Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
czy zmienić system?
Autor Wiadomość
rysiu 
Bywalec
lynx

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008   czy zmienić system?

Mam taki problem. Planuję kupić lustrzankę cyfrową i nie bardzo wiem co zrobić. Od blisko 8 lat "pstrykam" minoltą (dynax 505 i 60) i mam do nich dodatkowy osprzęt (lampę sunpaka 400AF i sigmę 180). Naturalne wydaje się przejście na sony alpha 3xx ale waham się. Z tego co przeczytałem na forach polecane są raczej nikony i canony, ale do nich musiałbym dokupić co nieco (przede wszystkim lampę). Mogę pozwolić sobie na wydatek do 3000zł (choć wolałbym mniej!!)
Nie jestem zawodowcem, choć czasami "łapię fuchy" typu komunia itp. Prócz tego jako nauczyciel robię zdjęcia w szkole (duże powierzchnie - stąd konieczna mocna lampa). Dodam że ta którą mam nie jest najlepsza (np. brak iTTL) ale w sumie starcza.
No i mam dylemat
- sony alpha 300/350 bez konieczności rozbudowy (przynajmniej narazie),
- nikon/canon (i musowe dokupienie lampy
Z góry dziękuję za pomoc

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008   

Trzeba sobie przede wszystkim powiedziec, ze jesli to jest wszystko co posiadasz, to praktycznie nie masz dylematu, bo obiektywow prawie nie posiadasz, a i lampa nie bedzie zbyt dobrze dzialac.
Z kolei za zestaw A300+kit+lampka42 powinienes wydac troszke mniej niz 3000zl.
Co do innych opcji niech wypowiedza sie koledzy. W sytuacji, gdy jeszcze zarabiasz troche na tym zainwestowalbym w Tamrona 17-50, obojetnie jaki aparat kupisz.

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   

...myślę że nie powinieneś zmieniać systemu, ale najlepszym rozwiązaniem jest A700 , choć to już lekko poza budżetem; sensowny canon czy nikon z zewnętrzną lampą to wydatek ponad 3500

rysiu 
Bywalec
lynx

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   typy!

Dziś trochę chodziłem po sklepach i oto moje typy

- sony A300+ kit - ze względu na to co posiadam (choć noszę się ze zmianą lampy, ale to raczej pieśń przyszłości) około 2600zł

- canon 400D + kit + Speedlite 430EX około 2700zł

- Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX 2700zł (ale NIESTETY BEZ LAMPY) jest mi ona dość potrzebna i nie wiem czy wbudowana ma sens (wydaje mi się, że raczej nie bardzo

za S przemawiają dodatki które mam

za C - za podobną cenę mam aparat + lampę (ale bez 180-ki); prócz tego canon wydaje mi się lepszy (ale w cyfrach jestem laikiem - bazuję na sugestiach z forum)

za N - świetnie leży w ręku (choć miałem go tylko chwilę) i chyba jest najlepszy z tych wszystkich (choć zakup jego z lampą dla biednego nauczyciela będzie poważnym wyzwaniem i przez najbliższe miesiące będę musiał jeść zupę z piasku, a i może żona mnie z domu wyrzuci jak dowie się o ile przekroczyłem budżet :wink: )

igorax 
Rozmowny
vast

z tych zestawów jeżeli zdecydowałeś się na zmiane systemu to ekonomicznie 400d będzie ok, a d80 niestety bez lampy a przydałaby się do w/w celów.
między Sony a300 kit a Canonem 400d kit + 430ex jest jasne wg mojej opinii - Canon.
Jeżeli dodatków nie jest za wiele (czyt obiektywów) to lepszym wyborem będzie Canon lub Nikon.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Kto by się tam żoną przejmował :) Jazda po krawędzi, korzystaj z życia, rób fotki rysiu bierz to co najlepsze, bierz D80 :)

// OT: tak na marginesie odnośnie żon, Mój kolega, starszy jegomość, mawia że o rozwodzie trzeba myśleć już przed ślubem. Narazie dalekie mi są takie rozmyślania, ale coś może w tym być- on z życia zaczął czerpać szczęście nie dawno. Trzeba czerpać z życia i się nim cieszyć bo potem może nasza partnerka powiedzieć nam że jesteśmy nudziarzami. A tak naszą radość i wolę życia zaszczepiamy także u niej.

