Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus OM-D E-M10 + M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3
Autor Wiadomość
pitcop 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016   Olympus OM-D E-M10 + M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3

Witam.
Zakupiłem sprzęt jak wyżej. Wszystko ok! Aparat robi szybko, sprawnie, bez większych niespodzianek. Niestety mam poważny problem - kolory zdjęć JPEG pozbawione są "życia", są wyprane z kolorów Podkreślę 2 ważne fakty:
*mam dość dobrze skalibrowany monitor, ponieważ jak zdjęcia z mojego starego aparatu Nikon D80 są OK.
*zdjęcia na tylnym wyświetlaczu Olympusa wyglądają soczyście i żywo. Po przekopiowaniu do komputera zaczyna się problem nijakości zdjęć
Czy ktoś jest mi w stanie pokrótce opisać co mam źle ustawione w aparacie?
Bardzo dziękuję z góry za wszelką pomoc i pozdrawiam!
Piotr

W linku nr1 zamieściłem zdjęcie zrobione przez aparat NIKON D80 ze standardowym kitowym obiektywem Nikon 18-70mm f/3.5-4.5 AF-S DX:

"Wyciąg z ACDSee dla EXIF"
File
Comment
Camera
Make NIKON CORPORATION
Model NIKON D80
Orientation Upper Left
X resolution 300/1
Y resolution 300/1
Resolution unit inches
Software ACD Systems Digital Imaging
Date/time 2015-03-15 19:00:49
YCbCr positioning centered
Image
Image description
Artist
Copyright
Exposure time 1/125 s
F-number f/11
Exposure program Aperture priority
ISO speed ratings ISO 200
Date/time original 2015-01-31 13:05:58
Date/time digitized 2015-01-31 13:05:58
Component config YCbCr
Compressed BPP 4
Exposure bias value -0.50 eV
Max. aperture value f/3.5
Metering mode Pattern
Light source Flash
Flash Flash did not fire
Focal length 18 mm
User comment
Subsec time 817
Subsec time original 30
Subsec time digitized 30
Colorspace sRGB
Pixel X dimension 2592
Pixel Y dimension 3872
Interoperability IFD 29186
Sensing method One-chip color area sensor
Scene type A directly photographed image
CFA pattern (00,02,00,02,01,02,00,01)
Custom Rendered Normal process
Exposure mode Auto exposure
White balance Manual white balance
Digital zoom ratio 1
Focal length in 35mm film 27 mm
Scene capture type Standard
Gain control None
Contrast Hard
Saturation Normal
Sharpness Normal
Subject distance range unknown
Miscellaneous
Exif version 2.21
FlashPix version 1.0
File source DSC
White balance Flash
Flash bias +0.5 eV
Nikon Maker Notes
Quality FINE
Color Mode COLOR
White balance Flash
ISO setting ISO 200
Image sharpening AUTO
Focus mode AF-A
Flash setting NORMAL
AF Focus Center
Flash bias +0.5 eV
Flash bracket compensation 0.0 eV
Contrast AUTO
Noise reduction OFF
Image optimization NORMAL
Saturation AUTO
Colorspace Portrait sRGB
Lens 18-70 mm

Poniższe zdjęcie zostało zrobione w podobnych warunkach oświetleniowych (tutaj felerny Olympus OM-D E-M10 + M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3):

