Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Paź, 2015 Co zamiast Canona 40D , reporterskie foto
W chwili obecnej posiadam Canona 40D , obiektywny 17-55 2/8 Tamrona oraz 70-210/4 Canona. Niestety życie canona się kończy, coraz częściej błędy 99 , teoretycznie mogę odsyłać na żytnią ,ale postanowiłem zaoparzyć się w nowe body i teraz tak.
poczytałem..poczytałem..poczytałem i popytałem co dalej...nie wiem co wybrać
budżet bliżej nie określony, ale nie chciałbym przekraczać kwoty 5k pln.
czy zostać przy apsc , czy przejść na FF
przy apsc nic mnie nie trzyma, zmiana szkła na FF czyli 28-70nie nadszarpnie budżetu , później kupiłbym coś lepszego. Nie przewiduje kręcenia filmów, ale nie jest to wykluczone.
Chcialbym skupić się na fotografii reporterskiej, oczekuje lepszego balansu bieli, mniejszych szumów , lepszego ? celniejszego AF ?
AF wiem zależy też od szkła , dlatego mam w planach rozbudowanie systemu.
o czym myślalem
5d mkI , 6D - z FF
7D ,70D - z Apsc
mile widziane nowe egzemplarze (czyli 5d nie kupię nowego) , ale może wersję II kupię w przyszłym roku po wyprzedażach ?
Po wyprzedażach to może kupisz wersję III, bo II też już od dawna tylko używana. Ja tam uważam, że do kupna FF trzeba mieć więcej pieniędzy niż na sam korpus. Używane 5D w wersji I to jest skok z deszczu pod rynnę – też w każdej chwili może się zepsuć, bo to staruszek. Wersja II jest młodsza, odpowiednio droższa. Jeśli zostanie Ci jeszcze na kupno tego Tamrona 28-70 to na pewno zyskasz na jakości obrazowania. Na jakości pracy AF raczej nie.
ja też uważam że samo body to nie wszystko, dlatego myślalem nad 6D - mogę kupić nowe.
tylko cały czas zastanawiam się czy warto iść w FF..
28-70 kupię po sprzedazy 17-50
tylko cały czas zastanawiam się czy warto iść w FF..
Warto! Jakość obrazka wynagradza wszystko. No i te kąty widzenia... I nie martwisz się już o ISO. Ale jeżeli reporterka to 6D jest trochę problematyczny ze sterowaniem AF.
Sigma 28-70? To jakiś stary bzykający złom. Nie wiem czy na reporterce zrobi szał w porównaniu do np. 70D z jakimś współczesnym 17-50 czy 17-55. Wysokie ISO to nie wszystko. Dlatego mówię, do FF trzeba więcej kasy niż na sam korpus. Za pieniądze ze sprzedaży Tamrona 17-50 nie kupi się sensownego zooma reporterskiego do FF, moim skromnym.
Dylemat „6D czy Nikon D6x0” to jest nieco inny dylemat, którym można zająć się po rozstrzygnięciu dylematu „wchodzę w FF z takim budżetem, czy lepiej kupić nowy korpus APS-C”.
komor, ma rację, że samo FF to nie wszystko. Potrzebne by Ci było jakieś rozsądne szkło reporterskie pod FF, ale w tym sęk, że to kolejny spory wydatek...
zejdę z tematu pytając jakie minimum szkło jest potrzebne..
Do jakiego rodzaju reporterki konkretnie? W sumie robiąc takie zdjęcia sam powinieneś wiedzieć czego Ci potrzeba. Masz obecnie 17-50/2.8, czyli odpowiednik ~27-80 mm. Przeznaczone na FF szkła 28-70/2.8 to jest najtańszy reporterski standard. Tamron o tych parametrach zdaje się jest znacznie lepszy niż od tego starego bzykacza Sigmy, ale może ktoś inny się wypowie.
wrotek napisał/a:
40D sądzę że jeszcze z3-4 miesiace pociągnie...ale budżet nie wzrośnie od tego o kolejne 2-3k
Dlatego kupiłbym nowy korpus APS-C i pracował dalej. Wysokie ISO i tak polepszy się znacząco, choć oczywiście nie tak bardzo jak choćby z 5D II, nie mówiąc o 6D.
Wojmistrz napisał/a:
a poza tym to ma być tani "przetrwalnik" do czasu, aż kolega nie uzbiera sobie na coś zacniejszego
Pytanie ile czasu będzie zbierał. Powinien moim zdaniem dozbierać minimum do Tamrona 28-75/2.8, prawda? To nie jest drogie szkło, 1500 zł nowe, ale dość stary model. Wystarczy jego jakość i praca AF? Używanego tego Tamrona bym nie kupował bo albo będzie felerny albo wyeksploatowany.
Co do Twojego pytania o rodzaj reporterki - raczej statyczna, wysokie ISO, ciemne miejsca.
Zdjęcia teleobiektywem na drugim miejscu, nie robię zdjęć sportowych.
tamron 28-75/2.8 - jest opcja na kupno , ale tylko jeśli kupiłbym 6D.
Kupując inne body - APSC - mógłbym kupić lepsze niż 17-50/2.8 szkło i to pewnie klasę wyżej (jakaś lka ..)
Preferuję stałki, a ten bzykający złom, ostrzący w punkt kupiłem w razie "w".
Zapewniam Cię, że się nada. Owszem, zawsze mozna mieć szkło z USM... ale to kosztuje niemałe pieniądze.
Powiem krótko: jak za niewielkie pieniądze, można.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10