Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 23 Mar, 2016 Zmiana Nikona D90 na lepszy (Nikon D5200, Canon 700D)
Witajcie!
Jest to mój pierwszy post na forum, jestem totalną amatorką, jeśli chodzi o fotografię i filmowanie, więc proszę o niezbyt mocne gryzienie.
Dwa lata temu kupiłam Nikona D90 z obiektywem Tamron 70-300mm, później dokupiłam Nikkor 50mm 1.8, bo denerwowało mnie fotografowanie w małych pomieszczeniach, a następnie 18-55mm 3.5-5.6, co by mieć większy zasięg widzenia.
Przez ten czas uczyłam się robić zdjęcia w RAW, w trybie M, ustawiając ISO, wartość przysłony i czas naświetlania, ostrość manualna, później też zmieniałam AF-A, AF-S i AF-C w zależności od nieruchomego lub ruchomego obiektu. Zaczęłam trochę nagrywać filmów, bawić się montażem, ale nie jestem zadowolona z jakości filmów. Przy pochmurnej pogodzie nad morzem obraz jest szary, ponury, dostrzegam szumy, podobnie jest w pomieszczeniach. Ze zdjęć jestem bardziej zadowolona, bo mam wpływ na ustawienia.
No i dążę do tego, że tak właściwie to stanęłam w miejscu... Wydaje mi się, że przyszedł czas na zmianę mojego D90 na coś nowszego.
Interesuje mnie body w cenie do maks. 1800-2000zł. Jeśli chodzi o obiektywy to najczęściej pracuję na stałce 50mm, ale taki kitowy też się przydaje.
Na czym mi zależy...
Chciałabym nagrywać filmy dłuższe nić 5 minut, np. 20 minut. Dobrze by było, gdyby dało się zmieniać ustawienia nagrywania, niekoniecznie podczas kręcenia, czy trybu Lv. Zależy mi na zmianie ustawień typu ISO, przysłona, jak dla mnie przydatne do kręcenia krótkich ujęć, ale w dobrej jakości, niezależnie od pogody i miejsca, np. z użyciem statywu. Obrotowy wyświetlacz wskazany. Przydałoby się też automatyczne ostrzenie przy kręceniu filmów.
Podobają mi się ujęcia tego typu:
https://www.mageewp.com/w...les/Explore.mp4
Zastanawiam się nad Nikonem D5200 i Canonem EOS 700D. Początkowo bardziej skłaniałam się w stronę Nikona ze względu na to, że mam już kilka obiektywów, ale ten Canon jakoś mnie kusi, zwłaszcza jak oglądam nakręcone przez niego filmy na YouTube. W swoim czasie byłam nastawiona na 600d (widzę, że większość youtuberów używa go do kręcenia), ale nie widzę go nigdzie w sprzedaży.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest jakakolwiek szansa na podpięcie Nikkora 50mm 1.8G i 18-55mm 3.5-5.6G do Canona 700d? Jakaś przejściówka i czy to ma w ogóle sens?
Czy myślicie, że po przesiadce z D90 na np. D5200 lub 700D będę widzieć różnicę w jakości zdjęć i filmów, czy różnica będzie mała i niewarta zmiany akurat na jeden z nich (bo np. nie umiem wykorzystać w pełni możliwości filmowania D90 i dlatego nie wykorzystam też lepszego aparatu)? Jestem zupełnym laikiem, nie miałam okazji do fotografowania innymi lustrzankami, jedyne co to mogę porównywać zdjęcia i filmy w sieci, a tutaj często na główny plan wysuwa się obróbka i trudno jest mi tak ocenić prawdziwą różnicę.
Cel fotografowania - podczas podróży, ale wydaje mi się, że głównie to portrety, psy, jakieś przedmioty i rzadko makro. No i oczywiście filmowanie w rozsądnej, miłej dla oka jakości.
Będę wdzięczna za sugestie, rady, pomysły, uwagi i ogólnie za rozmowę.