"Wyciąg z ACDsee dla EXIF"
File
Comment
Camera
Make OLYMPUS CORPORATION
Model E-M10MarkII
Orientation Upper Left
X resolution 350/1
Y resolution 350/1
Resolution unit inches
Software Version 1.0
Date/time 2016-02-27 15:21:42
Primary chromaticities (0.64,0.33,0.21,0.71,0.15,0.06)
YCbCr coefficients (0.299,0.587,0.114)
YCbCr positioning co-sited
Image
Image description OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Artist
Whitepoint 0.313,0.329)
Copyright
Exposure time 1/100 s
F-number f/6.3
Exposure program Aperture priority
ISO speed ratings ISO 1000
Date/time original 2016-02-27 15:21:42
Date/time digitized 2016-02-27 15:21:42
Component config YCbCr
Exposure bias value 0.00 eV
Max. aperture value f/3.5
Metering mode Center weighted average
Light source unknown
Focal length 41 mm
User comment
Colorspace Uncalibrated
Pixel X dimension 4608
Pixel Y dimension 3456
Interoperability IFD 944
Custom Rendered Normal process
Exposure mode Auto exposure
White balance Auto white balance
Digital zoom ratio 1
Scene capture type Standard
Gain control High gain up
Contrast Normal
Saturation Normal
Sharpness Soft
Miscellaneous
Exif version 2.3
FlashPix version 1.0
File source DSC
GPS Version ID (2,3,0,0)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 01 Mar, 2016   

Podbij kontras i nasycenie jak Ci nie pasuje.
Dla mnie zdjęcie jest ok.

tumur 
Bywalec

dla mne tez jak najbardziej OK
jeśli już to może wtedy było coś nie ok i przywykłeś do nie ok ;)

edit
a pierwsze to nikon nie olympus wiec rzeczywiście
może zbij na -03 ev bo coś lubi zbyt doświetlac, kolory ok
może i kontrast minimalnie w góre

aa iso 1000 :) mozna by na 3200 ;) tracisz rozpiętośc tonlną, po co Ci to iso 1000?
masz tylko olympusa a nie FF
Ostatnio zmieniony przez tumur Wto 01 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

pitcop 
Nowy

Witam.
Zgodzę się, że każdy ma indywidualne spojrzenie na dane zdjęcie ;)
Popróbuje.

Może jednak ktoś ma podobny sprzęt i podobny problem? Będę się raczej upierać przy tym, że zdjęcie ze starego NIKONA ma dużo więcej życia w sobie niż z nowiutkiego OLYMPUSa. Dla mnie to dwa różne światy :)

moronica 

Pomogła: 106 razy

pitcop, na sniegu warto kompensowac ekspozycje na plus, inaczej swiatlomierz bedzie tak parametry dobieral ze snieg bedzie szary a nie (w granicach rozsadku oczywiscie) bialy

tumur 
Bywalec

ale coż to da że bedzie biały skoro straci cały drobny swiatłocien i stanie sie białą masą (granice rozsądku juz sa przekroczone)

to tak jakby robic suknię slubną na plus bez matrycy typu s5pro - umiera , nic jej pomoze ze będzie biała

własnie "szary" na pierwszym jest ok i własnie dlatego ze jest na minus i to przy centralnie ważonym
końcowo i tak zabije wszystko iso (z takimi wymaganiami jakie stawia snieg)

Moronica jesli byłbys tak miły i mógł i mnie to wyjaśnic to było by fajnie bo nie rozumiem jak tu plus może pomóc - to zdjecie juz jest "przepalone" wzgledem sniegu

ps
chyba ze tak jak ja wpadłeś na pierwsze i też pomyslałeś ze o nie chodzi i w nim coś "nie leży" autorowi
a to chodzi o drugie :)

snufkin 
Rozmowny

Każdy producent ma inny silnik JPEG.
Jednym się podoba ten z aparatu X, drugiem z Y. Kwestia gustu.

Dochodzi jeszcze przyzwyczajenie i śnieg, przy którym światłomierz potrafi wariować. Balans bieli w niektórych aparatach też czasem wariuje.
W takich warunkach czasem lepiej użyć RAW gdy nie chce się bawić w kompensacje, WB itp.

Cytat:
*mam dość dobrze skalibrowany monitor, ponieważ jak zdjęcia z mojego starego aparatu Nikon D80 są OK.

Co to znaczy "dość dobrze"? Masz na myśli kalibrator kolorów czy wyświetlacz w tym Nikonie?
Otwórz sobie zdjęcie w jakimś Gimpie/PS, pobaw się poziomami, krzywymi tak by uzyskać efekt taki jaki lubisz.
W każdym aparacie masz stawienia JPEG, którymi możesz sobie to poustawiać w taki sposób by otrzymać porównywalny efekt. Uzyskasz wtedy taką samą "dość dobrą" kalibrację.

