Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Statyw powinien też mieć możliwość zamontowania aparatu kompaktowego, Zależy mi żeby statyw się nie chybotał, wcześniej miałem statyw do aparatu za 150 zł. i przy maksymalnym przybliżeniu na 30x, po lekkim dotknięciu aparat się chwiał tak jak bym go trzymał w rękach -albo i gorzej. Nie wiem w jakiej cenie są takie statywy więc proszę o podanie ich w różnej klasie cenowej. Najważniejsze żeby był w miarę stabilny.
Dziękuje za odpowiedź, i podane statywy, czy jesteś posiadaczem jednego z nich ?, jeśli tak to czy jest możliwość obrotu (nie wiem jak to się fachowo nazywa) głowicy o 360 np. do utworzenia aparatem cyfrowym zdjęcia panoramicznego ?, i jak myślisz która wersja jest bardziej praktyczniejsza na zatrzask czy na pokrętło ?.
Przy zatrzasku widać czy jest zablokowany, dla mnie to duży plus. Zwłaszcza, gdy chodzę ze statywem, ustawiam, przestawiam -łatwo wtedy zapomnieć o dokręceniu blokady i problem gotowy.
Jeżeli mógłbym coś doradzić - jeżeli masz możliwość kup ten statyw stacjonarnie. Triopo to taka typowa chińska jakość czyli pewnie można trafić w pełni sprawny egzemplarz ale z większym prawdopodobieństwem można kupić taki mający jakąś denerwującą usterkę.
Mi przydarzyły się takie przypadki - w pierwszym MT-3232X8C nie dało się zablokować do końca kolumny centralnej, po dokręceniu pierścienia blokującego kolumna i tak ruszała się na boki, zareklamowałem - wymienili, w drugim same odkręcają się nogi - jak złapiesz statyw za nogę reszta opada pod własnym ciężarem - można dokręcić, pomaga na krótko. W obu statywach jedna losowa noga wyciągała się trudniej. Lepiej trafiłem za pierwszym razem bo to była jedna z tych nóg niebędących monopodem, teraz trudniej wyciąga mi się ta od monopodu. Za pierwszym razem dostałem statyw z kolcami, za drugim z płaskim zakończeniem - też trochę gorzej. Co tam jeszcze? Kupiłem też głowicę Triopo NB-2S, za pierwszym razem motylek od płytki odpadł pierwszego dnia, zareklamowałem - wymienili, teraz mam taki który da się tylko podważyć nożem, inaczej nie można go ruszyć. Ja tego statywu używam do aparatu i czasem aparat noszę w dużej torbie, czasem w małej, a czasem w toploaderze i w każdym mam imbus, czasem dokręcę nogę, czasem motylek - na szczęście jeden pasuje i do płytki i do nóg. Ostatnio odkleiła się też gumka na pokrętle blokującym kule ale to detal.
Można więc zaryzykować pytanie, czy ten statyw ma jakieś zalety - ano taką, że mój najcięższy aparat i najcięższy obiektyw ważą razem około 2 kg i statyw bez problemu daje sobie z nimi radę.
A podsumowując najlepszemu koledze bym nie polecił, gorszemu prędzej, a sam kupiłbym następny statyw Triopo tylko i wyłącznie jeżeli miałbym możliwość pomacania osobiście bo jednak szkoda mi czasu na pakowanie i odsyłanie.
Ah,a serwis w moim przypadku zachował się w porządku, przyjęli, uznali reklamację, odesłali nowy - wszystko w miłej atmosferze.
Dziękuję za odpowiedzi i za wszelkie sugestie związane z wyborem produktu.
No niestety nie będę miał możliwości kupienia tego statywu stacjonarnie, gdyż w pobliżu nie mam sklepu z takim sprzętem.
Witam.
Żeby nie zakładać kolejnego wątku o statywach to zapytam czy statyw Velbon ex-640 ma głowicę ze śrubą 1/4 cala pod adapter lornetkowy.Po wcześniejszym moim na forum wątku dotyczącym dylematów lornetkowych w astro podjąłem decyzje o kupnie DO SkyGuide 15x70 i z tą lornetką miałby ten statyw współpracować. Już miałem kupić Camrock TH-70 ale Velbon wygląda na bardziej dopracowany. Mam świadomość że to dalej mały budżet ale nie chcę wydać więcej a zakup żurawia zaniechałem.
Triopo jest statywem prostym i nie nadaje się do patrzenia w nocne niebo. Statyw łamany jest znakomity do obserwacji zarówno dziennych jak i patrzenia nawet w zenit.
Powiedzcie czy te łamane z olx się nadają pod lornetkę?
http://olx.pl/oferty/q-statyw-łamany/
One są do instrumentów, ale dokupić adapter i zamontować lornetkę się da. Tylko czy to jest stabilne, itd. Mają to być tanie rozwiązania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10