Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 04 Lip, 2016
Zdjęcia/filmy w pokoju
Autor Wiadomość
karyna 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Lip, 2016   Zdjęcia/filmy w pokoju

Kochani

Potrzebuje sprzętu który pozwolił by mi na cykanie fotek/kamerowanie super jakości całej sylwetki w normalnym świetle i półmroku. Wszystko w pokoju wielkości ok. 3,5m na 3m. Co do kosztów to nie mam jakieś szczególnych ograniczeń - oby tylko bez sensu nie wydawać hajsu.

Doradzicie? :)

Pozdrowionka serdeczne

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 04 Lip, 2016   

karyna napisał/a:
cykanie fotek/kamerowanie super jakości całej sylwetki w normalnym świetle i półmroku

W takim razie najlepiej zainwestować w oświetlenie ciągłe…

karyna 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Lip, 2016   

Heja, cosik mi się zdaje, że nie zrozumiałeś. Światła ja mam, szukam dobrej lustrzanki.

monkowy_dziadek 
Bywalec

Wysłany: Wto 05 Lip, 2016   

karyna napisał/a:
cykanie fotek/kamerowanie super jakości całej sylwetki

No, to... Może Canon jakiś, bo one filmują na bardzo przyzwoitym poziomie. Do super jakości sylwetki nie można brać byle czego.
Jak nie ma ograniczeń w kasie, to może EOS 1D C? :wink:

komor 
Moderator

karyna, określ jednak budżet, bo tak to od sasa do lasa będziemy się poruszać.
Canony 3-cyfrowe to najpopularniejszy sposób na tanie filmowanie. Nowy model 760D ma wszystko, co potrzeba do statycznego filmowania. Podobnie 750D i starsze modele do 650D włącznie. (Poniżej zdaje się już nie ma sensu schodzić, Wojmistrz wielokrotnie pisał w podobnych tematach.)
Jeśli chodzi o nieco droższe modele 2-cyfrowe, to 70D i nowsze dodatkowo ma matrycę z pikselami do fazowego autofocusa filmowego, co umożliwia dynamiczne ostrzenie (efekty będą jednak też zależały od podpiętego obiektywu).
Na początek kitowy obiektyw 18-55 w wersji STM będzie OK, pozostałe inwestycje obiektywowe zależą zarówno od budżetu jak i od potrzeb. Filmowanie/fotografowanie całej osoby w pokoju od długości 3.5 metra to nie będzie zbyt wygodne. No i jeśli naprawdę „super jakość” ma być, to potrzebne jest odpowiednie oświetlenie, na pewno nie półmrok.

karyna 
Nowy

Hejka,
Przyznam się wam chłopaki że w tych sprawach jestem totalną przysłowiową blondynką i trochę za dużo techniki mi podaliście :)
Taki EOS 1D C da znacząco lepszą jakość niż 760D? Czy to naprawdę tyle kosztuje żeby mieć najlepiej? Duże są te różnice?

To filmowanie to nie będzie takie statyczne trochę się będzie dziać :)

Filmowanie/fotografowanie całej osoby w pokoju od długości 3.5 metra to nie będzie zbyt wygodne.

Trochę mnie zmartwiłeś bo mi bardzo zależy żeby właśnie było wygodnie i prosto... :sad:

Jeszcze tak zapytam - da sie tak zrobic żeby dobrej jakości zdjęcia dało się wycinać z filmu? Znaczy tak zeby nie trza bylo wyłanczać filmowania i dopiero pstrykać. To wymaga czegoś konkretnego?

monkowy_dziadek 
Bywalec

komor napisał/a:
(efekty będą jednak też zależały od podpiętego obiektywu).

Niekoniecznie STM. USM też sobie daje radę.

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2016 14:09 ]
karyna, trochę żartowałem z tym 1D C, ale wiadomo, że czym wyższa półka sprzętowa, tym jakość filmu lepsza, chociaż niekoniecznie wzrost ceny daje taki sam wzrost jakości.
Jak chcesz wycinać poszczególne klatki z filmu, to przydałoby się coś, co nagrywa w 4K i najlepiej jeszcze z prędkością 50p, bo klatka 1920 x 1080 pikseli może okazać się trochę za mała. Chyba, że tylko do internetu, to jeszcze jako tako.
Może Wojmistrz coś podpowie?

komor 
Moderator

karyna, EOS 1D C na pewno nie jest potrzebny, a jeśli jednak za takie pieniądze, to do filmowania dałoby się chyba znaleźć coś lepszego. Co do jakości, to trudno gadać o niej bez wskazania żadnego przykładu jakości, której wymagasz, ale na pewno lustrzanka typu 700D (plus minus generacja do tyłu/przodu) jest wystarczająco dobra, pod warunkiem spełnienia pozostałych wymogów. A pozostałe wymogi to jest optyka (obiektywy) i światło.