Ja mam ten sam aparat i kolory są ok. Zazwyczaj orientacyjnie sprawdzam jedno lub kilka zdjęć na ekranie tableta z dobrym ekranem bo wyświetlacz w każdym aparacie wyświetla "po swojemu".

pitcop 
Nowy

snufkin napisał/a:
Masz na myśli kalibrator kolorów czy wyświetlacz w tym Nikonie?

Nie, po prostu na dwóch laptopach gdzie fotki wrzucam, podgląd zdjęć z NIKONa jest dla mnie satysfakcjonujący. Zdjęcia robią bardzo dobre wrażenie.
Jak tylko rzucę z OLYMPUSa magia nagle znika...

snufkin napisał/a:
Ja mam ten sam aparat i kolory są ok. Zazwyczaj orientacyjnie sprawdzam jedno lub kilka zdjęć na ekranie tableta z dobrym ekranem bo wyświetlacz w każdym aparacie wyświetla "po swojemu".

Dobra wiadomość... A nie będzie to zbyt kłopotliwe, jeżeli poproszę o Twoje główne ustawienia na których najczęściej robisz zdjęcia? Byłbym niezwykle wdzięczny!
Dzięki z góry!
Piotr

tumur 
Bywalec

uuu Pitkopie to jest zła wiadomośc a nie dobra -skoro robisz przypadkowo
ustawienia czyjeś nie pomogą

musisz miec swiadomość ze nikon na zero ev naswietla inaczej niz inna marka
mieć własne upodobania i skorygowac aparat do upodobań

jesli olympus na zero ustawia inaczej naswietlanie skorygowac do upodobań
a i tak wszyskto zalezy przecież od sceny

na moje to nikon robi "ciemniej" niz oly
wiec skoro z nikonem korzystałes np z -0.3 to tu musisz pojsc głebiej w minius

musisz poznać swój aparat i to jest ważnejsze od ustawień cudzych

jesli jesteś fanem miekkiego to nie wyostrzac
jesli jestes fanem standardowym lekko podostrzyć

wszystko zależy od tego czego jesteś fanem :)

masz takie ktore Cie zadowala ? czy ze wszystkimi widzisz problem ?

snufkin 
Rozmowny

pitcop napisał/a:
snufkin napisał/a:

Nie, po prostu na dwóch laptopach gdzie fotki wrzucam, podgląd zdjęć z NIKONa jest dla mnie satysfakcjonujący. Zdjęcia robią bardzo dobre wrażenie.

Tak myślałem. Większość dzisiejszych monitorów (szczególnie tych w laptopach) to dość stara i słaba technologia. Można przyjąć, że porównywalna z tym wyświetlaczem w D80. W OMD jest nowszy ekran, na którym nawet mniej wyraziste kolory wyglądają ok. Dopiero na ekranie komputera widzisz różnicę. Podobna sytuacja jest ze smartfonami. Zrób zdjęcie komórką i będzie wyglądało fajnie, do czasu aż nie zobaczysz tego zdjęcia na ekranie komputera.
To nie musi tak być w rzeczywistości bo nie wiem jaki masz monitor, gust i przyzwyczajenia itp.
Podejrzewam, że ta różnica sprowadza się do różnicy klas wyświetlaczy w tych aparatach. W Nikonie chyba sam sobie poustawiałeś tak, by na jego ekranie wyglądało to sensownie. Potem podobny efekt masz na monitorze.
Na ekranie Olympusa widzisz przyzwoity obraz bo ma lepszy wyświetlacz. Dopiero na słabszym monitorze zauważasz te różnice.

snufkin napisał/a:

Dobra wiadomość... A nie będzie to zbyt kłopotliwe, jeżeli poproszę o Twoje główne ustawienia na których najczęściej robisz zdjęcia? Byłbym niezwykle wdzięczny!
Dzięki z góry!
Piotr

