Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do 1600zł -
Autor Wiadomość
eXzoN. 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   Aparat do 1600zł -

Cześć. Na wstępie mogę napisać tutej bzdury o jakich nie słyszeliście, gdyż będę się przymierzał do zakupu pierwszego aparatu. W telefonie nie wystarcza mi.

Polecono mi to forum, abym tutej zapytał o wyborze aparatu fotograficznego.
Także zacznijmy, będę potrzebował aparatu (niekoniecznie lustrzanki), który pozwoli mi na wykonanie dobrych jakościowych zdjęć piorunów(zwłaszcza w nocy). Głownie do tego aparat będzie przeznaczony, lecz również będzie używany do pstrykania zdjęć losowych. - mam na myśli wakacyjne i tym podobne. Budżet wynosi około 1500-1700zł

Najbardziej zależy mi na:
- czas działania aparatu
- b. dobrej jakości zdjęć
- niski w utrzymaniu
- manualnych ustawieniach
- aby długo służył aparat.

Rozważałem ten model:
Canon EOS 1200D - co sądzicie? Macie jakieś propozycje inne?

I takie pytanie, bo mnie denerwuje. Jak wygląda sprawa z tym wężykiem spustowym? Do długich czasów naświetlania jest on potrzebny? Jak wygląda sprawa z aparatem, które wyćwiczył już uznajmy 5-6lat. Z tego co czytałem, każdy aparat ma swoją "granicę". Co się stanie po przekroczeniu tejże granicy.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   

Większość tych założeń daje tylko lustrzanka, więc dział jak najbardziej odpowiedni, ale akurat 1200D może nie być najlepszym wyborem. O wiele bardziej wolałbym zainwestować i szukać używanego Canona 7D, Nikona D7000 lub Pentaxa K5(/II/s) jeśli chcesz mieć aparat na lata.
Wężyk spustowy to dziś raczej pilot na kablu lub podczerwień. Długie czasy są czasem potrzebne, np w nocy i wtedy elektroniczny pilot potrafi być super użyteczny. Elektroniczne potrafią mieć regulacje szybkości i częstotliwości wyzwolenia migawki. Mam taki i używam przy timelapse.
Moja najstarsza lustrzanka ma 14 lat i nadal świetnie działa. Inna która skończyła 10 lat zarabia kasę przy zdjęciach produktowych 360°, a z dziewięciolatką byłem wczoraj na polowaniu na ptaszki i przy okazji polowałem na charta w biegu, tak więc oprócz zestarzenia się moralnego nic im zarzucić nie można.

eXzoN. 
Nowy

To już wiem, za czym się rozglądać. Poczekam jeszcze na opinie kilku użytkowników.
Te piloty będą pasować na te aparaty? Jaki koszt takiego pilotu?

Wojmistrz 
Obserwator

Jak zwykle zależy od modelu i kupisz z chin zarówno za 5zł jak i 100zł. Pilot kupuje się pod aparat. Mam 2 uniwersalne sztuki na podczerwień do Canonów, z czego jeden dostałem w prezencie przy zakupie gripa (battery pack), oraz 3 na kablu. Dwa z nich są zwyczajne, kabel wtyczka i pudełeczko z przyciskiem, który mechanicznie da się zablokować, oraz jeden konkretny model elektroniczny, który kosztował około £20 i jest zakończony gniazdem microjack, do którego podłączam taki kabelek, jaki akurat potrzeba mi w danym aparacie. Używam systemu Canon i w nim potrzebuję dwóch różnych standardów.
Mam miej więcej coś takiego

eXzoN. 
Nowy

Dobra, mniej więcej czaję temat. Powiedz mi jeszcze bo rozglądałem się za tymi aparatami z tych które poleciłeś i który byś polecił mi. Używka Pentaxa jest najtańsza, bo nawet za 900zł można złapać. Spotkałem się z czymś takim jak przebieg w aparatach, jaki to jest niski, a jaki wysoki?

PS: To moje ostatnie pytanie.

fides 
Entuzjasta
fides

eXzoN.,
eXzoN. napisał/a:
Rozważałem ten model:
Canon EOS 1200D - co sądzicie? Macie jakieś propozycje inne?