Jeśli jednak chcesz wycinać zdjęcia z materiału wideo, to rzeczywiście lepiej coś w 4K, to da lepszą jakość, nawet jeśli docelowo materiał prezentowany będzie w Full HD plus zdjęcia.

karyna napisał/a:
Cytat:
Filmowanie/fotografowanie całej osoby w pokoju od długości 3.5 metra to nie będzie zbyt wygodne.

Trochę mnie zmartwiłeś bo mi bardzo zależy żeby właśnie było wygodnie i prosto...

Jeśli cała postać od stóp do głów, to stań sobie na jednym krańcu tego pokoju i zobacz ile masz miejsca do modela, za którym przydałoby się postawić pewnie jeszcze jakieś tło. Potrzebny będzie dość szeroki obiektyw i perspektywa nie będzie zbyt korzystna dla modela. Aby uświadomić sobie o co chodzi, zobacz jak wyglądają zdjęcie robione na czerwonym dywanie, gdzie fotoreporterzy tłoczą się przed gwiazdą, robią jej zdjęcia z wysokości głowy czy cycków, szerokim kątem tak, żeby objąć też nogi. Wychodzą karykaturki jak zalinkowane poniżej. Zwróć uwagę na proporcje nóg i głowy. To nie są ekstremalne przykłady, ale już na nich widać, że coś jest nie tak. Oczywiście robiąc w ciasnym pokoju zdjęcie z perspektywy brzucha, a nie głowy, zniwelujesz nieco ten efekt, ale tak czy owak będzie ciasno i niewygodnie. Gdzie postawić światło?

MV5BMTk0Njg1MTU3Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNTcwNzAxMw@@._V1_.jpg
http://www.imdb.com/title/tt1216492/mediaviewer/rm1679265280
Plik ściągnięto 5957 raz(y) 35,83 KB

Men-5-7.jpg
http://www.redcarpet-fashionawards.com/wp-content/uploads/2015/12/Men-5-7.jpg
Plik ściągnięto 5957 raz(y) 102,65 KB

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   Re: Zdjęcia/filmy w pokoju

karyna napisał/a:
kamerowanie super jakości całej sylwetki w normalnym świetle i półmroku. Wszystko w pokoju wielkości ok. 3,5m na 3m.
Powodzenia :) a tak na serio, nie boisz się, że będzie to wyglądać dość karykaturalnie? Jeśli pokój ma 3m, a postać ma stać odsunięta odpowiednio od tła (nie daj Boże greenbox/bluebox), czyli w jakieś odległości 1m to pozostaje ci 2m. O ile portret twarzy z takiej odległości można robić i zachowana będzie dość poprawna perspektywa, tak zmieścić całą postać będzie znacznie gorzej. Załóżmy, że osoba ma 150-170cm więc od biedy przyjdzie ci fotografować 2m z odległości 2m. Zakładając, że będziesz chciał fotografować w pionie, przy APS-C Canona, będziesz potrzebował obiektywu 22mm, dla pełnej klatki był by to obiektyw 35mm, ale już do filmowania będzie znacznie ciężej. Filmować będziesz w poziomie, więc dla pełnej klatki będziesz musiał wyposażyć się w obiektyw 24mm, a dla Canona APS-C w 15mm :)

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   

Portret na 24mm nie wygląda już naturalnie. Może jeszcze nie groteskowo, ale proporcje są już wyraźnie zaburzone.

Wojmistrz 
Obserwator

I to 24mm na ff...

muzyk 

Wojmistrz napisał/a:
I to 24mm na ff...

Te ... 24 1.4 II L na FF ? :razz: :grin:

karyna 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Lip, 2016   

Hejka :)

Pokazujecie mi powyżej zdjęcia w pionie a co by bylo jakby tak normalnie w poziomie? Raczej w pionie nie bedę kręcić. :)
A coby mieć to 4K to który to model daje?

Pokazujecie mi jakieś takie portrety legitymacyjne, mi nie o to chodzi - ja chcę normalnie kręcić i zdjęcia robić, a nie jakiś modeli ustawiać. Głównie to siebie, czasem z kimś innym.

Nie rozumiem o co chodzi z tym postawieniem światła. Ja światło w pokoju już mam.

Ma być dobra jakość tak żeby widać było wszystko a nie było takiej kaszy na obrazie jak czasami się widuje.

fides 
Entuzjasta
fides

No 4k, to 4K http://www.dpreview.com/r...8&y=0.010828821

komor 
Moderator

karyna napisał/a:
Pokazujecie mi jakieś takie portrety legitymacyjne, mi nie o to chodzi - ja chcę normalnie kręcić i zdjęcia robić, a nie jakiś modeli ustawiać.

W ogóle rozumiesz, co do Ciebie piszemy? Czy to ważne, czy legitymacyjne czy nie? Nie widzisz co się dzieje z sylwetką?

karyna napisał/a:
Nie rozumiem o co chodzi z tym postawieniem światła. Ja światło w pokoju już mam.

Masz na myśli żyrandol na suficie, czy oświetlenie studyjne do wideo/foto?

Odpowiedz do tematu