Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 19 Lut, 2016 Uniwersalny kompakt ze średnim zoomem
Witam,
jestem w trakcie poszukiwań uniwersalnego kompaktu o dobrych parametrach .
Do tej pory używałem EOS 300D z fabrycznym kitem, używałem trybów manualnych, ale totalnie nie na rękę było mi noszenie zestawu obiektywów. Pomijam brak uniwersalności, kręcenia filmów itp. Koniec końców lusterko się zepsuło rysując nieco matrycę i czas na coś nowego .
Jestem dość świadomym amatorem fotografii, zależy mi na jakości zdjęć, toteż im większa matryca i jaśniejszy obiektyw, tym oczywiście lepiej .
Przydałby się ponadto chociaż 10x zoom, filmy 4k na przyszłość, sterowanie ze smartfona. Fotografia rodzinno-podróżnicza.
Intryguje mnie Lumix DMC-TZ100, który lada moment pojawi się na rynku. Brałem też pod uwagę FZ300 i FZ1000, jednak tutaj obawiam się o brak mobilności.
Ciekawą propozycją może też być Olympus Stylus 1s, jednak tutaj brak "bajerów".
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
P.S. Jak znajdzie się coś tańszego, oczywiście nie pogardzę. Nienawidzę jednak szumów i braku ostrości po otwarciu pliku w pełnej rozdzielczości (np. gdybym chciał przykadrować).
Nie znam nic co by odpowiadało twoim wymaganiom, a wybrane przez ciebie aparaty, też nie spełniają ich wszystkich. Jeśli zszedł byś nieco z zoomem, to najsensowniejszy i najbardziej pasującym byłby chyba Panasonic Lumix DMC-LX100. Dlaczego nie Lumix DMC-TZ100? To nie jest sprzęt dla kogoś kto chce pracować manualnie, do tego obiektyw nie powala jasnością (f/2.8-5.9).
Dzięki za odpowiedź.
LX100 jest naprawdę świetną propozycją, ale zdecydowanie ma za mały zakres ogniskowych. W EOS'ie strasznie mi tego brakowało, ale wizja noszenia ze sobą kilku obiektywów totalnie mi się nie uśmiechała.
Oczywiście ma być to aparat do zastosowań uniwersalnych - czasem coś porobię manualnie, bo lubię się bawić, a w ciemnych pomieszczeniach wręcz nie wyobrażam sobie zdjęć robionych automatem. Na co dzień jednak, robiąc zdjęcia rodzinne w plenerze, na wyjeździe, docenię też dobry tryb automatyczny.
TZ100 zainteresował mnie głównie 1" matrycą i gabarytami, ale fakt, obiektyw nie jest najciekawszy. Dlaczego nie nadaje się do manualnych trybów?
Do wczoraj posiadałem LX100 i powiem ci, że spokojnie potrafił zastąpić lustrzankę. Matryca 4/3 cala i super jasny obiektyw z zakresem eq 24-75mm to było coś. Ja fotografuję tylko na manualu lub preselekcji i jeśli nawet popatrzysz na zdjęcia tego aparatu, widać, że ma wszystko co potrzeba na zewnątrz. TZ100 tego nie ma i do ustawienia parametrów ręcznie, będzie trzeba przebijać się przez menu.
Dzięki, mam już jakiś szerszy pogląd na to, ale mimo wszystko czekam na dalsze propozycje .
TZ100 jeszcze nie widziałem w sprzedaży i sam się zastanawiam kiedy to nastąpi. O ile widziałem testy ze zdjęciami z nowego TZ80, to o TZ100 cisza .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11