Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Cze, 2016 Lustrznka Canon 5D Mark III czy inna?
Witam.
Zamierzam kupić lustrzankę do 10000zł za body. Skłaniam się ku Canonowi 7D Mark II, 6D lub 5D Mark III. Co myślicie o tych aparatach? Czy może polecanie inny aparat porównywalnie dobry jakościowo ale tańszy?
A do czego ma być ta lustrzanka używana, jakie obiektywy są do tego potrzebne? Przede wszystkim trzeba wybrać jakiś system, a dopiero potem wewnątrz tego systemu szukać aparatu. Ale widzę, że wybierasz tylko Canony, więc wybór systemu masz już za sobą?
(5DIII nie kupowałbym w tej chwili, bo niebawem pojawi się następca, a cena 5DIII nie jest wcale jakaś atrakcyjna.)
Zasygerowałam canony bo mam obecnie canona i jestem z tą marką bardziej zaznajomiona niż z innymi. Nie znaczy to, że nie mogłabym przestawić się na coś innego.
Chodzi mi o aparat z dobrą ostrością, do zabawy przy robieniu zdjęć różnych obiektów. Poza tym do krajobrazów.
To przede wszystkim obiektywy decydują o ostrości, nie aparat. A jeśli już aparat, to najostrzejsze są te z matrycą bez filtra antyaliasingowego. Akurat taniej kupić Nikona z taką matrycą, Canon to dopiero półka 5DS R, czyli okolice 15 tysięcy. Jeśli cechy reporterskie nie są wymagane, to celowałbym w niższy segment korpusu (Canon 6D, Nikon D610), a pozostałe fundusze przerzucił na optykę.
No to powiedzmy że nikon d610. Poczytałam, jest ok. Jakie obiektywy byś polecił?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Cze, 2016
betisa84 napisał/a:
aparat z dobrą ostrością, do zabawy przy robieniu zdjęć różnych obiektów. Poza tym do krajobrazów.
Nie zależy mi na dobrej funkcji filmowania.
To polecam PENTAX K-1 . Nie ma filtra AA , do tego 36Mpix i funkcja shift pixel. Skuteczna stabilizacja w korpusie, astrotracer, GPS, symulacja dwóch poziomów filtra AA (jeśłi jest ryzyko mory). Ostre szkła też się znajdą...
K-1 ma jedną wadę, brak sensownych obiektywów w ofercie.
Tu bym się nie zgodził, szczególnie w kontekście zadanego pytania.
Wydaje mi się, że amtor spokojnie znajdzie to czego szuka, tym bardziej, że pytanie wygląda na takie, które sugeruje zestaw z uniwersalnym zumem
K1 jest w takiej sytuacji zdecydowanie lepszy od canona w tym przedziale cenowym.
fotoparanoja, uważasz, że 28-105mm będzie dobrym wyborem na lata, bo w takim kicie jest sprzedawany. Przecież samą puszką nie robi się zdjęć, a zestawem aparat + obiektyw, a tych obecnie w ofercie mało, do tego większość konstrukcji pełnoklatkowych pamięta czasy analogów. Sama puszka K-1 jest fantastyczna, ale optyka była i jest piętą achillesową Pentaxa.
fotoparanoja, uważasz, że 28-105mm będzie dobrym wyborem na lata, bo w takim kicie jest sprzedawany.
Wojmistrz
Źle zadałes pytanie Powinno być tak: uważasz, że zestaw kitowy pentaxa jest lepszy od canona
Odpowiedź: TAK
Wojmistrz, domyślam się, że ty też tak uważasz, chyba ze lubisz przecierającą się taśme
....a teraz żarty na bok, niestety 24-105 nie jest dobrym zestawem na lata i jego opinie ratuje najczęsciej to, że używają go amtorzy z intensywnością raczej małą.
Chociaż domyślam się, że ty sobie z tego zdajesz sprawę
Andrzej.M. czy jest jakikolwiek moment w którym ty rozumiesz o co chodzi?
Dlaczego trzeba Ci tłumaczyć, że nie o to chodziło Wojmistrzowi.
Kolega Wojmistrz podał tylko przykład budżetowego rozwiązania, czy ty myślisz że w canonie i nikonie nie ma reporterskiego zuma i Wojmistrz z tego powodu nie dał do niego linka?
Andrzej.M., jak myslisz co będzie najlepiej śmigać w trzech systemach z najlepszymi reporterskimi zumami z przedziału 24-70/2.8 ?
fotoparanoja, w zasadzie betisa84 odpowiedziała, choć dość ogólnikowo:
betisa84 napisał/a:
Chodzi mi o aparat z dobrą ostrością, do zabawy przy robieniu zdjęć różnych obiektów. Poza tym do krajobrazów.
Myślę więc, że rzeczywiście możemy rozmawiać o uni-zoomie na początek.
Co do 24-105L, sugerujesz, że spora część się psuje? To oczywiście nie jest zawodowy sprzęt do intensywnego użytkowania, ale jest jakaś statystyka psucia się, taka aby w ogóle odradzać ten obiektyw? Bo chyba nie chodzi tylko o to, żeby wykazać, że Pentaks jest lepszy z powodu psującego się 24-105L?
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 24 Cze, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15