Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Cze, 2016 Body do Leica D VARIO-ELMARIT 14-50 mm f/2.8-3.5
Witam,
Posiadam aparat Lumix dmc-l1 wraz z kitowym obiektywem Leica D VARIO-ELMARIT 14-50 mm f/2.8-3.5, chciałbym zamienić body ze względu na to, że swoje lata już ma i brakuje mi w nim kilku funkcji takich jak możliwość kręcenia filmów, obrotowy ekran itd. Chciałbym prosić o radę jakim body warto by było się zaineresować? Czy to musi być tylko bezlusterkowiec czy jakaś lustrzanka może również się sprawdzić? Chciałbym w najbliższych miesiącach/latach mocno się szkolić i w przyszłości wziąć się może profesjonalnie za fotografię. Kiedyś byłem mocno wkręcony, olałem temat na jakieś 5 lat, teraz trafił mi się taki aparat i znów złapałem bakcyla. Jakie body najlepiej wybrać/zainteresować się? Pozdrawiam
Panasonic Lumix DMC-L1 to bezlusterkowiec standardu Micro 4/3. Możesz więc kupić dowolny korpus tego systemu, firmy Panasonic lub Olympus. Wybór jest spory, kierować powinieneś się decyzjami takimi jak: czy chcesz zachować mały rozmiar korpusu, czy może być nieco większy; czy chcesz posiadać wizjer elektroniczny, czy wystarczy Ci tylko ekran z tyłu.
Dziękuje za odpowiedź i za przeniesienie tematu.
Rozumiem więc, że w gre wchodzi tylko standard 4/3 lumixy i olympusy? Nie ma opcji skorzystanie z przejściówek i korzystania ze zwykłego lustra? A jeśli jest taka opcja to czy warto się tym zainteresować? Jeżeli chodzi o budżet to nie chciałbym na tym oszczędzać, chcę kupić coś porządnego. Myślałem na początku o GH4, ale w porównaniu z G7 w sumie różnice nie są, aż tak kolosalne, a cena G7 jest o połowe niższa.
w internecie widzę sporo hejtów na system 4/3, skąd to się bierze?
a) z głupoty - i to zostawmy bez komentarza, bo głupota to dar boży,
b) z chamstwa - bo są np. oczywiste oczywistości co do fizycznych ograniczeń mniejszej matrycy w stosunku do większej, ale hejter nie umie tego wypowiedzieć w kulturalny sposób,
c) z frustracji - wywołanej np. własnym nieudacznictwem i skazanymi z góry na niepowodzenie próbami skompensowania sobie tego przez hejt w Internecie - to takie (o)błędne koło.
Czyli typowo tak jak w każdej dziedzinie życia. Mniejsza z tym.
Jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy i doradził na jakie modele warto zwrócić uwagę, żeby kupić produkt wysokiej jakości to bardzo proszę.
Panasonic Lumix DMC-L1 to bezlusterkowiec standardu Micro 4/3.
Lumix L1 to nie bezlusterkowiec tylko (mimo nieco zwodniczego kształtu) lustrzanka i nie na bagnet mikro 4/3 tylko na stare "lustrzankowe" 4/3.
Leica Vario Elmarit będzie na mikro 4/3 działała tylko z przejściówkami. AF będzie słaby, ale będzie.
Poza tym cała funkcjonalność obiektywu oczywiście jest zachowana (ustawianie przesłony itd z poziomu korpusu).
Trzeba i tak zakupić przejściówkę (Panasonik robił DMW-MA1, olympus robił MMF-3) np:
http://tinyurl.com/zbzqybe
Ten obiektyw na większych matrycach bedzie winietował - jego krąg obrazowania nie pokrywa matrycy APSC. Tym samym chcąc zachować ten obiektyw jesteś skazany na mikro 4/3.
G7 to OK body, za dość podobne pieniądze Oly OM-D EM10 II, za większe EM-5 II i to w tej chwili chyba jeden z najlepszych korpusów m4/3 do fotografii (w Pana GH4 płaci sie za bardzo rozbudowaną cześć video).
ukrytysmok napisał/a:
Wolałbym zachować możliwość korzystania z AF, moje pytanie wynikło stąd, że w internecie widzę sporo hejtów na system 4/3, skąd to się bierze?
Bo to jednak mniejsza matryca i gdy przyglądać się szczegółom obrazu to widać róznice w porównaniu do lepszych matryc APSC , o FF nie mówiąc.
Inna sprawa że to też robi fajne zdjęcia o jakości moim skromnym zdaniem zupełnie wystarczajacej do niezłej zabawy czy nawet zarabiania.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 06 Cze, 2016
ukrytysmok,
Możesz pomyśleć o Olympusie E-5. Od dawna nie produkowany, ale i tak nowszy niż ten L1.
Generalnie jednak Olympus i Panasonic wycofali się z produkcji lustrzanek i chcąc używać tego szkła lepiej mz rozważyć bezlusterkowiec m4/3 plus adapter. Tutaj najlepiej sprawdzi się E-M1. Jeden z Kolegów na forum używa go właśnie ze starymi szkłami systemu 4/3, może coś więcej powie.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i standardowo im więcej wiem tym mniej wiem. Dokładnie orientuje się w Waszych sugestiach i czytam wszystkie możliwe artykuły na ten temat. Na aparat chciałem przeznaczyć ok. 2-4 tyś. PLN, ale teraz zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej dozbierać trochę kasy i kupić coś zupełnie innej klasy. Myślałem, że decyzja będzie łatwiejsza do podjęcia, że wezmę G7 i po problemie, a sprawa jest złożona bardziej.
ukrytysmok,
W cenie do 4.000.- zł kupisz bardzo dobry aparat. Jeśli zdecydujesz się jednak na lustrzankę, to popatrz np. tutaj:
http://www.fotomaniak.pl/...strzanki-top10/
Jeśli pozostaniesz przy bezlusterkowcach to np. bardzo dobry OMD E-M10 II kupisz nawet z jakimś fajnym, dodatkowym obiektywem.
A jeśli zwiększysz budżet, to może być tylko lepiej. Wiadomo.
Ale jeśli - jak piszesz na początku - złapałeś bakcyla, to weź pod uwagę, że pierwszy zakup, to dopiero początek wydatków. Ja dokupionych obiektywów mam za więcej niż drugie tyle, co pierwszy zakup i nie są to wypasione obiektywy. A kupowałem aparat, gdy on był jeszcze nowością, czyli drogi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11