłeś linki niestety trzeba użyć drugiej ręki. Jest tylko mały problem z budżetem bo;
http://www.astroshop.pl/b...ab_bar_1_select
niestety nie mieści się w podanej przez Ciebie kwocie, chyba że możesz kupić tu;
http://www.ebay.co.uk/itm...=item1c4c7c20a5

VTVTV 
Nowy

Bardzo dziękuję za rady ale proponowany sprzęt jest strasznie wielki w porównaniu do np monokularu z ostatniego mojego linka.
Wiem że są jasne przy tej średnicy obiektywu lecz potrzebuje coś bardzo kompaktowego.
Czy rzeczywiście firma ESCHENBACH jak napisał kimek to Chińskie badziewie? Są na OPTYCZNYCH opisy lornetek tej firmy i nie wyglądają na najgorsze.
No i jak wcześniej zaznaczyłem powinien być dostępny od ręki w Polsce bez zakupów na zagranicznych stronach czy portalach aukcyjnych.

Abs 
Optyczny

Ja osobiście mam przekonanie do Vortexa z wieczystą gwarancją. Nawet jeśli to "chińszczyzna" to relatywnie dobrej jakości (stąd m.in. wieczysta gwarancja) O Solo sam myślałem choć nie miałem okazji wypróbować. Czy 8x czy 10x25 na dzień zależy od gustu. Warto zerknąć także na Bushnella 9x32 http://www.militaria.pl/b...l%29_p20630.xml
Szału nie będzie za 200zł bo to nie Ultravid.

kimek27 
Optyczny

Mialem 2 nie tanie lornetki eschenbach, trzeciej bym za darmo nie chcial. Kiedys mialem mono Opticrona 8x32 i nie wspominam ergonommi pozytywnie. Ciezko bylo ustawic ostrosc, trafic sie z glebia, a o prawidlowym umiejscowieniu przy oku nie wspomnie. Mialem okazje patrzec tez przez opticrony klasy 42mm i tam to zupelnie inna bajka ale i cena rowniez.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Sob 17 Sty, 2015   

VTVTV skoro kompaktowość i zakup u nas na pierwszym miejscu to może coś takiego;
http://teleskopy.pl/produ...ortex_Solo_8x25
http://teleskopy.pl/produ...rtex_Solo_10x25
tu też mają z opiniami;
http://www.cyfrowe.pl/lor...-monokular.html

VTVTV 
Nowy

Jeszcze raz dzięki za sugestie, tego Bushnella Bear Gryllsa podejdę i zobaczę na żywo bo u nas w mieście podobno mają.

Abs 
Optyczny

Daj znać jak wrażenia

septimanus79 
Bywalec

z moich doświadczeń wynika, że możliwie duże pole widzenia monokularu jest jeszcze ważniejsze niż w przypadku lornetki !

anatol1 
Rozmowny

Wysłany: Nie 18 Sty, 2015   

Polecam monokular MP2 8x30. Czyli pół lornetki BPC 8x30. Mam jedno i drugie i mogę z czystym sumieniem polecić. Co prawda niezbyt lubię obserwacje monokularem, zdecydowanie wolę lornetkę, ale do szybkiego przeglądu nadaje się idealnie. Niewielki, bardzo duże pole, pancerne wykonanie, mechanicznie perfekcyjny, optycznie więcej jak dobry. Bardzo dobrze obserwuje się jedną ręką - wystarczy trzymać za korpus trzema palcami a palcem wskazującym i kciukiem swobodnie regulować ostrość. Ja swój na jednym z forum astronomicznych kupiłem za 70 zł w stanie praktycznie sklepowym mimo, że pewnie ma ponad dwadzieścia lat.

monokular.jpg
Plik ściągnięto 16753 raz(y) 88,13 KB

kimek27 
Optyczny

MP2 tak, ale majac swiadomosc jego wad optycznych I mechanicznych ( trafiajac np. na sztuke skrecona na towot) :twisted:

Abs 
Optyczny

Pierwszym przyrządem optycznym jaki miałem wiele, wiele lat temu był duży monokular MP 7x50. Pole małe ale wzorowo skorygowane, obraz ostry w całym polu i kiepskie odwzorowanie bieli. Rzecz nie do zdarcia, nadal mi służy. W temacie ze względu na gabaryty raczej nie polecam.

anatol1 
Rozmowny

Może tylko dobrze trafiłem, ale i moja BPC 8x30 i moje Tento 12x40 i wspomniany monokular to mechanicznie wzory do naśladowania. Zwłaszcza pierwsza lornetka. ZERO luzów, oprócz muszli okularów sam solidny metal i jedynie po 33 latach tu i ówdzie starta farba. I z tego co wiem większość radzieckich i wczesnych rosyjskich lornetek tak ma. Optycznie to zupełnie inna sprawa, ale nigdy Rosjanie i w tej kategorii nie schodzili poniżej pewnego, dobrego poziomu.

ZBYSZEK1899 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016   

Witam.
Jestem tutaj nowy i z optyką nie miałem do tej pory nic wspólnego.
Chciałbym zakupić monokular dla celów turystycznych. Głównie chodzenie po górach i obserwowanie krajobrazów. Znalazłem takie propozycje:
Vortex Solo 8x25 i 10x25 - cena ok. 250 zł i to jest kwota dla mnie do zaakceptowania na gadżet, którym nie będę pracować, a jedynie bawić się.
Czy to jest dobry sprzęt, odpowiednie powiększenie, odpowiednia wielkość "szkiełka"? Wiedzy teoretycznej trochę "liznąłem", jak to ma się do rzeczywistości nie mam pojęcia.
Ewentualnie proszę o jakieś propozycje.

Odpowiedz do tematu