Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po 1 to jest Sigma.
Po 2 to staruszek.
Po 3 nie jest to EX, tylko zwyczajne szkło.
Po 4 jest to (chroń mnie Panie przed takimi) obiektyw z "Macro" w pełnej nazwie, a te to loteria.
Po 5 z racje tego co jest w 1, 2, 3 i 4, rozbieżności między poszczególnymi egzemplarzami potrafią być spore.
Po 6 mści się 1/60s nawet przy OS. Trzeba było dać ISO200 i skrócić czas. Myślę, że ten niewielki ruch ciała spowodował niemiłą dla ciebie nieostrość. Jak dla mnie to właśnie pani na zdjęciu poruszała się w biodrach bujając dziecko lewo-prawo.
Po 7 nie wiem jak bardzo było niedoświetlone zdjęcie, ile musiałeś je pobić i jak silnej korekcji szumów użyłeś.
Wysłany: Sob 19 Mar, 2016
Wojmistrz, uwagi 1-2 nie mają (IMO) wiele do rzeczy, uwagi 3-4 są być może słuszne ale skala ich wpływu na to zdjęcie jest (IMO) pomijalna. Zdjęcie jest po prostu nieostre i minimalnie ruszone i nie wynika to z niedoskonałości obiektywu tylko mniemam ze źle ustawionej ostrości i/lub warunków ekspozycji (o czym piszesz dalej). Sam mam taką sigmę z makro w tytule (najstarszy model) a nowszymi bawiłem się kilkukrotnie na zlotach i o ile to nie jest pewnie "mityczna stałka", to też nie jest to denko od butelki . Ani też w czasie tych zabaw nie trafiłem na loterię parametrów. Na marginesie każdemu z przekonaniem polecę to szkło jako podstawowy obiektyw.
Natomiast jak wiadomo canon miewa problemy z sigmą a konkretnie z regulacją autofocusa - akurat 50D ma mikroregulację w menu i proponuję od niej zacząć, przy ustawieniu obiektywu na maksymalny otwór i czasie wykluczającym poruszenie. Zakładam Marchos87, że wykonując zdjęcie nie wciskasz od razu spustu do oporu, tylko do połowy, a do końca po piknięciu AF?
Marchos87 [Usunięty]
ISO było 100
Ostrość ustawiona w punkie cenyralnym. Wycelowana w Panią. Tryb one shot.
Muszę więcej popracować z tym obiektywem bo nie do końca zawsze trafia.
Robiłem testy na ostrość ale nie wiem do końca z jakiej odległości strzelać
Średnio z takiej, z jakiej najczęściej robisz zdjęcia. Weź coś z powtarzalnym wzorem np. kratkowaną kartkę czy jasny obrus, postaw na tym jakiś mały przedmiot np. pudełko zapałek i strzelaj ostrząc na przedmiot z odl. 2-3 m pod kątem 20-30 stopni (nieco z góry). Potem patrz po kratkach, czy ostrość jest przed, czy za przedmiotem. ISO 100, czas jak wskazał Wojmistrz bezpiecznie 1/200 i przysłona otworzona na maksa, względnie przymknięta o jedno pyknięcie. Ocenę przeprowadzaj w powiększeniu 1:1.
Chłopaki, ale ocenianie ostrości obiektywu po jednym zdjęciu to jakieś nieporozumienie.
Marchos87, jak dużo masz takich zdjęć? Jakie były warunki oświetleniowe? To były RAW czy JPG? Co dodatkowo robiłeś z tym zdjęciem/jaka obróbka? Robiłeś podobne w świetle słonecznym, gdzie miałeś czasy np 1/2000s? I jeszcze wiele pytań można do tego zadać... Dla mnie to ewidentnie nieostrość od poruszenia się pani na zdjęciu, i delikatny BF, ale możliwe, że powstały przez ostrzenie i zbyt długie odczekanie na dociśniecie spustu migawki. Byłeś dość blisko więc łatwo było wyjść z GO.
Marchos87 [Usunięty]
Wieczorem jak będę miał chwilę to pokaże więcej zdjęć. Póki co to pracuje
Wojmistrz, ciągle mam jeszcze i używam kupioną w 2007 roku Sigmę 17-70 w najstarszej wersji, czyli f/2.8–4.5. W porównaniu do wszystkich moich pozostałych obiektywów to nie jest mistrz ostrości, ale nadal generuje przyzwoite obrazki, na pewno nie takie, żebym musiał na forum zakładać wątki typu „Co nie tak z ostrością”.
Te Sigmy o których piszesz, to kupowałeś nowe ze sklepu, czy już wtedy lubowałeś się w wyszukiwaniu dobrych okazji w sprzęcie używanym? Bo owszem, używanej Sigmy z tamtego okresu raczej bym unikał. Zwykle jak ktoś sprzedawał to dlatego, że nie był zadowolony.
komor, z Sigmami bywało różnie, część nowa, część używana, część dla siebie, część na sprzedaż... ale "trochę" przeszło przez moje ręce. Zasadniczo szkła są dobre, ale moim zdaniem kupujący je ludzie nie powinni oczekiwać Bóg wie czego, od zawsze była to alternatywa dla droższych oryginalnych szkieł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10