Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Mamiya ZE-2
Autor Wiadomość
tores 
Rozmowny


Pomógł: 3 razy
Posty: 266
Wysłany: Pią 26 Lut, 2016 21:26   Mamiya ZE-2

Czy jest ktoś w posiadaniu instrukcji lub ma własne doświadczenia z tym aparatem
(Mamiya ZE-2). Głównie - zachowanie się diody LED(w wizjerze) w funkcjach

2016-02-26-1643.jpg
Plik ściągnięto 5112 raz(y) 296,04 KB

 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






kot Sylvester 
Entuzjasta



Pomógł: 34 razy
Posty: 611
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 26 Lut, 2016 22:50   

Tores mam nadzieję że ten link Tobie pomoże;

http://www.butkus.org/chi...ze-2-splash.htm
 
 
tores 
Rozmowny


Pomógł: 3 razy
Posty: 266
Wysłany: Sob 27 Lut, 2016 19:01   

Skarbnicę Mr Butkusa znam, Problemem bariera językowa :(
Niuanse lingwistyczne itp...terminologia techniczna nie wszystkim translatorom znana,
Ale dzięki za zaangażowanie
 
 
retrofokus 
Uczestnik



Posty: 91
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 27 Lut, 2016 21:13   

tores,
Starożytni Grecy mawiali - kto Pytia nie błądzi ...
Cóż się dzieje, może znajdziemy receptę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
tores 
Rozmowny


Pomógł: 3 razy
Posty: 266
Wysłany: Sob 27 Lut, 2016 23:05   

Przy jakimkolwiek ustawieniu piescienia przesłony na obiektywie , podświetlone jest M LED''em w wizjerze. Zmiany w przypadku funkcji czasu nie skutkują zmianami otworu przesłony, Sprawdzane z kilkoma obiektywami Mamiya Sekor ,i efekt ten sam. Brak reakcji ,A powinien dobierać czas lub zmieniac w automatyce otwór
Bateria sprawna , Czyżby coś na styku światłomierz -body -obiektyw,?
 
 
retrofokus 
Uczestnik



Posty: 91
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 28 Lut, 2016 11:17   

tores,
Po pierwsze - zmiany w funkcji czasu nie skutkują zmianami w przysłonie bowiem w tym modelu automatyczny jest czas a nie przysłona :)

Jeśli dobrze rozumiem body nie pracuje w trybie automatyki ?
Czy pomiar w trybie manual funkcjonuje ?
Aparat jest wyposażony w automatykę czasu (dobieranego do przysłony) zatem rozwiązania są dwa. Pierwsze to to , że padł któryś z kondensatorów - to zjawisko dość powszechne po kilkudziesięciu latach od wyprodukowania (ten model wszedł na rynek w grudniu 1980). Elementy te "puchną" i wtedy automatyka się sypie. Zwykle są to elementy tzw. CProCC (Central Processing Control Center) - tu jest zdjęcie tego elementu - http://mamiya-ze.joerg-mueck.de/
Drugi to to to, że element w korpusie odpowiedzialny za przeniesienie informacji o nastawionej przysłonie nie funkcjonuje (brudny, zaśniedziały itd... W obu przypadkach niestety tylko dobry serwis - ale ostrzegam cena naprawy może być większa niż wartość korpusu.
Jeśli aparat działa w trybie manual - nie przejmować się i nie używac automatyki.
Mam dokładnie taki problem w Ricohu KR 10 - automatyka nie działa a manual bardzo precyzyjnie .
 
 
tores 
Rozmowny


Pomógł: 3 razy
Posty: 266
Wysłany: Nie 28 Lut, 2016 14:40   

Dzięki
Podobna "stajnia" W moim Ricoh'u ("10")kilka klatek o.k. następne już "się rozjeżdzają czasowo. ":(
 
 
retrofokus 
Uczestnik



Posty: 91
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 28 Lut, 2016 16:25   

Ten objaw to modelowy przykład "zestarzenia się" kondensatorów. Nie ma na to praktycznie rady - cóż niestety wiek.... spośród moich sprzętów z tego czasu mało co "trzyma" poprawne wartości w automatyce. Może jedynie Leica (poza Leica R3 mot - wydłuża ekspozycję jak chce) i stare canony z serii A ....
W innych gratach jak nie przekłamania z powodu innego napięcia baterii to właśnie stare kondensatory. Pozostaje lunasix i manual :) Dobrze, że najczęściej poprawnie działają stare mechanizmy sterowania czasem migawki , i to o dziwo nawet te oparte o kwarcowe elementy sterujące.
 
 
tores 
Rozmowny


Pomógł: 3 razy
Posty: 266
Wysłany: Nie 28 Lut, 2016 18:28   

Najbardzej ui mnie stabilna jest Mamiya ZM,(3x) i "logika "wskazań też klarowna dla wszystkich trybów,O dziwo Chinon'y też kondensatorowo sprawne w następnym wieku od produkcji.
Ricoh'y zbyt czułe są jednak na upływ czasu,
Powodzenia Kustoszu,:)

Podsumowując ZE-2. Kręcąc pierścieniem przysłony , powinna dioda zmieniac punkt podświetlania czasów.? (Tak nie jest:( ).
 
 
retrofokus 
Uczestnik



Posty: 91
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 28 Lut, 2016 21:43   

A winno być :(
Gdy zmieniasz przysłonę, automatyka winna ustawić nowy czas. Tak działa priorytet przysłony.
Tak zerknąwszy po szafie , nieźle się trzymają praktiki serii b (osobliwie bc1 i b200). Olympusy niestety są mocno wrażliwe na napięcie zasilania, podobnie pentaxy - ale tu przynajmniej zmiana ma charakter liniowy , po wprowadzeniu korekcji zwykle jest ok .
Tak generalnie , to jak coś ma więcej niż 20 wiosen to używam pomiaru zewnętrznego, albo seconikiem (punkt) albo lunasixem (integralnie lub padające). Jeśli nawet się pomylę o pół blendy to i tak w granicach tolerancji czarno-białej taśmy.
Najważniejsze aby sam korpus "trzymał" czasy - zwykle jak coś robię na taśmie to się nie śpieszę a zatem tryby automatyczne nie są potrzebne. Tak na marginesie, to większość moich lustrzanek to i tak modele unplugged ... za stare na takie wynalazki nowoczesne jak automatyka czasu lub przysłony.
Z ciekawostek, to bardzo dokładny pomiar (mimo iż zewnętrzny i selenowy) ma ponad 40 letni Rolleiflex dwuobiektywowy. Jak się myli to góra pół blendy :) Ale oczywiście to tylko pomiar - żadnej automatyzacji :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15