Ja rzadko używam JPEG. Tylko wtedy, gdy zdjęć potrzebuję "na teraz", więc w zastosowaniach typowo rozrywkowo-turystycznych. Wtedy i tak mam tablet, wifi i od razu widzę (mniej więcej) co otrzymuję. Rzadko chce mi się specjalnie coś podkręcać. Zazwyczaj wystarcza kompensacja ekspozycji lub ustawienie WB. Stałych ustawień nie mam bo inaczej jest to przy słonecznej pogodzie, inaczej wygląda zdjęcie w ponury dzień itd.
Tak ogólnie: wyostrzanie jest dosyć silne w silniku JPEG Olympusa i tego nigdy nie zwiększam. Czasem przydaje się +1 do kontrastu lub nasycenia kolorów.
Przy śniegu kompensacja jest bardzo wskazana.
Jest też fajna opcja, która odpowiednio użyta potrafi dać ciekawy efekt (byle nie przesadzać):

moronica 

Pomogła: 106 razy

tumur napisał/a:
ale coż to da że bedzie biały skoro straci cały drobny swiatłocien i stanie sie białą masą (granice rozsądku juz sa przekroczone)

to tak jakby robic suknię slubną na plus bez matrycy typu s5pro - umiera , nic jej pomoze ze będzie biała

własnie "szary" na pierwszym jest ok i własnie dlatego ze jest na minus i to przy centralnie ważonym
końcowo i tak zabije wszystko iso (z takimi wymaganiami jakie stawia snieg)

Moronica jesli byłbys tak miły i mógł i mnie to wyjaśnic to było by fajnie bo nie rozumiem jak tu plus może pomóc - to zdjecie juz jest "przepalone" wzgledem sniegu

ps
chyba ze tak jak ja wpadłeś na pierwsze i też pomyslałeś ze o nie chodzi i w nim coś "nie leży" autorowi
a to chodzi o drugie :)

tak dzialaja swiatlomierze, jak jest duzo bialego to ten bialy zostanie niedoswietlony. masz jeszcze mase pola do manewru zanim sie ten snieg zamieni w biala wypalona dziure. w tym przypadku sprawe pogarsza pochmurna pogoda i plaskie swiatlo

tumur 
Bywalec

mam mase pola ale nie w jpg tu jpg zbliza sie do zmarnowanego - noi chyba ze ktos jest wielbicielem

dałbys w drugim plus 1ev ?
bo ja nie i bron Boze- ale to mój gust ;) te poradniki jak robic snieg sa lekko wypaczone gustem ;) i nie mowią zbyt wiele o wazeniu ile,na co

nawciskają dac plus a potem widac co widac białą plame;)

sprawa rozbije sie pewnie o ważenie, jak ważymy i co mamy w polu

pitcop 
Nowy

tumur napisał/a:
uuu Pitkopie to jest zła wiadomośc a nie dobra -skoro robisz przypadkowo
ustawienia czyjeś nie pomogą

Staram się przypadkowo nie robić, ale z dwójką dzieci w terenie nie za bardzo mam czas i ochotę na ciągłe zmiany w ustawieniach aparatu :(

tumur napisał/a:
musisz miec swiadomość ze nikon na zero ev naswietla inaczej niz inna marka mieć własne upodobania i skorygowac aparat do upodobańjesli olympus na zero ustawia inaczej naswietlanie skorygowac do upodobańa i tak wszyskto zalezy przecież od sceny
na moje to nikon robi "ciemniej" niz oly
wiec skoro z nikonem korzystałes np z -0.3 to tu musisz pojsc głebiej w minius
musisz poznać swój aparat i to jest ważnejsze od ustawień cudzych
jesli jesteś fanem miekkiego to nie wyostrzac
jesli jestes fanem standardowym lekko podostrzyć
wszystko zależy od tego czego jesteś fanem :)

Zdaję sobie sprawę, ale już powoli wychodzę w życiu z ciągłej zabawy i zmian w ustawieniach :)

tumur napisał/a:
masz takie ktore Cie zadowala ? czy ze wszystkimi widzisz problem ?

