optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 13 Maj, 2016 13:01
Lightroom a Olympus PEN E-PL5
Autor Wiadomość
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 26 razy
Posty: 2472
Wysłany: Pią 13 Maj, 2016 09:38   Lightroom a Olympus PEN E-PL5

Zainstalowałem sobie wersję próbną Lightrooma CC i niby działa, ale:

- w LensCorrections -> Lens Profile nie ma w ogóle Olympusa;
czegoś nie wiem, nie rozumiem, czy to dlatego, że wersja jest próbna?

- podobnie w Camera Calibration -> Process - są tylko jakieś roczniki, a najmłodszy to 2012;
a dalej w Profile jest tylko Embedded;
wbudowany gdzie - w aparat, czy w program?
No i jak poruszę suwakami, to nadal jest Embedded (zwykle w takiej sytuacji zmienia się na przykład "as shot" na "custom").

Czy to tak po prostu jest i mam nad tym przejść do porządku?

I odrębne pytanie:
może ktoś wie, jak wygląda sprawa używania na komputerze stacjonarnym i laptopie - muszę kupić dwa razy?
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 13 Maj, 2016 13:00   

T.B. napisał/a:
- w LensCorrections -> Lens Profile nie ma w ogóle Olympusa;
czegoś nie wiem, nie rozumiem, czy to dlatego, że wersja jest próbna?

Nie jest to problem wersji próbnej – u mnie też nie odnajduję Olka, choć mam parę zdjęć wykonanych E-M1. Powody opisane są w testach szkieł, jeśli dobrze pamiętam – Lightroom obligatoryjnie nakłada korekty, ponieważ szkła Olka/Panasa w większości mają tylko software’ową korektę niektórych wad optycznych (dystorsja). Dlatego nie da się tego wyłączyć. Moduł Lens Correction jest więc w LR po prostu nieaktywny w tym przypadku.

T.B. napisał/a:
podobnie w Camera Calibration -> Process - są tylko jakieś roczniki, a najmłodszy to 2012

To jest OK, to jest ostatnia data, kiedy zmieniano algorytmy wywoływania w sposób, który był niezgodny z poprzednimi. Chodzi o to, że po takiej zmianie procesu, stare parametry wywołania (czyli wartości suwaczków) są niezgodne z nowym i trzeba sobie ustawić od nowa, albo zaufać ułomnemu procesowi automatycznego dopasowania suwaczków do nowych algorytmów.

T.B. napisał/a:
a dalej w Profile jest tylko Embedded

U mnie dla E-M1 wygląda to tak jak na załączonym obrazku.

T.B. napisał/a:
jak wygląda sprawa używania na komputerze stacjonarnym i laptopie - muszę kupić dwa razy?

Przeczytaj licencję :) ale nie, nie musisz kupować dwa razy. Nie pamiętam dokładnie, ale co najmniej można używać na jednym stacjonarnym i jednym mobilnym (to taki stary model licencjonowania Adobe, z czasów pudełkowych), albo możesz wszędzie gdzie chcesz, gdzie jesteś zalogowany do chmury Adobe, z której musisz się wylogować jeśli nie używasz już danego komputera (nowy model, chmurowy, ale nie jestem pewien czy tak to obecnie obowiązuje, lepiej doczytać albo zadzwonić do Adobe Polska).

Zrzut ekranu 2016-05-13 o 13.57.26.png
Plik ściągnięto 4533 raz(y) 32,35 KB

 
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 26 razy
Posty: 2472
Wysłany: Pią 13 Maj, 2016 14:19   

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :cool:
 
 
Arek 
Redaktor



Pomógł: 215 razy
Posty: 11504
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 14:23   

Podbijam.
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 26 razy
Posty: 2472
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 15:04   

Dzięki.

Coś mnie tknęło i wywołałem jedno zdjęcie różnymi wywoływarkami (ta druga to DxO z oprofilowanymi moimi obiektywami).
Okazało się, że Lightroom nie koryguje wad obiektywów Olympusa, na przykład dystorsji, czego normalny człowiek na większości zdjęć nie zauważy, nie mając porównania.

