Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szybko pada lampa Yongnuo YN560 IV Speedlite
Autor Wiadomość
Redzio 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Cze, 2016   Szybko pada lampa Yongnuo YN560 IV Speedlite

Witam. Mam lampę Yongnuo YN560 IV Speedlite + akumulatory Eneloop. I mam taki problem że po prostu baterie szybko mi siadają nie wiem dlaczego. Dodam że są w pełni naładowane.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 10 Cze, 2016   

Mam dwie takie lampy i nie mam tego problemu. Możesz określić ile czasu trwa to „szybko”, ile mniej-więcej błysków i na jakiej energii udaje Ci się wykonać? Moje sztuki wytrzymują bez problemu 4 godzinne sesje z powolnym cykaniem. Nie mówię o szybkiej reporterce czy tłuczeniu produktówki, ale w tym przypadku o spotkaniach autorskich, gdzie w ciągu tych 4 godzin (dwa spotkania) wykonuję 100-200 pstryków na 1/8 energii. Po tym czasie lampy ciągle działają, ale na następny dzień prewencyjnie i tak zmieniam akumulatorki na świeże, żeby potem nie biegać do lamp w trakcie następnego spotkania.

Przy pracy studyjnej też wystarczą mi na całą sesję, chyba że sporo walę na 1/2, co czasem się zdarza.

Marlut 
Optyczny

Redzio, ta wersja zużywa sporo prądu na komunikację pracując jako master, YN560 III nie mają tej funkcji i działają dłużej na tych samych akumulatorach.

Redzio 
Nowy

Heh sorry za zawracanie głowy, ale już wiem dlaczego szybko pada. Błyskałem na 2 letnich bateriach i któraś z nich musi być walnięta i nie podaje wystarczająco dużo prądu. Włożyłem nówki i nie ma tego problemu. Nawet na silnym błysku serią nic się nie dzieje.

Reasumując: baterie wadliwe a przynajmniej jedna z nich.

komor 
Moderator

Marlut napisał/a:
Redzio, ta wersja zużywa sporo prądu na komunikację pracując jako master

O, to ciekawe, muszę kiedyś przetestować, bo nie używałem nigdy ich w tej funkcji.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Marlut napisał/a:
ta wersja zużywa sporo prądu na komunikację pracując jako master
A gdzie się schowała ta funkcja, może da się wyłączyć? :P

komor 
Moderator

Jak się nie stosuje to jest wyłączona, u mnie zawsze w użyciu jest tryb RX, a nie TX.

Wojmistrz 
Obserwator

Zadziwia mnie ta lampa, chyba je kupię. A ją da się wyzwalać, grupować i osobno sterować przy pomocy YN622 czy tylko wyzwalać YN602/3?

komor 
Moderator

Czy wyzwalać, to doczytaj sobie na FlashHavoc, jest sporo newsów o tych lampach, a ja nie pamiętam. Sterować na 99% nie, to tylko z dedykowanego YN560-TX. Jeśli masz już inny system wyzwalaczy albo lampy Yongnuo TTL, to nie jestem pewien, czy potrzebujesz tych lamp. Ale dla kogoś, kto ma jeszcze przed sobą wybór i wystarczy mu pełen manual z tanią możliwością sterowania zdalnego, to nadal bardzo polecam YN560 + YN560-TX, ewentualnie w komplecie z RF605, który jako nadajnik może wyzwalać te lampy, jako odbiornik może wyzwolić aparat jako zdalny spust, lub być użyty jako wyzwalacz do innych, niezgodnych z tym systemem lamp, oczywiście wtedy bez sterowania. Dobry stosunek możliwości i jakości do ceny.

Od paru dni mam w domu nowe YN660, czyli silniejszą wersję.
http://www.optyczne.pl/89...gnuo_YN660.html
http://yongnuo.com.pl/?p=868

W wolnej chwili napiszę krótką recenzję, tylko muszę nią jeszcze trochę pobłyskać.

Edit: jak masz RF602 lub 603 to też wyzwolisz te lampy, ale chyba ilość dostępnych grup jest mniejsza czy coś.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 10 Cze, 2016, w całości zmieniany 2 razy  

Wojmistrz 
Obserwator

Szkoda, liczyłem na to, że można wyzwalać, mam kilka YN622 + jednego TX i fajnie by było zastosować sobie je na różnych korpusach a nie znowu coś dokupować.

komor 
Moderator

A używasz do czegoś YN622? Sprzedaj i kup RF605. :)

Z opisu YN660:
Slave – lampa w tym trybie może być sterowana bezprzewodowo przez urządzenia Yongnuo YN660, YN560IV, YN560-TX, RF605, RF603II, RF602.

Z opisu YN560:
Zdalne wyzwalanie za pośrednictwem wyzwalaczy RF-602, RF-603, RF-605. – nie napisali o YN560-TX, ale oczywiście też wyzwala, stosuję go na codzień z tymi lampami.

Wojmistrz 
Obserwator

No właśnie używam :) Czasem nawet bezczelnie i leniwie całego układu lamp na TTL.

komor 
Moderator

Skoro używasz lamp w TTL, to niespecjalnie w tym układzie jest Ci potrzebny system związany z YN560 czy teraz nową YN660. Ich podstawową zaletą było najpierw to, że były tanie :) (wersja I), potem tanie i dobre (metalowa stopka, lepsza jakość wykonania), a potem dołożyli odbiornik radiowy (zdaje się w wersji III), co nadało nowej atrakcyjności całej zabawie, bo cena nadal była podoba, odpada zakup odbiorników, kolejny zestaw akumulatorów i w przypadku używania modyfikatorów cała konstrukcja jest nieco niżej, bliżej środka w parasolce/softlighterze niż kiedy pod lampą jeszcze jest wpięte radio. Używanie nadajnika YN560-TX jako sterownika jest wygodne, jest czytelne i przyzwoicie rozwiązane sterowanie, dobrej jakości przyciski.

Pewną wadą jest fakt, że YN560-TX nie jest przelotowy, więc jak używam tych lamp w połączeniu ze studyjnymi Quantuumami, to lampki YN wyzwalam nadajnikiem RF605, na który założone jest radio Quantuuma. Wtedy sterownik YN560-TX używam tylko do zmiany nastaw, leży sobie na stole czy przy plecaku.

Wojmistrz 
Obserwator

Pierwsza wersja od drugiej różni się wyświetlaniem sterowania. W YN560 były rzędy LED, a w II dali wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Po co mi takie lampy? Zasadniczo potrzebuje kupić coś ultra taniego, ale cały zestaw z możliwością ustawiania/sterowania tym zdalnie bez podchodzenia. Mam tak niby teraz, ale korzystam z kilku modeli i producentów lamp, przez co jest sieczka z mocą błysku, temperaturą, szybkością przechodzenia w stan uśpienia, ładowania itd. To jest dość męczące, więc dojrzewam do zakupu zestawu 5-6 takich samych lamp, ale wyzwalacz 560TX mi się wybitnie nie podoba - krowa na aparacie :) Czasem używam EOS M, wiesz jak to zabawnie wygląda z takim wielkim czymś? :P Mocowałem Pixel Mago, wyglądało komicznie, a wolał bym kosmicznie :)

komor 
Moderator

No to na aparat wrzucasz RF605, a krowę YN560-TX do kieszeni. :) Jest potrzebna tylko do zmiany energii błysku i ewentualnie zooma.

Odpowiedz do tematu