Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Lip, 2016 Uniwersalna, używana lustrzanka wraz z obiektywem do 2300 zł
Cześć,
planuję zakup używanej lustrzanki wraz z jakimś uniwersalnym obiektywem najlepiej do 2300 zł (max 2500 zł, ale im mniej tym lepiej). Co moglibyście mi polecić w tej kwocie?
Będzie to moja pierwsza lustrzanka i stwierdziłem, że może lepiej wydać mniej na coś używanego i popróbować, niż pakować się w sprzęt za 3,5+k zł. Na razie szukam czegoś uniwersalnego na wakacje. Fajnie jakby był to sprzęt nie do zdarcia, uszczelniony. Im mniejszy tym lepiej (choć to nie jest dla mnie jakiś mega priorytet). Najważniejsze, aby tę lustrzankę można było kupić nieskatowaną w dobrym stanie. Czy coś takiego jest osiągalne w tej kwocie?
Moim wcześniejszym aparatem był Fuji S6500fd. Mimo, że zakupiłem go jakieś 6-8 lat temu to dalej służy i czasami go jeszcze używam.
Poczytałeś inne tematy nim zadałeś pytanie? Warto.
Ziem [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Lip, 2016
Tak, przeglądnąłem trochę podobnych tematów tutaj na forum. Z tego co mi się udało zorientować to w tej kwocie jestem w stanie kupić używanego Nikona D300, D7000 lub Canona 7D (z tym będzie trochę ciężej). Czy jakieś modele są jeszcze warte uwagi?
Choć zastanawiam się czy to dobra droga i czy warto inwestować w te aparaty czy może coś nowszego z niższej półki?
Co do obiektywu to myślałem nad jakimś zoomem, 18-105, 18-200 ale tutaj to sam nie wiem co będzie najrozsądniejsze.
Nikon d300 jak najbardziej do tego z 17-50 2.8 Sigmy (Tamron 17-50 2.8 vez VC też polecam).
Ewentualnie Pentax k5 pierwszej generacji też z którymś z tych obiektywów (jeśli zmieścisz się w cenie).
Z rozwiązań starszych Canon 40d + w/w szkła + ewentualnie jakieś tanie tele 70-300, albo zupełnie archaiczne szkło, ze słabym af, bdb optyką - Canon 70-210 f4.
Af wolny, ale uwierz, da się tym dobre zdjęcia zrobić.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Lip, 2016
Ziem napisał/a:
Fajnie jakby był to sprzęt nie do zdarcia, uszczelniony. Im mniejszy tym lepiej
To tak - za te pieniądze kupisz Pentax K-5(II/IIs) i może zmieścisz się ze szkłem 17-50 /2,8 Sigmy a jak nie to podobny Tamron. Pentaxy są najmniejsze . Mniejszy jest rzecz jasna Pentax K-50 - i możesz go mieć w tej cenie nowego na gwarancji. I jeszcze na stałkę 50/1,8 zostaje. (1800+500)
Cytat:
Nikon d300 jak najbardzie
Znakomita puszka profesjonalna - tyle że ma już 9 lat i matrycę jak Canony z tamtego okresu. Nic nie można zarzucić - jest oczywiście nieco słabszy w słabym świetle od nowszych D7100 czy Pentax K-5II. Dwa lata młodszy D300s byłby troszkę lepszym rozwiązaniem. No i porównianie mas aparatów -Pentax K-5 jest o 200g lżejszy a K-50 o niemal 300. Inaczej - K-50 razem z obiektywem 18-55 waży mniej niż samo body D300. http://camerasize.com/com...01,187.203,ha,t
Oczywiście K-50 jest również uszczelniony , marównie szybki tryb seryjny , ustępuje długością serii (ma 16 Mpix a nie 12) nie ma 1/8000s a 1/6000s i 12 bitowe RAW-y zamiast 14 bitowych jak mają K-5 i D300.
http://www.dxomark.com/Ca...0___890_829_440
Ziem [Usunięty]
Wysłany: Sob 30 Lip, 2016
Wojmistrz, dzięki!
muzyk, ta Sigma wydaje się ciekawa - dzięki za podrzucenie tego modelu.
Andrzej.M., co do Pentaxów to przeglądałem trochę aukcje i z tego co widzę to ciężej będzie któregoś z nich znaleźć niż D300. Mimo wszystko chciałbym wejść w Nikona lub Canona, z przewagą tego pierwszego, także dziękuję za propozycję. Co do D300s to jeśli się taki trafi w dobrej cenie to wiadomo że będę go brał .
W poniedziałek kolega ma mi pożyczyć na parę dni Nikona D7000 + Tamrona 17-50 2.8 także będę miał możliwość przetestowania tego sprzętu .
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 31 Lip, 2016
Ziem napisał/a:
Nikona D7000 + Tamrona 17-50 2.8 także będę miał możliwość przetestowania tego sprzętu
To akurat aparat który ma tę samą matrycę co Pentax K-5, d300 - jak już pisałem ma dużo starszą i nieco bardziej szumi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10