Paweł_G 
Maniak

Dokładnie jak mnich prawi - żoną się nie przejmuj, co najwyżej zastosuj powszechnie znaną i stosowaną przez forumowiczów technikę zaniżania wartości zakupów ewentualnie ukrywania co bardziej droższych nabytków przed oczami małżonki :twisted:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   

zaniżanie do 20% ceny początkowej :) + do tego jak masz 3 obiektywy to rób tak, żeby widziała tylko dwa (małżonka w Twoim, matka w moim przypadku - chociaż kupowałem za swoje ciężko zarobione $$$ :) )

rysiu 
Bywalec
lynx

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   dzięki za podpowiedzi

mam o czym myśleć.

Mam jeszcze pytania. Czy d80 ma silnik AF w body?

I zastanawiam się nad jednym. Postęp w elektronice jest przecież wielki. Czy konstrukcja sprzed blisko dwóch lat jest lepsza od nowego aparatu (choć o klasę niższego). [/fade]

Dingo 
Bywalec

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   

tak, D80 ma silnik w body

rysiu 
Bywalec
lynx

Wysłany: Pią 25 Kwi, 2008   

jeszcze pytanie do MC: widzę że masz A700, jestem ciekaw jak się sprawuje (szumy dynamika itp) wiem że jest test ale chciałbym poznać opinię użytkownika.

Może szarpnę się i kupię body +sigma/tamron (choć wtedy to i na piasek do zupy nie starczy)

MC 

Wysłany: Pią 25 Kwi, 2008   

Ja jestem z tego zakupu bardzo zadowolony. Jesli chodzi o dynamike, to nie jest to oczywiscie Foveon, ale spokojnie daje rade.
Jesli chodzi o szumy... Z D300 wychodzi ladniejsze "ziarno" na najwyzszych ISO, a w A700 takie male placki. Ale to przeszkadza na kropach. Wywolywalem ostatnio zdjecia w formacie 21x15 z ISO6400, najmniejsze odszumianie i niczym dodatkowo nie obrabialem. I jakosc mi odpowiada. Oczywiscie przy D3 moze sie schowac, ale to inna cena i inna bajka.

rysiu 
Bywalec
lynx

Wysłany: Sob 26 Kwi, 2008   

Dzięki.
Tak właśnie zastanawiam sie czy może jeszcze przyoszczędzić i szarpnąć się na coś poważniejszego.

P_M_ 
Maniak

rysiu napisał/a:
Dzięki.
Tak właśnie zastanawiam sie czy może jeszcze przyoszczędzić i szarpnąć się na coś poważniejszego.

Korpus moze byc tanszy na poczatek. Zainwestuj raczej w lepsze szkla i w ksiazki o fotografii.
Ja mam poczciwego d70s z biednymi 6Mpix i jest mi z tym bardzo dobrze. Jesli masz dobre szklo (plus umiejetnosci) i ciekawa wizje na kadr, to i z 6Mpix odbitki A4 wyjda piekne.
Pozdrawiam kolege po fachu, aczkolwiek ja zdradzilem swoje powolanie i pracuje jako technolog. Na dobra puszke mnie stac, ale ze ta mi wystarcza, to planuje ciekawa optyke.
Ja bardzo nie lubie canona 400d, ale w tym przedziale cenowym mozna nim robic najlepsze foty (d80 jest drozszy). Reszte przeznac na dobry obiektyw, bo kit to shit. Koledzy uzywaja z sigma 17-70 lub tamronem 17-50 i sa bardzo zadowoleni. To ciekawy zestaw moim zdaniem.
Lampa tez jakas sie znajdzie. Z twoich dupereli szkoda tej sigmy 180, jesli to jest to szklo macro. Twojej lampy nie szkoda mi wcale. Kiedys tez taka mialem przez kilka dni.
Chcesz sony? To wez raczej a100 lub a300, chociaz tej drugiej nie mialem jeszcze w reku i nie umie powiedziec, na ile to solidna konstrukcja. Zawartosc jest ta sama, co w starszych modelach, wiec nie bedzie gorsza. Ma za to dodatkowe wodotryski i ulepszenia.

rysiu 
Bywalec
lynx

jakiego bym body nie kupił i tak myślę o szkle sigma/tamron (a 180-ki rzeczywiście będzie szkoda - lampy mniej)

Odpowiedz do tematu