Czy myślicie, że po przesiadce z D90 na np. D5200 lub 700D będę widzieć różnicę w jakości zdjęć i filmów,
Zdecydowanie zdjęć w przypadku d5200, a filmów... hmm...
cóż, trzycyfrowe Canony od modelu 650D począwszy, nie są złe w te klocki.
kas napisał/a:
czy jest jakakolwiek szansa na podpięcie Nikkora 50mm 1.8G i 18-55mm 3.5-5.6G do Canona 700d?
Jest przejściówka, ale ma to sens ze szkłami, w których przysłonę można ręcznie nastawiać pierścieniem w obiektywie.
Chyba, że wymyślą coś takiego jak z eos/ m4/3
kas napisał/a:
Chciałabym nagrywać filmy dłuższe nić 5 minut, np. 20 minut. Dobrze by było, gdyby dało się zmieniać ustawienia nagrywania, niekoniecznie podczas kręcenia, czy trybu Lv.
W niektórych Canonach można zainstalować Magic Lantern co w przypadku podjęcia decyzji o zakupie Canona może mieć również jakiś wpływ. ML daje spore możliwości przy filmowaniu. I nie tylko...
Aparaty, w których można zainstalować ML:
5D2, 5D3, 6D, 7D, 50D, 60D, 500D/T1i, 550D/T2i, 600D/T3i, 650D/T4i, 700D/T5i, 1100D/T3, EOS M
Bardzo ciekawy ten Magic Lantern i jeśli dzięki niemu faktycznie można więcej wycisnąć to fajna sprawa.
Wczoraj przeglądałam jeszcze inne aparaty. W oko wpadł mi trochę droższy Nikon D5300 i jeszcze D5500.
Jeśli chodzi o Nikona to mogę pozwolić sobie na troszkę większy koszt ze względu na posiadane już obiektywy. Na Canona mogę przeznaczyć do 2000zł. Skłaniam się jednak na D5300 lub ewentualnie D5500, ale zastanawiam się, czy aby na pewno D5500 jest warty tej ceny, czy różnica będzie widoczna, jeśli chodzi o filmowanie.
Podłączanie obiektywów Nikona do Canona nie ma sensu i zapomnij o tym przy tych szkłach i budżecie. Skoro kasy nie za dużo, to migracja do Canona nie ma sensu, bo za dużo stracisz przy sprzedaży obiektywów. Kup nowy korpus, każdy jeden aktualnie sprzedawany Nikon da Ci zarówno lepszą jakość zdjęć, jak i znacznie lepszą jakość filmowania niż D90. Niestety stracisz na ergonomii. Może rozejrzyj się za używanym D7000? To jest odpowiednik Twojego D90 jeśli chodzi o ergonomię. Ale jeśli filmowanie ma priorytet to rzeczywiście coś z rodziny D5x00 będzie lepsze, choćby ze względu na ekran.
Ważny jest dla mnie obrotowy wyświetlacz, więc skuszę się na któregoś z tej serii. Nie jestem pewna, czy będzie to D5300,czy D5500, choć ten drugi wydaje się być mało atrakcyjny, jeśli dopłaca się jedynie do dotykowego ekranu.
Czy ktoś z was miał okazję kręcić coś którymś z tych Nikonów? Przeglądam filmy na YouTube i mam wrażenie, że jest duża rozbieżność w jakości, jeśli chodzi o ten sam model. Zdaję sobie sprawę, że kluczowe są tu umiejętności i warunki, ale zastanawiam się, czy aby na pewno, czy jest to może zasługa After Effects, czy faktycznie da się z nich tyle dobrego wycisnąć.
Jak kupisz D5300 lub D5500 to prawdopodobnie stracisz autofokus w 50/1,8 G i prawdopodobnie w Tamronie, o ile nie jest to wersja z wbudowanym silnikiem i stabilizacją
18-55 służy mi tylko do fotografii szybkiej typu zrobić kilka pamiątkowych zdjęć na wycieczce itp. Generalnie do reszty używam 50m 1.8, choć nie ukrywam, że kusi mnie jeszcze jakiś inny jasny obiektyw.
