Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statyw do lornetki Nikon Action EX 10x50
Autor Wiadomość
przemotco 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016   Statyw do lornetki Nikon Action EX 10x50

Witam

Proszę o propozycje statywów do lornetki Nikon Action Ex 10x50, którą poleconą mi w tym temacie:
http://forum.optyczne.pl/...p=506730#506730

Statyw powinien też mieć możliwość zamontowania aparatu kompaktowego, Zależy mi żeby statyw się nie chybotał, wcześniej miałem statyw do aparatu za 150 zł. i przy maksymalnym przybliżeniu na 30x, po lekkim dotknięciu aparat się chwiał tak jak bym go trzymał w rękach -albo i gorzej. Nie wiem w jakiej cenie są takie statywy więc proszę o podanie ich w różnej klasie cenowej. Najważniejsze żeby był w miarę stabilny.

Pozdrawiam

Reklama

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016   

http://fotozakupy.pl/triopo-me-3232x8c/32427s
http://fotozakupy.pl/triopo-mt-3232x8c/32442s

Te dwie wersje różnią się tylko zaciskami nóżek. Wysokie i stabilne co jest bardzo pożądane w obserwacjach astro.

przemotco 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Mar, 2016   

Dziękuje za odpowiedź, i podane statywy, czy jesteś posiadaczem jednego z nich ?, jeśli tak to czy jest możliwość obrotu (nie wiem jak to się fachowo nazywa) głowicy o 360 np. do utworzenia aparatem cyfrowym zdjęcia panoramicznego ?, i jak myślisz która wersja jest bardziej praktyczniejsza na zatrzask czy na pokrętło ?.

Pozdrawiam

Marlut 
Optyczny

To same statywy. Musisz jeszcze dokupić głowicę 2D, 3D lub kulową z funkcją panoramowania, np:
http://fotozakupy.pl/triopo-b-2/39459s
i adapter do lornetki, np.
http://teleskopy.pl/Adapt...skopy-1580.html

przemotco 
Nowy

Dzięki za odpowiedź, teraz już wiem co i jak, a ten adapter co podałeś jest zgodny z Lornetką Nikon Action 10x50 tak ?

Marlut 
Optyczny

Tak. I z każdą inną posiadającą standardowe wyjście.

widoczek 
Optyczny

przemotco napisał/a:
która wersja jest bardziej praktyczniejsza na zatrzask czy na pokrętło ?

Ciężko powiedzieć. Zatrzaski są chyba "szybsze" ale pokrętła wydają mi się "pewniejsze".

Marlut 
Optyczny

Przy zatrzasku widać czy jest zablokowany, dla mnie to duży plus. Zwłaszcza, gdy chodzę ze statywem, ustawiam, przestawiam -łatwo wtedy zapomnieć o dokręceniu blokady i problem gotowy.

marcin. 
Początkujący

Jeżeli mógłbym coś doradzić - jeżeli masz możliwość kup ten statyw stacjonarnie. Triopo to taka typowa chińska jakość czyli pewnie można trafić w pełni sprawny egzemplarz ale z większym prawdopodobieństwem można kupić taki mający jakąś denerwującą usterkę.

Mi przydarzyły się takie przypadki - w pierwszym MT-3232X8C nie dało się zablokować do końca kolumny centralnej, po dokręceniu pierścienia blokującego kolumna i tak ruszała się na boki, zareklamowałem - wymienili, w drugim same odkręcają się nogi - jak złapiesz statyw za nogę reszta opada pod własnym ciężarem - można dokręcić, pomaga na krótko. W obu statywach jedna losowa noga wyciągała się trudniej. Lepiej trafiłem za pierwszym razem bo to była jedna z tych nóg niebędących monopodem, teraz trudniej wyciąga mi się ta od monopodu. Za pierwszym razem dostałem statyw z kolcami, za drugim z płaskim zakończeniem - też trochę gorzej. Co tam jeszcze? Kupiłem też głowicę Triopo NB-2S, za pierwszym razem motylek od płytki odpadł pierwszego dnia, zareklamowałem - wymienili, teraz mam taki który da się tylko podważyć nożem, inaczej nie można go ruszyć. Ja tego statywu używam do aparatu i czasem aparat noszę w dużej torbie, czasem w małej, a czasem w toploaderze i w każdym mam imbus, czasem dokręcę nogę, czasem motylek - na szczęście jeden pasuje i do płytki i do nóg. Ostatnio odkleiła się też gumka na pokrętle blokującym kule ale to detal.

Można więc zaryzykować pytanie, czy ten statyw ma jakieś zalety - ano taką, że mój najcięższy aparat i najcięższy obiektyw ważą razem około 2 kg i statyw bez problemu daje sobie z nimi radę.

A podsumowując najlepszemu koledze bym nie polecił, gorszemu prędzej, a sam kupiłbym następny statyw Triopo tylko i wyłącznie jeżeli miałbym możliwość pomacania osobiście bo jednak szkoda mi czasu na pakowanie i odsyłanie.

Ah,a serwis w moim przypadku zachował się w porządku, przyjęli, uznali reklamację, odesłali nowy - wszystko w miłej atmosferze.

przemotco 
Nowy

Wysłany: Czw 03 Mar, 2016   

Witam

Dziękuję za odpowiedzi i za wszelkie sugestie związane z wyborem produktu.
No niestety nie będę miał możliwości kupienia tego statywu stacjonarnie, gdyż w pobliżu nie mam sklepu z takim sprzętem.

Pozdrawiam

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Nie 06 Mar, 2016   

Witam.
Żeby nie zakładać kolejnego wątku o statywach to zapytam czy statyw Velbon ex-640 ma głowicę ze śrubą 1/4 cala pod adapter lornetkowy.Po wcześniejszym moim na forum wątku dotyczącym dylematów lornetkowych w astro podjąłem decyzje o kupnie DO SkyGuide 15x70 i z tą lornetką miałby ten statyw współpracować. Już miałem kupić Camrock TH-70 ale Velbon wygląda na bardziej dopracowany. Mam świadomość że to dalej mały budżet ale nie chcę wydać więcej a zakup żurawia zaniechałem.

Pozdrawiam.

lordbrutish 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Mar, 2016   

A może lepszy będzie statyw łamany, czy żuraw?

Triopo jest statywem prostym i nie nadaje się do patrzenia w nocne niebo. Statyw łamany jest znakomity do obserwacji zarówno dziennych jak i patrzenia nawet w zenit.

Powiedzcie czy te łamane z olx się nadają pod lornetkę?
http://olx.pl/oferty/q-statyw-łamany/
One są do instrumentów, ale dokupić adapter i zamontować lornetkę się da. Tylko czy to jest stabilne, itd. Mają to być tanie rozwiązania ;)

Odpowiedz do tematu