Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 03 Maj, 2016 Lustrzanka czy bezlusterkowiec ?
Panowie
Obecnie mam Pentaxa KX ale jako mam wrazenie ze coraz gorzej robi zdjecia i ostrzy. Poza tym na wyswietlaczu nie pokazuje gdzie lapie ostrosc wiec roznie to wychodzi, a ze ma juz 7 lat to mam chetke na cos nowego.
Troche wypadlem z tematow aparatow a od tego czasu troche sie zmienilo.
Na pewno chcialbym miec mozliwosc stosowania np obiektywu typu 18-105 i jakiejs portretowki z AF. Co do budzetu to sam nie wiem czy chce wydawac za duzo bo raczej bede to uzywal amatorsko. Chyba ze udowodnicie mi, ze warto dac wiecej . Mysle ze tak 2-3 tysiaki mozna wydac.
Gnebo mnie to czy brac np chwalony podstawowy Nikon D3300 i do tego obiektywy, czy dokladac do czegos lepszego co ma dostepne w miare cenowo obiektywy np 1.8 porteretowke za 500-600zl. Pentax oferowal mi tylko 1.4 za 1400zl a to nie mialo sensu.
Moze isc inna droga i brac bezlusterkowca z wymienna optyka, tutaj jest zielony i nie wiem wogole co i jak z obiektywami. Oczywiscie zalezy mi na dobrym nagrywaniu filmow.
Pentax oferowal mi tylko 1.4 za 1400zl a to nie mialo sensu.
To czemu nie kupiłeś DA 50/1,8 za 600zł? Gdzieś widziałem też promocje za 500 z groszami.
Szkło ostrzejsze od tej staruszki analogowej. Lepsza jest tylko gwiazdka 1,4/55mm.
Jeśli masz już jakąś szklarnię to pewnie Pentax KS2 będzie w sam raz. A może używkę K-5? Fakt zmieniło się bardzo dużo - sam zmieniłem 3 aparaty od czasu K-x... I praca z nimi to zupełnie co innego. Ze starego pentaxa k-x zostało tylko menu i kompatybilność wsteczna. Choć pod względem jakości matrycy nadal niewiele ustępuje obecnym aparatom.
trzepol napisał/a:
mozliwosc stosowania np obiektywu typu 18-105
To pewnie nie wiesz że Pentax ma nowy 16-85 , o staruszku 17-70 nie wspominając. Poza tym jest i Sigma 17-70. Jak już musi być "spacerzoom".
trzepol napisał/a:
na wyswietlaczu nie pokazuje gdzie lapie ostrosc wiec roznie to wychodzi
A co stłuczony? Jak nie - polecam instrukcję obsługi.
A w ogóle poczytaj odrobinę testów obiektywów albo choć zajrzyj na stronę DxO i porównaj sobie szkła i aparaty. Nie szkodziło by ogarnąć nieco posiadany aparat - bo jak czytam twój wpis - widzę że nie bez przyczyny robisz coraz gorsze zdjęcia... Po prostu za rzadko go używasz i coraz mniej o nim wiesz.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Wto 03 Maj, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Panasonic GH3, bądź GX7 - tyle, że ten nie ma wejścia mikrofonowego.
trzepol [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Maj, 2016
Andrzej.M. napisał/a:
trzepol napisał/a:
Pentax oferowal mi tylko 1.4 za 1400zl a to nie mialo sensu.
To czemu nie kupiłeś DA 50/1,8 za 600zł? Gdzieś widziałem też promocje za 500 z groszami.
Szkło ostrzejsze od tej staruszki analogowej. Lepsza jest tylko gwiazdka 1,4/55mm.
Jeśli masz już jakąś szklarnię to pewnie Pentax KS2 będzie w sam raz. A może używkę K-5? Fakt zmieniło się bardzo dużo - sam zmieniłem 3 aparaty od czasu K-x... I praca z nimi to zupełnie co innego. Ze starego pentaxa k-x zostało tylko menu i kompatybilność wsteczna. Choć pod względem jakości matrycy nadal niewiele ustępuje obecnym aparatom.
trzepol napisał/a:
mozliwosc stosowania np obiektywu typu 18-105
To pewnie nie wiesz że Pentax ma nowy 16-85 , o staruszku 17-70 nie wspominając. Poza tym jest i Sigma 17-70. Jak już musi być "spacerzoom".
trzepol napisał/a:
na wyswietlaczu nie pokazuje gdzie lapie ostrosc wiec roznie to wychodzi
A co stłuczony? Jak nie - polecam instrukcję obsługi.
A w ogóle poczytaj odrobinę testów obiektywów albo choć zajrzyj na stronę DxO i porównaj sobie szkła i aparaty. Nie szkodziło by ogarnąć nieco posiadany aparat - bo jak czytam twój wpis - widzę że nie bez przyczyny robisz coraz gorsze zdjęcia... Po prostu za rzadko go używasz i coraz mniej o nim wiesz.
Co do tej ostrosci to nie ma na wyswietlaczu zaznaczanych punktow gdzie w danym momencie łapie ostrość - o to mi chodzilo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11