Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Uniwersalna lustrzanka dla amatora.
Autor Wiadomość
Lufkenzi 
Nowy

Wysłany: Sob 20 Lut, 2016   Uniwersalna lustrzanka dla amatora.

Witam.

Planuję kupić używaną lustrzankę (pierwszą w życiu) do celów czysto amatorskich. Do 1000zł. Rozumiem że większość zależy od umiejętności i samych obiektywów. Na początku jednak chciałbym wybrać przyzwoite body plus obiektyw do wszystkiego (i niczego w zasadzie bo wiadomo nie ma uniwersalnych rzeczy).

Zdjęcia typowo wycieczkowe. Fajnie było by gdyby dało się zrobić dobre zdjęcia przy sztucznym oświetleniu w pomieszczeniu czy na zewnątrz nocą. Zorientowałem się już że jeżeli chodzi o sport jest gorzej. Czasem jeżdżę motocyklem po torze wyścigowym a jak wiadomo nie można podejść zbyt blisko. Ważne żeby dało się to rozbudować relatywnie niedrogo.

Znalazłem kilka ofert, modeli jednak nie wiem co podejdzie dla amatora. Jakie cechy ułatwiają zrobienie dobrego zdjęcia bez większego doświadczenia?

K20D
http://allegro.pl/pentax-...5999056954.html

K-X + kit 18-55mm
http://allegro.pl/lustrza...5984230365.html

600D + EF-S 18-135
http://allegro.pl/canon-e...5983396054.html

D60 + Nikkor 18-55VR
http://allegro.pl/nikon-d...15.html#thumb/4

7D
http://allegro.pl/canon-7...6001983786.html

30D + 28-80 + 75-300 + UNOMAT C 36 AF
http://allegro.pl/canon-eos-30d-i5989614881.html

500D + Canon 18-135 IS
http://allegro.pl/canon-5...06.html#thumb/4

Pentax i canon to chyba najrozsądniejsze body? Jak wygląda dokupowanie obiektywów do nich? Znaczne różnice w cenach?

Z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Wysłany: Sob 20 Lut, 2016   

Lufkenzi napisał/a:
Jakie cechy ułatwiają zrobienie dobrego zdjęcia bez większego doświadczenia?

Najbardziej pożądaną cechą potrzebną do zrobienia dobrego zdjęcia bez doświadczenia jest zdobycie go. Nie oczekuj, że kupisz lustrzankę i nagle zaczniesz robić dobre zdjęcia. ;)

Lufkenzi 
Nowy

Chyba wyraźnie napisałem że o tym wiem. Jednak niektóre połączenia body - obiektyw bardziej sprzyjają złapaniu ostrości (Auto focus?) itp. Czy się mylę? I jakby nie było żeby zdobyć doświadczenie w robieniu zdjęć lustrzanką trzeba ją najpierw mieć. Inaczej się nie da. Dlatego proszę o pomoc w wyborze. Napisałem również że nie wiąże przyszłości z profesjonalnym fotografowaniem a jedynie dobre (lepsze niż z kompakta) amatorskie zdjęcia. Domyślam się również że będę potrzebował kilka obiektywów i lampę. Także spokojnie. Kupię, przestudiuję teorię, będę praktykował.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Rozrzut korpusów spory - najlepszy oczywiście 7D - ale nie sądzę by nawet z przebiegiem 60 tyś klepnięć poszła za tysiaka.
Podobne korpusy to Pentax K20 i canon 30D - ale oba już dość leciwe. Reszta (poza nikonem) to niższy segment którym bym się nie zajmował. Choć trzeba przyznać że matrycowo k-x jest przyzwoity. I chyba najnowszy. D60 nie miał raczej dobrych recenzji. Jak już to D90.
Oczywiście - każdy do nauki będzie dobry, i można będzie po jakimś czasie je zmienić na coś nowszego i nawet w innym systemie - pod warunkiem że za bardzo w dany system nie będziesz wchodził. A jeśli tak będzie - to może warto popatrzeć na obecne modele - żeby jednak systemu w przyszłości nie zmieniać. Tak czy inaczej - każdym z aparatów naukę możesz zacząć . I zdjęcia będą adekwatne do umiejętności. Ceny optyki się bedą różnić w zależniości od jej jakości - to akurat jest dość prosta zależność. Tyle że do Pentaxa dostępność jest mniejsza niż do popularnego canona.

Lufkenzi 
Nowy

Czyli zostaje k20d bądź eos 30d. Ten eos jest z dwoma obiektywami i lampą. 800zł to dobra cena za taki zestaw?

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Tak, ale zależy ile ma "klapnięć".

Miałem 30d. Owszem, w dobie obrotowych ekranów, funkcji video, pixeli do 50 milionów... ta trzydziestka to spartański sprzęt, ale...
przy odrobinie umiejętności da się tą puszką też zrobić ładne zdjęcia.
30d, mimo, że mam 40d (gdzieś tam się kurzy), darzę jakąś dziwną sympatią sprzętową, może dlatego, że po czasie używania 450d (który bardzo fajny obrazek daje), 30d było ergonomicznym dwukółkowym odkryciem. Mimo jego 8.2 Mpx.
:grin:

Wojmistrz 
Obserwator

Z wymienionych sensowne są tylko trzy modele: 7D ale nie sądzę by zszedł mocno poniżej 2000zł, 600D, całkiem dobry aparat i świetnie filmuje oraz 30D. Tego ostatniego mam osobiście, już druga sztuka w moim życiu i powiem tyle: świetna puszka, prawie niezniszczalna i za kolejne 10 lat też będzie tak samo dobra.