Raczej z wszystkimi. Chodzi mi tylko o przybliżone wartości tych "idealnych" ustawień, od których mógłbym wyjść i skorygować...

snufkin 
Rozmowny

tumur napisał/a:
mam mase pola ale nie w jpg tu jpg zbliza sie do zmarnowanego - noi chyba ze ktos jest wielbicielem

Nie wiem jak w innych bezlusterkowcach, innych producentów, ale w przypadku Olympusa jest jeszcze spory zapas w światłach i cieniach. Oczywiście mowa o JPEG i tej krzywej Highlights/Shadows.

W tym konkretnym przypadku jest kiepskie światło (na pierwszym zdjęciu nawet widać przebijające się promienie), wysokie ISO, mały kontrast (w Nikonie i to przy lepszym świetle: Contrast Hard, w Olympusie: Contrast Normal). Wyostrzanie też jest na innym poziomie, ale nie wiem czy robi to różnicę bo Olympus i tak dosyć mocno wyostrza przy niskim ustawieniu. Nie wiem jak Nikon.

pitcop 
Nowy

snufkin napisał/a:
pitcop napisał/a:
snufkin napisał/a:

Tak myślałem. Większość dzisiejszych monitorów (szczególnie tych w laptopach) to dość stara i słaba technologia. Można przyjąć, że porównywalna z tym wyświetlaczem w D80. W OMD jest nowszy ekran, na którym nawet mniej wyraziste kolory wyglądają ok. Dopiero na ekranie komputera widzisz różnicę. Podobna sytuacja jest ze smartfonami. Zrób zdjęcie komórką i będzie wyglądało fajnie, do czasu aż nie zobaczysz tego zdjęcia na ekranie komputera.
To nie musi tak być w rzeczywistości bo nie wiem jaki masz monitor, gust i przyzwyczajenia itp.
Podejrzewam, że ta różnica sprowadza się do różnicy klas wyświetlaczy w tych aparatach. W Nikonie chyba sam sobie poustawiałeś tak, by na jego ekranie wyglądało to sensownie. Potem podobny efekt masz na monitorze.
Na ekranie Olympusa widzisz przyzwoity obraz bo ma lepszy wyświetlacz. Dopiero na słabszym monitorze zauważasz te różnice.

No nieźle. Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Czyli co? Pozostaje metoda prób i błędów?? :/

snufkin napisał/a:
snufkin napisał/a:

Dzięki z góry!
Piotr

Ja rzadko używam JPEG. Tylko wtedy, gdy zdjęć potrzebuję "na teraz", więc w zastosowaniach typowo rozrywkowo-turystycznych. Wtedy i tak mam tablet, wifi i od razu widzę (mniej więcej) co otrzymuję. Rzadko chce mi się specjalnie coś podkręcać. Zazwyczaj wystarcza kompensacja ekspozycji lub ustawienie WB. Stałych ustawień nie mam bo inaczej jest to przy słonecznej pogodzie, inaczej wygląda zdjęcie w ponury dzień itd.
Tak ogólnie: wyostrzanie jest dosyć silne w silniku JPEG Olympusa i tego nigdy nie zwiększam. Czasem przydaje się +1 do kontrastu lub nasycenia kolorów.
Przy śniegu kompensacja jest bardzo wskazana.
Jest też fajna opcja, która odpowiednio użyta potrafi dać ciekawy efekt (byle nie przesadzać):
Obrazek
[/quote]
Tak jak pisałem wcześniej - na RAW już czasu mi brak... :( teraz tylko JPEG i szybkie szlifowanie zdjęć z wyjazdów weekendowych. Ale jak kolory są do bani i brak życia w zdjęciach to już nie fajnie.
No nic, postaram się coś pozmieniać. Ktoś jeszcze ma jakieś dodatkowe dobre uwagi? :)

Odpowiedz do tematu