Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chcialbym niewielki aparacik do robienia zdjec w gorszych warunkach.
Mam Panasonic Tz-10. Przy dobrej pogodzie spisuje sie super, natomiast gdy jest ciemniej lub w pomieszczeniu juz nie tak super
Np. aparaty z niskim parametrrm F - Sony RX100, LUMIX DMC-LX100.
Czy taki sprzet zrobi wyraznie lepsze zdjecie w slabym swietle niz moj TZ-10 ??
Druga sprawa, jakosc filmu w slabo oswietlonym powieszczeniu. Z TZ-10 nie jestem zadowolony. Jak w porownaniu spisza sie przykladowe powyzsze ?
Osobna sprawa, chcialbym nagrywac filmy z niezlym dzwiekiem (np. gra na fortepianie w przypadkowym miejscu). Czy sa jakies male kompakty z szczegolnie dobrym mikrofonem ??
Lub aparat z mozliwoscia podpiecia mikrofonu zewn ?
THX
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 04:09 ]
Jeszcze jedno, w TZ-10 mozna nagrywac film przez 12-30 min w zaleznosci od jakosci, po czym samo sie zapisuje i nagrywanie sie wylacza....... tego tez nie chce
Cześć po pierwsze określ budżet. Każdy aparat ma ograniczenie czasowe maks 29:59 min dla nagrywania bo tak stanowią przepisy unijne. Może wyłączyć się wcześniej jak się przegrzeje matryca np. po któreś tam serii nagrywania itp.
Mikrofon w lx100 jest dobry pod warunkiem kręcenia w pomieszczeniu niestety już na mieście słyszysz charakterystyczny wiatr. ( proszę oto moje nagranie https://www.youtube.com/watch?v=iVpPXyumLuY ) taki efekt masz zawsze z budowanym mikrofonem bo nie ma jak go osłonić przed wiatrem (wiec kwestia pogody)
Co do jasności filmów to albo jasny obiektyw albo matryca która radzi sobie w wysokim iso.
Miałem lx100 oddałem z przyczyn technicznych i mam sony a6000 ogólnie lepszy wybór jak do moich zastosowań dokupiłem mikrofon ECM-XYST1M za 500zł (jakoś w pomieszczeniu jak we wbudowanym ale na zewnątrz dzięki osłonce przewaga kolosalna). Filmy jakościowo podobne mimo że obiektyw ciemniejszy (ale o 1ev wyższe iso jakoś lepsze przy filmach jak na moje oko wiec wychodzi to samo) do tego szybszy AF.
Sony lepiej radzi sobie z większym iso niż lx100 ratuje go jedynie obiektyw do tego wbudowany mikrofon jest na wprost obiektywy a nie na górze aparatu.
Rx100 natomiast nie wiem o której wersji rozmawiamy bo tu różne obiektywy ale podobnie jak w mojej a6000 masz wbudowaną i odchylana lampę co daje dużo przy zdjęciach w domu przy odbiciu światła ze sufitu (lampa słaba do innych zastosowań)
Wymienione przez ciebie aparaty zrobią zdecydowanie lepsze zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych nie tylko dzięki obiektywowi ale dzięki wielkością fizyczną matrycy bo w Twoim obecnym jest malutka (niektóre tel mają większe)
zsolpyw [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Maj, 2016
Hmm glupia spawa, nie sprawdzilem cen tych sprzetow
zalozmy do 1300 zl. Moze byc uzywka, np. poprzedni model.
Niestety na powyzsze nie znajduje odpowiedzi.. naprawde intryguje mie roznica pomiedzy kompaktem z szerokim obiektywem, a np. seria TZ. Niby zoomy podobne
Światłosiła 2.8 w całym zakresie ogniskowych, przeciwko 3.3-6.4, jest powalająca na korzyść FZ300.
Resztę czytaj sam, chociaż wydaje mi się, że dalej, to już takie niuanse. Chociaż - mechaniczna migawka od 60 sekund do 1/4000 s, przeciwko 4-1/2000 s to też dla pewnych rodzajów fotografii ogromna różnica. No i 12 Mpix przeciwko 18 Mpix na matrycy tej samej wielkości, to mogą być (ale nie muszą) mniejsze szumy przeciwko większej rozdzielczości (nie wiadomo, czy potrzebnej). Co kto lubi.
gdy jest ciemniej lub w pomieszczeniu już nie tak super
Przyznaję, że im dłużej się zastanawiam, tym mniej rozumiem tą pogoń za "kompaktem z jasnym obiektywem, robiącym dobre zdjęcia w pomieszczeniach". To jest trochę takie poszukiwanie perpetuum mobile. Zamiast tego radzę poszukać przyzwoitego kompakta, choćby i z ciemniejszym obiektywem, ale za to ze stopką na zewnętrzną lampę błyskową i taką lampę do niego dokupić. Nie musi być wcale zbyt wielka, wystarczy LP rzędu 24 lub max 36, najlepiej z odchylaną głowicą. Możliwości efektów nieporównanie większe niż "jasnym obiektywem".
Np. Sony HX60V + lampa Metz Mecablitz 36 AF albo jeszcze silniejsza Yongnuo 460 II; w kwocie 1300 zmieścisz się spokojnie.
Aparat polecam, bo mam jego poprzednika HX50V i jestem zadowolony, gdy chodzi o fotografowanie urlopowo-pamiątkowe.
Przemyśl to
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Nie 08 Maj, 2016, w całości zmieniany 2 razy
Przyznaję, że im dłużej się zastanawiam, tym mniej rozumiem tą pogoń za "kompaktem z jasnym obiektywem, robiącym dobre zdjęcia w pomieszczeniach".
Z tym brakiem zrozumienia, to może przesada - jasny obiektyw, to fajny obiektyw. Ale prawdą jest, że brak światła w obiektywie tak naprawdę bolesny jest w sytuacjach wręcz przeciwnych - na przykład wtedy gdy na polu chcemy sfotografować długą rurą zająca, zwłaszcza w biegu, albo ptaka w locie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12