Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Maj, 2016 Pierwsza lustrzanka do ok. 2000 zł (edycja 2016)
To mój pierwszy post na tym forum, więc po pierwsze witam wszystkich. Teraz przejdę do rzeczy. Wraz z narzeczoną często podróżuje i głównie wtedy używamy aparatu. W tej chwili posiadamy Samsunga ES25, do którego mamy jedno podstawowe zastrzeżenie - zdjęcia w słabym świetle są rozmazane a po zmroku właściwie nie wychodzą. Jakość zdjęć w świetle dziennym jest dla nas zadowalająca (podczas przeglądania na komputerze lub drukowania w formacie 10x15).
Skoro już postanowiliśmy zmienić aparat chcielibyśmy, aby: zdjęcia w słabym świetle lub po zmroku były w miarę wyraźne, miał stabilizację obrazu, umożliwiał tworzenie panoramy, nie był za duży/ciężki i kosztował w okolicach 2000 zł. Dobrze jakby umożliwiał filmowanie w rozsądnej jakości ale nie jest to konieczne.
Po zakupie aparatu nie mamy zamiaru go rozbudowywać, dokupywać dodatków. Nie korzystamy też z jakiś zaawansowanych opcji, chociaż niektóre funkcje mogłyby okazać się przydatne. Dobrze gdyby aparat był "przyjazny" - znalezienie czegokolwiek nie stanowiłoby problemu dla laika a jednocześnie pozwoliłby na naukę podstawowych rzeczy (planuje nieco poczytać o robieniu zdjęć po zakupie).
Może w naszym przypadku lustrzanka cyfrowa wcale nie jest dobrym rozwiązaniem? Do tej pory znalazłem dwa aparaty - Nikon D3300 i Pentax K500, które by nam odpowiadały.
Jak patrzysz na "razem", to faktycznie jest lepszy, ale zastanawia mnie np dlaczego dostał aż 3.73 za obudowę, przecież to słabizna jak inne budżetówki i w przeciwieństwie do k-50 nie ma uszczelnień. To samo z gniazdami, brak czegoś dziś podstawowego jak wejście mic, 5,19 za AF! Za co?... moim zdaniem wynik k-500 jest najmniej o 10 zawyżony.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 11 Maj, 2016
MariuszMarian napisał/a:
Nikon D3300 i Pentax K500, które by nam odpowiadały
Raczej KS1 - jak ma być zupełnie dla laika, (też nie ma podświetlenia punktów ostrośći na matówce, ale w elektronicznym już są) ale K-50 powinien się spokojnie sprawdzić. Oczywiście KS-2 byłby najlepszy jeśli trafi sie odpowiednia promocja. (widziałem kiedyś promocję na 2500 więc nie wykluczam). Tym bardziej że w komplecie ma fajny kompaktowy zoom 18-50 z cichym silnikiem.
Wojmistrz napisał/a:
dlaczego dostał aż 3.73 za obudowę
Widocznie jest jednk lepiej wykonana... zwykle oceny pentaxów bywały zaniżane i musiały sobie naprawdę zasłużyć na ocenę... np. nie widziałem jeszcze żadnego Pentaxa z odłażcymi gumami , za to nikona i to z serii 7x00 niejednego... Więc coś w tym jest...
Wojmistrz napisał/a:
brak czegoś dziś podstawowego jak wejście mic
Nooo... to wielki brak!!! Przecież wszyscy użytkownicy najtańszych aparatów kupują mikrofony najlepiej takie za połąwę ich wartości...
Wiesz? Mam kolegę który filmuje imprezy kamerami - dłuho używał dobrych mikrofonów montowanych na kamerze, od jakiegoś czasu używa ... osobnego rejestratora...
Nooo... to wielki brak!!! Przecież wszyscy użytkownicy najtańszych aparatów kupują mikrofony najlepiej takie za połąwę ich wartości...
Wiesz? Mam kolegę który filmuje imprezy kamerami - dłuho używał dobrych mikrofonów montowanych na kamerze, od jakiegoś czasu używa ... osobnego rejestratora...
Jak byś zwrócił uwagę, to pisałem o punktacji. Nikon D3300 ma wejście mic, ma sensowniejsze rozłożenie innych gniazd a jednak dostał miej punktów niż k-500. Poza tym nikt nie każe ci podłączać Bóg wie czego, ale shotgun za 150zł potrafi działać cuda w porównaniu z wbudowanym mikrofonem. O odgłosach wiertarki na nagraniach już nawet nie chcę wspominać.
Wielki nie wielki... ot, w większości lustrzanek z funkcją filmowania wejście na zewnętrzny mikrofon jest, mikrofon, który w przeciwieństwie do rejestratora można w miarę dobry nabyć w mniejszej cenie niż przynajmniej dobry rejestrator.
Pentapryzmatyczny wizjer ze 100% krycia, dwie rolki sterujące, krótszy minimalny czas naświetlania, szybsza seria, znacznie więcej krzyżowych punktów AF i znacznie celniejszy autofokus, sterowanie zewnętrznymi lampami przy pomocy wbudowanej, gęstszy skok ISO... Nie wystarczy?
Wojmistrz napisał/a:
np dlaczego dostał aż 3.73 za obudowę, przecież to słabizna jak inne budżetówki
Bzdura.
Wojmistrz napisał/a:
To samo z gniazdami, brak czegoś dziś podstawowego jak wejście mic
Wejście na mikrofon może być podstawowym, dla kogoś, dla kogo priorytetem jest filmowanie - dla OP nie jest.
Wojmistrz napisał/a:
5,19 za AF! Za co?
Za nieporównywalnie lepszą celność i choćby 9 punktów krzyżowych vs 1 w D3300.
MariuszMarian [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Maj, 2016
Widzę, że rozmowa poszła bardziej w kierunku, który z dwóch wymienionych przeze mnie aparatów jest lepszy i dlaczego. Oczywiście będzie to pomocne, jeśli miałbym wybierać między nimi. Jednak interesują mnie też inne opcje. Jakie aparaty w podobnej cenie i kategorii polecicie? Czy lustrzanka cyfrowa to dobry wybór w moim przypadku?
Porównanie aparatów(klik)[/quote]
Dzięki ale jak sam widzisz modeli jest sporo i właśnie chodzi o to, którymi powinienem się zainteresować. Mogę sam poczytać, porównać, itd. tylko potrzebowałby informacji o których aparatach a które pominąć z jakiś powodów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11