Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 24 Lut, 2016 Jaki wybrać obiektyw micro 4/3 do Panasonic G6
Witam
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu aparatu wraz z obiektywem. Szukałem, czytałem i w końcu zdecydowałem się na Panasonica G6. Miałem już zamawiać, gdyż natknąłem się na informacje, że bez sensu jest kupno aparatu z kitowym obiektywem.
Moje pytanie brzmi, czy faktycznie oferowany obiektyw LUMIX G VARIO 14-42mm f3,5-5,6 jest taki zły w tym komplecie.
Jeżeli jest taki zły to prosiłbym o pomoc w doborze innego obiektywu. Początkowa kwota jaką chciałem przeznaczyć to razem 2000 zł (na korpus i obiektyw). Teraz wiem, że chyba wyjdzie mnie to troszkę drożej.
Podobno warto zainwestować w dobry obiektyw, gdyż dużo da się na nim zrobić.
Sprzęt będzie głównie przeznaczony do nagrywania filmów rolniczych, coś takiego jak w poniższym filmie:
Oczywiście jak zawsze – lepszy obiektyw polepsza możliwości zestawu. Ale obiektyw kitowy, czyli ten dodawany w zestawie, jest najtańszym sposobem wejścia w system. Taki bardzo zły ten 14-42 nie jest. Żeby całość kupić w okolicach 2000 zł to pewnie będzie trudniej kupić z lepszym, ale zaraz koledzy specjalizujący się w Mikro 4/3 coś doradzą. Do filmów na pewno lepszy będzie zoom, niż jedna dobra stałka (uważaj, bo zaraz mogą się pojawić takie porady, żeby zamiast zooma kupić obiektyw stałoogniskowy).
W zalinkowanym filmie niestety użyto trochę więcej sprzętu niż tylko podstawowy obiektyw kitowy. Widać tam użycie teleobiektywu no i parę przejazdów sliderem. Na początek pomyśl o statywie, choćby najprostszym.
Nowy czy używany – wybór należy do Ciebie. Wiadomo jakie są zalety i wady używanego sprzętu. Jedni lubią polować na fajne okazji, inni lubią zapach świeżego styropianu o poranku…
Nagrywałem Olympusem VH-510 oraz pare ujęć było z kamery sportowej. Statyw mam a slider sam sobie zrobiłem.
Chce teraz zastąpić Olympusa, bo wkurza mnie w nim pare rzeczy.
Jeśli naprawdę jest wielka różnica między obiektywem kitowym a obiektywem za 1300 zł to być może dam więcej aby uzyskać dobry film. Więcej wydać na obiektyw już raczej nie przewiduje.
PS. Również wydaje mi się, że zoom będzie lepszym wyborem ale zobaczymy co napiszą inni.
szymi182, ten "kitowiec" nie jest wcale taki zły, do tego co innego fotografia, a co innego filmowanie. W przypadku tego drugiego, nie są tak ważne osiągi obiektywu, bo i tak rejestrujesz zaledwie 2Mpx. Bardziej radził bym ci kupić adapter do starych obiektywów manualnych z bagnetem M42 i szukać okazji na ciekawe szkła.
I dodatkowo pytanie, dlaczego bezlusterkowiec nie lustrzanka Canona + Magic Lantern?
Kiedyś zapytałem człowieka, który orientuje się w temacie, jaki aparat by doradził. Wówczas myślałem nad Sony.
Dostałem taką odpowiedź:
Pomyśl lepiej o aparacie z wymienna optyką bo takie aparaty ( poza Nikonem ) maja duże przetworniki i znacznie lepsze filmy. Polecam sprawdzonego Panasonica G6 lub tańszy GF6. na standardowym obiektywie można już wiele zrobić. Co do Sony to seria HX jest typowo domowa i ma przyciągać dużym zoomem. Natomiast aparaty z wymienna optyka są dobre poza najtańszymi Lic 3000 i 5000. Sony bardzo okroiło jakość najtańszych modeli i dotyczy tez filmów. Patrz żeby aparat nagrywał 50p dla Full-HD.
Kup Panasonika z zoomem. Przy takich rozdzielczościach jak te filmy zupełnie nie ma sensu pchać się w droższy obiektyw. Możesz ew. rozważyć zestaw z 14-42 PZ (płaski, mały, elektryczny zoom, obiektyw stworzony do filmowania).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10