Tak sobie myślę, że zdecydowałam się na Nikona d5300, ale dam sobie 2tyg. czasu na upewnienie się.
A propo d5300, czy faktycznie ustawienie przysłony na małą do filmowania, działa jak przy fotografii? To znaczy, czy nagrywanie makro w ten sposób ma sens, przy kręceniu będzie widać różnicę przy zmianie ustawień? Jeśli wiecie co mam na myśli.
Filmowanie makro lustrzanką i jasne dobre obiektywy to trochę nieporozumienie, bo i tak musisz je przymknąć na "ef-ileśtam" więc tak na prawdę, zestawowy 18-55mm spokojnie powinien wystarczyć, zwłaszcza z jakimś pierścieniem pośrednim.
Wujek_Pstrykacz, obiektywy G maja wbudowany silnik
Faktycznie, pomyliło mi się z "D"
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Mar, 2016
kas napisał/a:
Zastanawiam się nad Nikonem D5200 i Canonem EOS 700D.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Może ze względu na filmowanie, ale jak się nauczysz to dobrze robić to też ci spokojnie wystarczy... w każdym razie na potrzeby YT spokojnie. Nawet telefon...
Ale co ja tam wiem - wszak filmowałem kiedyś tylko kamerami analogowymi, a po takiej szkole każde współczesne urządzenie filmujące jest niemal doskonałe. Zatem może wypowiem się o zdjęciach - Nikon D-90 daje nadal lepszy obrazek niż większość Canonów a tylko troszkę gorszy niż D5200 - za to ma lepszą ergonomię. Więc moja rada- naucz się wykorzystywać wlaściwości posiadanego sprzętu , zrób jakiś kurs fotografii , kup lepsze szkła zamiast bez sensu wywalać kasę na gorsze puszki... To porównanie powinno ci uzmysłowić o czym piszę. http://www.dxomark.com/Ca...0___870_850_439
Jak uzyskać lepsze nagrania D90 od D5300, jeśli w D90 nie mamy możliwości zmiany ustawień, nagrywania dłuższych ujęć niż 5 minut w najwyższej jakości i automatycznego ostrzenia? Od pewnego czasu zajmuję się fotografią zwierząt i chcę zmienić aparat z zamysłem nagrywania psich sztuczek - również swojego wytresowanego psa. Trudno jest nakręcić siebie i psa ze statywu, jeśli ostrość nie ustawia się sama, a nie chcę na każdy trening zabierać ze sobą męża tylko po to, żeby coś nakręcił. M.in. dlatego chcę zmienić D90 na coś lepszego. No i obracany ekran w przypadku nagrywania siebie z psami - będę widzieć, czy w ogóle stoję w kadrze, zamiast marnować czas na bieganie tam i z powrotem.
Co do reszty to dyskutować raczej nie będę, gdyż już usłyszałam, że będę widzieć różnicę w jakości zdjęć po przesiadce z D90 na chociażby D5200.
Nadal obstawiam D5300, ale wstrzymam się jeszcze jakiś czas, bo być może zainwestuję w coś mocniejszego + obiektyw 1.4.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Mar, 2016
kas napisał/a:
chcę zmienić aparat z zamysłem nagrywania psich sztuczek - również swojego wytresowanego psa. Trudno jest nakręcić siebie i psa ze statywu, jeśli ostrość nie ustawia się sama, a nie chcę na każdy trening zabierać ze sobą męża tylko po to, żeby coś nakręcił.
Rozwiązanie jest proste - pilot i ręczne ustawienie ostrości na miejsce gdzie masz stać z psem ... Obracany ekranik nie pomoże chyba że będzie miał 20cali lub więcej... Doświadczenie i umiejętności na pewno więcej ci pomogą niż zakup najlepszego aparatu. Trochę pomyślunku - w filmie i TV nadal funkcjonują "przestarzałe" znaczniki mimo nowoczesnej techniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10