Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony RX 100 I czy Panasonic Lumix DMC-LX7
Autor Wiadomość
swierczewski84 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Maj, 2016   Sony RX 100 I czy Panasonic Lumix DMC-LX7

Witam wszystkich!!

Mam pytanie od kilku tygodni poszukuje nowego kompaktu do użytku domowego, wiadomo zdjęcia codzienne, wyjazdy wakacyjne itp...

Testy które czytam nie dają mi jasnej odpowiedzi na moje pytania, dlatego zdecydowałem się napisać tutaj. Do tej pory używam Olympusa Sp- 600 uz w ciągu 6 lat utwierdziłem się ze jest to najgorszy aparat jaki posiadałem, 95 % poruszonych zdjęć, mega szumy, nienaturalne kolory, niepotrzebny nieefektywny zoom to coś czego chciałbym uniknąć w nowym sprzęcie.

Oto pytania które mnie obecnie nurtują:
- czy to prawda że lx 7 posiadając tak jasny obiektyw będzie prześwietlał zdjęcia pod słońce i w jasne dni ??
- co w codziennym fotografowaniu i wywoływaniu zdjęć maks 10x15 daje 1 calowa matryca w rx 100
- czy do wywoływania zdjęć 10x15 wystarczy matryca lx 7 ??
- czy w ogóle tylko kupno drogiego aparatu gwarantuje nieporuszone zdjęcia, naturalne kolory i niskie szumy ?? Chodzi o to ze ja nie bawię się w RAWACH wiec jest mi to zbędne
- jakie są alternatywy dla tych dwóch pozycji zakładając moje wymienione wyżej wymagania(nieporuszone zdjęcia, naturalne kolory i niskie szumy)

Zgromadziłem budżet 1500zł, jednak pisze gdyż pewien początkujący fotograf (kilka wizyt na kółku) wyśmiał mnie twierdząc, że 1500 za kompakt to szaleństwo jesli nie grzebie w rawach i nie jestem milionerem, że wystarczy kupic np: Sony Cyber-shot DSC-WX220 i taki sprzęt zagwarantuje powyższe wymagania....

Jednak doświadczenie pokazuje iż to nie jest chyba takie proste gdyż wydałem 1000zł 6 lat temu za olympusa 600 uz a dziś moja komórka robi ciekawsze o stokroć zdjęcia (s4 mini)

Reklama

LEX 
Bywalec

Wysłany: Wto 03 Maj, 2016   

swierczewski84 napisał/a:
czy to prawda że lx 7 posiadając tak jasny obiektyw będzie prześwietlał zdjęcia pod słońce i w jasne dni ??

Masz wbudowany filtr szary (nd) więc możesz go użyć przy większym otworze.
co w codziennym fotografowaniu i wywoływaniu zdjęć maks 10x15 daje 1 calowa matryca w rx 100

czy do wywoływania zdjęć 10x15 wystarczy matryca lx 7 ??

http://www.fizykon.org/fo...kseli_na_cm.htm
czy w ogóle tylko kupno drogiego aparatu gwarantuje nieporuszone zdjęcia, naturalne kolory i niskie szumy ?? Chodzi o to ze ja nie bawię się w RAWACH wiec jest mi to zbędne

Aparat to narzędzie zależne od tego jak go wykorzystasz.
jakie są alternatywy dla tych dwóch pozycji zakładając moje wymienione wyżej wymagania(nieporuszone zdjęcia, naturalne kolory i niskie szumy)

W tej półce żadne i nie ma idealnego aparatu.
Zgromadziłem budżet 1500zł, jednak pisze gdyż pewien początkujący fotograf (kilka wizyt na kółku) wyśmiał mnie twierdząc, że 1500 za kompakt to szaleństwo jesli nie grzebie w rawach i nie jestem milionerem, że wystarczy kupic np: Sony Cyber-shot DSC-WX220 i taki sprzęt zagwarantuje powyższe wymagania....

Skoro cie wyśmiał to niech ci pokaże zdjecie w gorszych warunkach oswietleniowych jakie wyjdzie z wx220 f3,3 a takim lx7 f1,4 co przy kompakcie który ma f2,8 nic nie widać np w ciemnym pokoju.

swierczewski84 
Nowy

Ok dzięki za odpowiedź, widzę że zostałem nakierowany bardziej w stronę LX7. Nad RX 100 myślę intensywnie gdyż to już ostatni gwizdek na jego zakup, w sklepach właśnie promocja na 1499 i jeśli sprawdził by się to pozostał by w rodzince na długo... LX 7 to już propozycja jeszcze starsza, jednak wiem że nie znaczy to, że gorsza. ktoś się orientuje czy można tam ustawić ten filtr szary na auto ?? Żeby aparat decydował kiedy ma się załączyć ??

Może taka podpowiedź... ważne jest dla mnie fotografowanie obiektów na Wikipedie (kościoły, pałace, starówki miast)

LEX 
Bywalec

ktoś się orientuje czy można tam ustawić ten filtr szary na auto ?? Żeby aparat decydował kiedy ma się załączyć

Jest taka możliwość.

-tu masz cały temat http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=19471

rafalik 
Bywalec

Wysłany: Pią 06 Maj, 2016   

Po pierwsze aparat w trybie auto dobierze odpowiednie parametry i przymknie np przysłonę w słoneczny dzień.

Rx100 ma większą fizycznie matryce 1 (cal) i odchylana lampe błyskową co umożliwi odbicie świtała i nieco szybszy AF. Ja raczej bym kupił rx100

LEX 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Maj, 2016   

rafalik napisał/a:
Po pierwsze aparat w trybie auto dobierze odpowiednie parametry i przymknie np przysłonę w słoneczny dzień.

Po pierwsze lx7 zrobi dokładnie to samo.2 masz możliwość zkorzystania z wbudowanego filtra ND przy większym otworze.3 wrazie zabrudzenia matrycy w sonym (sam coś wiesz na ten temat w lx100) będą widoczne plamy w panasie da się ominąć w pkt2.

rafalik napisał/a:
Rx100 ma większą fizycznie matryce 1 (cal)

W jednakowej klasie urządzeń to żadna przewaga sonego,lx nadrabia optyką i widać lepiej w makro.

rafalik napisał/a:
i odchylana lampe błyskową co umożliwi odbicie świtała

Od nowości nigdy nie użyłem lampy w lx7 :)

rafalik napisał/a:
i nieco szybszy AF

Jeden jak i drugi ma identycznie działający AF.

rafalik napisał/a:
Ja raczej bym kupił rx100

lx7 i tak jest jaśniejszy przy niższym iso.Do tego większe możliwości i przydatniejsze funkcje dla każdego coś miłego.Naturalne kolory,lepsza ostrość na rogach itd.
Ogólnie są to dobre aparaty.

Odpowiedz do tematu