Znalazłem opis problemu i podpowiedź, jak go rozwiązać:
http://fotoblogia.pl/6875...ktywu-lightroom
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 15:32   

T.B., będę się upierał, że jednak Lightroom (a ściślej mówiąc: moduł ACR, wspólny dla Lightrooma i Photoshopa) nakłada korekty dla obiektywów Micro 4/3. A przynajmniej tak twierdzi facet, który pracuje dla Adobe.

http://forum.luminous-lan...p?topic=68265.0
 
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 26 razy
Posty: 2472
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 17:03   

Ciekawe.

1. JPG z aparatu.
2. Wywołane DxO.
3. Lightroom korekta Full.
4. Lightroom korekta Auto.

Najlepiej zapisać sobie te zdjęcia na dysku i wyświetlać je sobie na przemian.

A żeby było jeszcze śmieszniej, to JPG z aparatu nie jest skorygowany.
Nie wiem, dlatego, że miałem zapis RAW+JPG i żeby w związku z tym wyglądało jednakowo, czy dlatego, że jest to zrobione młodszym od aparatu obiektywem 25 mm i fabryka nie dała stosownej aktualizacji oprogramowania?
Musiałbym jeszcze zrobić takie zdjęcie z zapisem tylko JPG, ale na razie mi się nie chce :oops:

P3283018_s.jpg
1.
Plik ściągnięto 4410 raz(y) 657,98 KB

P3283018_DxO_s.jpg
2.
Plik ściągnięto 4410 raz(y) 636,43 KB

P3283018LRfull_s.jpg
3.
Plik ściągnięto 4409 raz(y) 316,66 KB

P3283018LRauto_s.jpg
4.
Plik ściągnięto 4409 raz(y) 315,86 KB

 
 
fides 
Entuzjasta
fides


Pomógł: 8 razy
Posty: 557
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 17:10   

Może na warunkowe wypuszczą :???:
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 26 razy
Posty: 2472
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 17:13   

Lightroom coś tam robi, ale to nie jest to, co z DxO.
 
 
fides 
Entuzjasta
fides


Pomógł: 8 razy
Posty: 557
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 17:16   

Jest podstawa? https://pl.wikipedia.org/wiki/Warunkowe_przedterminowe_zwolnienie#Warunkowe_przedterminowe_zwolnienie_w_Polsce
Za oknem szarówa -to nie wiem po co się śpieszyć. :wink:
 
 
Arek 
Redaktor



Pomógł: 215 razy
Posty: 11504
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 18:04   

fides, Twoje posty wnoszą coś do tematu, czy tak sobie piszesz z nadmiaru czasu?
 
 
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax



Pomógł: 86 razy
Posty: 8597
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 18:12   

Fajne złudzenie wzrokowe białych kropek na przecięciach krat.
 
 
fides 
Entuzjasta
fides


Pomógł: 8 razy
Posty: 557
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 18:36   

Arek, to drugie.
 
 
Arek 
Redaktor



Pomógł: 215 razy
Posty: 11504
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 15 Maj, 2016 20:03   

To oszczędź mi czasu przy moderowaniu tego, ok?
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 16 Maj, 2016 08:43   

T.B. napisał/a:
Ciekawe.

No ciekawe i na pewno warto podrążyć. Jak spojrzeć na testy Optycznych to widać, że korekta aberracji nakładana przez oprogramowania nie jest 100-procentowa. To znaczy wcale nie jest tak, że wynikowe zdjęcia mają aberrację i winietowanie na poziomie zera. Być może DXO doprowadza je właśnie do zerowego poziomu, a Lightroom nie.

T.B. napisał/a:
czy dlatego, że jest to zrobione młodszym od aparatu obiektywem 25 mm i fabryka nie dała stosownej aktualizacji oprogramowania?

Jestem przekonany, że szkła systemowe Mikro 4/3 komunikując się z aparatem przekazują odpowiednie współczynniki korekcji i do obsługi korekty nowego obiektywu nie jest wymagana aktualizacja oprogramowania aparatu.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 20