Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć, zacznę od tego, że mam 2 zwykłe aparaty a, że jestem amatorem to mam kilka pytań,
1) 7 Mpix robi zdjęcia o wymiarach 3072x2304, czyli o ile się nie mylę 4:3
2) 6 Mpix - 2816x2112, chyba też 4:3
Jeżeli chciałbym wywołać zdjęcia, to czy mogę w wymiarach 15 cm/10 cm oraz 12,5 cm/ 9 cm?
Takie wymiary mam w starych albumach i chciałbym się tego trzymać. Najbardziej mi odpowiada 15/10 cm jednak czy to nie jest wtedy format 3:2?
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 20 Cze, 2016, w całości zmieniany 1 raz
To zależy jeszcze jaki tablet, są zarówno takie w formacie 4:3, jak i bardziej panoramiczne. Generalnie moim zdaniem bardziej użyteczne (do innych celów niż oglądanie fotek) to takie 4:3, szczególnie do czytania WWW. 7-calowe tablety są moim zdaniem już jednak trochę małe.
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016
Najlepiej spróbuj to "pomacać", pobawić się chwilę, może uda się skorzystać z własnej karty pamięci na której będziesz miał swoje zdjęcia. Trudno tak doradzić ale w gruncie rzeczy mniejszy proporcjonalnie wymiar ekranu w pikselach będzie limitował rozdzielczość zdjęcia jeśli na 1024x768 wyzyskasz wysokość, to na 1024x600 pionowa rozdzielczość a co za tym idzie i pozioma będą mniejsze. Przykładowo zdjęcie z typową tu rozdzielczością poziomą 1024x760 obejrzysz na 1024x768 piksel do piksela natomiast na matrycy 1024x600 będzie ono już interpolowane, czyli gorsze. Podobnie będzie z formatem 3:2, bo wówczas pion ma mniej ale też więcej niż 600.
Natomiast różnica wielkości fizycznej ekranu w calach jest wg mnie mniej istotna, można sobie ten centymetr bliżej pod nos podsunąć - chyba że jakieś problemy oczne wchodzą np. z bliska gorzej widzisz itp. - ale to tym bardziej powinieneś spróbować.
jeśli na 1024x768 wyzyskasz wysokość, to na 1024x600 pionowa rozdzielczość a co za tym idzie i pozioma będą mniejsze
Kupowanie tabletu o niskorozdzielczym ekranie do oglądania zdjęć to moim zdaniem pomyłka, chyba że ktoś jest mocno dalekowzroczny i upiera się nie nosić okularów.
maziek napisał/a:
Natomiast różnica wielkości fizycznej ekranu w calach jest wg mnie mniej istotna
Nie zgodzę się, Maźku kochany, szczególnie jeśli cała familia ma ten tablet ze zdjęciami do ręki dostawać podczas rodzinnych spotkań. Sam mam 8-calowe urządzenie, ale dla starszego pokolenia 10 cali jest lepsze.
Wysłany: Pon 20 Cze, 2016
Zasadniczo, warunkowo i potulnie zgadzam się, ale co do jeden to wybór pytaniodawcy, w chtóren nie wnikam, a co do dwa to zależy jak leży, znaczy się czy i jak kto ma zrypane ślepia - ja wolę mniejsze z większa rozdzielczością niż większe z mniejszą.
ja wolę mniejsze z większa rozdzielczością niż większe z mniejszą
Ja też jestem krótkowidzem ale niestety większość ślepaków, z jakimi się spotykam, to dalekowidze o dłuugich rękach i im te małe wysokorozdzielcze cacka nie różnią się niczym od chłamu z 1024x768. Zupełnie nie doceniają ich wspaniałych małych a wyraźnych literek i ikonek.
Wysłany: Czw 14 Lip, 2016
Gorszy sort...
Ja jestem krótkowidzem ale z wiekiem - mój AF wysiada, przez co wymagania co do ekranów robią się inne. W szkłach varifocal marnie się czyta i przeważnie wkładam stare okulary do czytania albo używam ekologicznej lupy czyli ściągam okulary i wodzę nosem po papierze/ekranie. A w tych niespotykanych okolicznościach przyrody najlepszy jest ekran o jak najwyższej rozdzielczości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11