Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 23 Lut, 2016 Nikon d7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art czy warto?
Witam Kompletuje sprzet do slubow do ok 7,5 tys i zlozylem cos takiego:
Nikon D7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art +lampa Nikon Speedlight SB-700, czy znajde cos lepszego w tej cenie, sprzet oparty na nikonie czy na canonie bedzie lepszy?
Sposrod wielu tematow jakie przeczytalem, mysle ze bedzie to najlepszy wybor, ale obawiam sie wielu problemow zwiazanych z kalibraja obiektywu pod bodu. Czy sa to czeste problemy, jesli tak czy wysylka do serwisu jest rozwiaze problem i czy jest darmowa.
Z gory dziekuje za pomoc
Częstotliwość problemów niestety ciężko ocenić, bo na forach piszą głównie ci, którzy problem mają, rzadko kiedy odzywają się osoby, którym działa wszystko OK. Jeśli skorzystasz z dobrego sklepu, to przy dość dużym zakupie nie powinno być problemu z wypróbowaniem działania kompletu zanim wyjdziesz ze sklepu. To nie wyeliminuje do końca ryzyka, ale powinno dać już jakieś pojęcie o działaniu zestawu.
Jako osobną sprawę natomiast pytam: czy ten obiektyw 18-35 to ma być jedyny do tych ślubów? Nie planujesz czegoś bardziej tele?
Lepszy byłby D7200, to z pewnością. A co do 18-35 - problemy z tym szkłem bywają dość kuriozalne w każdym systemie, nie jak dawniej głównie w Canonie. Np. na moim K-5IIs chodziło bezbłędnie po ustawieniu globalnej kalibracji w body na -2, podczas gdy ten sam egzemplarz na K-3 kumpla był niekalibrowalny i to zarówno w korpusie, jak i przy użyciu USB Docka. Serwis Sigmy też się poddał. A zresetowane... U mnie dalej trafiało bezbłędnie, na każdej kombinacji ogniskowej i odległości...
Na Nikoniarzach też opisują kłopoty z niecelnością tego obiektywu. Ani USB Dock ani kalibracja w serwisie - nawet kilkukrotna, nie dają sobie z nimi rady. Użytkownicy nierzadko piszą, że po kalibracji w serwisie jest gorzej niż przed.
komor napisał/a:
Jeśli skorzystasz z dobrego sklepu, to przy dość dużym zakupie nie powinno być problemu z wypróbowaniem działania kompletu zanim wyjdziesz ze sklepu.
Niestety bywa, że w sklepie w tablicy testowej wydaje się być dobrze, a potem w terenie zdarza się kiszka. O tym, że po zmianie puszki może przestać trafiać napisał już jaad75.
6marcin6, jak to ma być do ślubów, to odradzam.
Ja też bym do ślubów odradzał, Sigmy raczej demonami prędkości jeśli chodzi o AF to nie są (i z powtarzalnością też bywa różnie), a w warunkach ślubnych to niezbędne. Pozostałbym przy systemowych szkłach do reportażu, do jakichś sesji to już szybkość AF nie ma większego znaczenia.
Sigmy raczej demonami prędkości jeśli chodzi o AF to nie są (i z powtarzalnością też bywa różnie)
Ech, i pomyśleć, że ostatnio jak miałem wspólną sesję z Nikonem D7100 i Nikkorem 50/1.8, to on myszkował i myszkował w sesji portretowej, zanim wyzwolił migawkę, a moja Sigma 50/1.4 z Canonem 7D ustawiała raz i 9/10 celnie.
50/1.4 nie miałem okazji używać, piszę o Canonowskiej 1.8 w wersji nie-STM.
Parę ślubów zdarzyło mi się obfotografować i wiem że zazwyczaj panujące tam warunki są bardzo wymagające dla sprzętu jaki się posiada.
Oczywiście każdemu według potrzeb, takim zestawem jak D7100 i S18-35/f1.8 też da się zrobić porządne zdjęcia, ale trzeba mieć świadomość ograniczeń takiego zestawu.
50/1.8 STM to dobre szkło, pokuszę się o stwierdzenie, że wolę je niż f/1.4. Zarówno wykonanie jak i szybkość pracy są całkowicie akceptowalne, a jakość obrazu w porównaniu z f/1.8 II też się poprawiła.
50/1.4 nie miałem okazji używać, piszę o Canonowskiej 1.8 w wersji nie-STM
Kanonierskiego plasticzaka w wersji II (czyli sprzed STM) nie ma co porównywać do Nikkora, który jest solidniejszym obiektywem. Ale AF mu myszkował, co prawda nie mam pojęcia jak skonfigurowany był korpus.
chyba zdecyduje sie na zestaw nikon d610+tamron 24-70+nikon sb-910. Zastanawiam sie jescze nad stalka Nikon Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX jest w dobrej cenie 800zl. jest co prawda pod dx, ale z tego co czytalem daje tez rade na pelnej klatce, mozecie ewentualnie polecic jakas inna stale do 1000zl 35mm kub 50mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10