Lufkenzi 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lut, 2016   

Tak więc siódemkę odpuszczę. 600D chyba ciężko kupić poniżej 1000zł. Spróbuję upolować 30d bo bez większego problemu można kupić w tej cenie. O pentaxie nic nie mówicie specjalnie? nie brać go pod uwagę? Czy k20d zły model? Chociaż jak canon jest trwały i łatwiejszy w ewentualnej rozbudowie to zostanę przy nim. Szukać 30d? Czy zjadę coś lepszego z byle jakim obiektywem za 1000 zł?

Wojmistrz 
Obserwator

Za stare modele, nawet jeszcze nie mają podświetlania punktów AF na matówce (bardzo irytujące).

Lufkenzi 
Nowy

Zaproponujecie coś lepszego? 600D już posiada tą funkcję bo nie widzę tego w specyfikacji? Obracany ekran też niezłe udogodnienie. W zasadzie opcja filmowania też niezła rzecz. Ale jak wygląda sprawa dźwięku? Da się podłączyć zewnętrzny mikrofon? Myślałem o zakupie kamery gopro/action cam z racji tego że jeżdżę motocyklem. Dlatego też lustrzanka nie musi posiadać tej opcji.

A jak wypadają 30d i 600d w bezpośredniej konfrontacji według Was? Bo cyfry na papierze jedno a praktyka drugie.

Wojmistrz 
Obserwator

Ja pisałem o Pentaxach. Wszystkie Canony mają AF na matówce. 600D masz i filmowanie, z resztą na bardzo wysokim poziomie, obracany ekran i możliwość podłączenia mikrofonu, do tego całkiem fajną ergonomię, może nie tak dobrą jak 7D i 30D, ale źle nie jest. Jedyną rzeczą jakiej brak konkretnie temu modelowi, jest czujnik zbliżeniowy, wyłączający ekran po przyłożeniu do oka, jakoś tak firma chciała z niego zrezygnować i okazało się, że musiała do tego wrócić i jest znowu od 650D. Na 1 akumulatorku zrobić do kilkuset zdjęć i nie trzeba bawić się z paluszkami, a ilość możliwych obiektywów, które można dobrać do swoich potrzeb może przyprawić o ból głowy.. wystarczy mieć tylko na nie kasę :P Na plus dla Pentaxów jest stabilizacja matrycy, ale to niewielki plus, bo jest mało wydajna. Stabilizacje w obiektywach są znacznie wydajniejsze.

Lufkenzi 
Nowy

Rozumiem. Czyli będę szukał 600D. Może uda się zdobyć w okolicach mojego budżetu. Zakres totalny jest dość niski na tle konkurencji. Ale dla amatora wystarczający?

600D
http://allegro.pl/canon-6...5999476385.html
Czy jest wart ceny?

Chyba to będzie najlepszy wybór w tej cenie. Potem obiektywy i nauka. Body chyba zawsze można zmienić na nowsze.

muzyk 

Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

Lufkenzi napisał/a:
Ale dla amatora wystarczający?

Dasz radę.
Mam 450D - a tam dynamika jest słabsza. I co? Nic. Daje się to to wykorzystywać w wielu sytuacjach (tzn. aparat).
Lufkenzi napisał/a:
600D
http://allegro.pl/canon-6...5999476385.html
Czy jest wart ceny?

Hm, ma 25 000 klapnięć. Jeśli Ci to specjalnie nie przeszkadza, to cena wraz ze szkłem z IS plus uchwyt wydaje się być ok.
Na niemieckim ebayu najtańszy, sama puszka z "przebiegiem" ponad 5000 ponad 250 euro .

Lufkenzi 
Nowy

Nie przeszkadza. Wytrzymałość szacowana na wiele więcej chyba to nie powinno być problemów? Zależy mi na tym by był w pełni sprawny. Zatem dziękuję za pomoc panowie! :)

Wojmistrz 
Obserwator

Lufkenzi, modele filmujące nie liczą ilości podniesionych luster / zwolnienia migawki przy włączeniu LV i filmowaniu. Lustrzanki, które były używane typowo jako kamery potrafią mieć przebiegi kilkaset klapnięć. To jest loteria, a migawka ma teoretycznie żywotność do 50000. Faktyczny stan da się odczytać po instalacji "demona filmowego" czyli Magic Lantern. Osobiście szukał bym sztuki z 10000 mniejszym przebiegiem, ale z drugiej strony, ktoś mógł wcale nie filmować czy fotografować na LV i jeśli będziesz robić po kilkaset fotek miesięcznie, aparat wystarczy ci na nawet naście lat. Zasadniczo życie takich aparatów wyznacza migawka, bo już np w 2 i 1 cyfrowych modelach często opłaca się ją wymienić. O ile sama migawka nie jest droga to usługa jej wymiany bije po kieszeni (600-1000zł).

Odpowiedz do tematu