Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 17 Lut, 2016 Pomóżcie w wyborze tele do Canona 70D
Mam zamiar przesiąść się na wyższy poziom z kita.
Dużo chodzę po terenie, chciałbym mieć lepszy sprzęt na zwierzątka latające i naziemne, na zbliżenia gór i roślin... Ponieważ na zdjęcia zwierzątek zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu, przewiduję fotografowanie raczej z ręki (choć statyw zazwyczaj mam przy sobie).
Na obiektyw zamierzam wydać kilka tys. zł. w tym roku.
Rozważałem jak dotąd Canon EF 300 mm f/4L IS USM albo Canon EF 400 mm f/5.6L USM.
400 dłuższa (to ważne) - ale 300 jaśniejsza, ciut nowsza, ma IS, no i jest test na portalu...
Jaki wybór doradzacie? A może jakiś inny obiektyw? Przy czym raczej nie chcę zooma - lektura testów i własne doświadczenia przekonały mnie o wyższej jakości stalek.
Przecież to ty będziesz z tym chodził i ty mniej więcej wiesz jak blisko możesz podejść. Ja mam 300/4 i lubię go na FF ale na APS-C już niekoniecznie. Nie myślałeś o 100-400?
Przecież to ty będziesz z tym chodził i ty mniej więcej wiesz jak blisko możesz podejść. Ja mam 300/4 i lubię go na FF ale na APS-C już niekoniecznie. Nie myślałeś o 100-400?
300mm na APS-C daje taki kąt widzenia jak na FF 480mm, a to często nie pozwala mi machać za zbyt blisko latającymi ptaśkami Co innego mecze, wtedy nawet te 300mm na APS-C bywa mało. Kiedyś miałem Sigmę 50-500mm, teraz tego 300mm chcę wymienić na 100-400mm właśnie ze względu na uniwersalność.
Dwa lata temu miałem podobny problem. Wybrałem 400/5,6 ponieważ najczęściej fotografuję ptaki (300 mm na apsc to trochę za krótko) i przeważnie w dobrym świetle (przesłona 5,6 nie przeszkadza).
Znajomy robi zdjęcia głównie większym zwierzętom w lesie. Wybrał 300/4is i jest zadowolony.
Nie wiem o jakich zbliżeniach roślin mówisz. Jeżeli dobrze pamiętam 300/4 ma mniejszą minimalną odległość ostrzenia.
300/4L łapie od 1.5m i dodam, że montując standardowy komplecik pierścieni pośrednich mamy mało poręczny, ale całkiem fajny komplet makro, z którym możemy spokojnie, bo z dość daleka fotografować owady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11