-Tragedia.

muzyk 

Canon 40D nawet 30D da radę, a i kasy zostanie na jakiegoś Heliosa z wiadra, albo z kosza :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

Wszystkie wymienione przeze mnie powinny dożyć 100k podniesień migawki, ale różnie bywa. W moim 30D migawka była na 40k a przeżyła 152k, ktoś pisał, że w aparacie gdzie miała pracować 100k padła po 40k więc to loteria. Zasadniczo staram się kupować aparaty z małym przebiegiem poniżej 10k, ale taką bezpieczną jest 30k za to powyżej 50k starałbym się nie kupować. Problem jest inny. Aparat, to naprawialny sprzęt jak każdy inny, ale właśnie starzenie się moralne lub niska cena początkowa powoduje, że staje się nieopłacalna. Mając aparat za 1500zł, żal wydać 1000zł na wymianę migawki, ale mając sprzęt za 5000zł wymiana migawki po kilku latach nie jeșt problemem. Akurat w poleconych modelach migawka jest dość żywotna. Kolejna sprawa to filmowanie, zwłaszcza w przypadku Canona, gdzie aparaty potrafią mieć tylko 3-4k klapnięć, a nakręcono nimi wiele godzin materiału. Na szczęście przez to, że są dobrze chłodzone, praktycznie nic im to nie szkodzi.

[ Dodano: Sro 06 Lip, 2016 17:28 ]
muzyk, a eXzoN. zrozumiał wszystko :P

muzyk 

Wojmistrz napisał/a:

Ta dobra, no.

eXzoN. 
Nowy

muzyk napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

Ta dobra, no.
Tak, zrozumiałem o co mu chodzi, troszkę googli nie zaszkodzi. :)

Przepatrzyłem testy tego Canona EOS 40D i jakoś nie ma tragedii. Głównie mi będzie zależeć na zdjęciach podczas burzy. (Obiektywy do tego Canona pod błyskawice to jakie + cena) Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje? Tak najlepiej w cenie tego canona 1.100/1,200zł gdyż muszę jeszcze zakupić statyw oraz ten pilot czy wąż spustowy, whatever.

fotoparanoja 
Bywalec

eXzoN., weź pentaxa, jest z nich najtańszy, najlepiej obrazuje i ma całkiem solidne uszczelnienia, przy burzy się przyda, nawet jak stoisz pod daszkiem.
Do tego na pewno lepiej będzie współpracował z manualnymi szkłami a wydaje mi się, że skoro celujesz w taki budżet, to kolejene obietywy nie będą systemowe.
W twoim przypadku k5 czy k5II jak wystarczy będzie najlepszy. Ja bym szukał uniwersalnego pilota na radio.
Kiedys takiego uzywałem pod canonem 40D i pentaxem K10 pracował na 4 systemach, był prosty i skuteczny. Sprawa komplikuje się gdy potrzebujesz interwałometr, wtedy jest drożej.
Było to z dobre 9 lat temu, więc pewnie teraz produkują coś lepszego :smile: zaltey takiego rozwiązania to brak kabelków :smile:

fides 
Entuzjasta
fides

Najlepiej kupić bezlusterkowca z matrycą aps-c pod obiektyw http://www.syopt.com/en/p...F2.0-NCS-CS.php i inne manuale (czy to do lustrzanek, czy bezlusterkowców), które bez trudu się do niego podłączy.

fotoparanoja 
Bywalec

fides napisał/a:
Najlepiej kupić bezlusterkowca z matrycą aps-c pod obiektyw http://www.syopt.com/en/p...F2.0-NCS-CS.php i inne manuale (czy to do lustrzanek, czy bezlusterkowców), które bez trudu się do niego podłączy.

czy ja wiem :P wolałbym uszczelnionego pentaxa, który obrazuje na poziomie d7100 i który po powiedzmy 60 klatkach po 20 sekund, nie będzie się grzał. Chociaż rzeczywiście nie wiem w jakich warunkach ta burza bedzie robiona. Duzo naświetleń pod rząd na dłuższych czasach to jednak nie sport dla bezlustra, poza tym pradożerność, no i najważniejsze taki pentax to jednak wieksza pewność, że migawka dłużej pochodzi o raszcie zalet jak dwie rolki, wizjer, które będą lepsze w użytkowaniu na codzień, nie będę wspominał :grin:

fides 
Entuzjasta
fides

Który Pentax za 1600 obrazuje na poziomie Nikona D7100?

fotoparanoja 
Bywalec

fides napisał/a:
Który Pentax za 1600 obrazuje na poziomie Nikona D7100?

sorry na poziomie d7000 wedle dxo, między d7100 jest mała różnica.

Które bezlustro za 1600 obrazuje chociaż na poziomie d7000/k5? fides i co z resztą argumentów?

eXzoN. spokojnie znajdziesz porządnego pilota za niewielką sumę firmy która robi dobre zamienniki, widzę że wybór jest całkiem spory.

Odpowiedz do tematu