Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam bardzo poważne pytanie do znawców tematu fotografii studyjnej. Mianowicie chodzi mi po głowie zorganizowanie atelier z przyzwoitym wyposażeniem, czyli oświetlenie, tła itd.
Podstawowe pytanie brzmi: jaką powierzchnię powinienem na takie atelier przeznaczyć?
Pytanie dodatkowe: czy kwota, powiedzmy, 30 tysięcy PLN wystarczy na przyzwoite wyposażenie takiego atelier?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Trochę za mało tych informacji... Masz już jakąś przestrzeń do zaaranżowania, czy dopiero czegoś szukasz/budujesz? Portrety itp. często, czy raczej okazjonalnie? Potrzebujesz tam garderoby? Prysznica? Stanowiska do obróbki? Magazynu rekwizytów? Poza tym, światło ciągłe/błyskowe? Statywy/szyny podsufitowe? A tak w ogóle, jakie jest Twoje doświadczenie w fotografii studyjnej? To ma być studio tylko dla Ciebie, czy również do ewentualnego wynajmu?
a może nawet przede wszystkim do wynajmu
A jako odpowiedź na pozostałe pytania musi Ci chwilowo wystarczyć podana przeze mnie kwota: ok. 30 000 PLN. W co można za tą kwotę wyposażyć takie atelier, żeby było możliwie jak najbardziej wszechstronne? Tła, softboksy, lampy studyjne raczej błyskowe, również podwieszane do sufitu itd.
Więcej szczegółów będę mógł podać za jakiś czas.
Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny. W razie czego dorzucę swoje 3 grosze.
Kilkanaście osób na raz? Napewno? Odważne dość. Przyjmijmy że mowa tylko o 10. Każda zajmie Ci jakieś 40 centymetrów, jak staną pod kątem. Nie mogą stać zaraz przy ścianie, chyba, że taki właśnie klimat chcesz uzyskać.
Fajnym i tanim modyfikatorem jest srebrna parasolka o średnicy 2,1m. Do tego lampa 1000Ws i masz oświetlony cały plan, pod warunkiem, że mówimy o takiej grupie osób.
Mega super przydatną rzeczą jest boom. Nie oszczędzaj. Warto kupić jedną lampę mniej, niż później męczyć się z małostabilnym boomem (sam z tego powodu cierpię). Przyda Ci się ekspres do kawy, stanowisko do makijażu (stołek, stolik i lustro, z oświetleniem 5500k), obrotnica do packshotów. Duże kawałki (1x2m) płyt kartonowo piankowych. Kilka. 6 lamp, w tym jedna mocna.
Jakie będziesz miał modyfikatory takie będziesz miał. Bez mała każdy efekt jesteś w stanie osiągnąć, jeżeli masz dużo statywów, płyty piankowe o których napisałem powyżej i lampy, z podstawowymi modyfikatorami. Reszta to inwencja i testy.
Powierzchnia - Zawsze lubiłem okrągłe liczby w 100 jest bardzo ładną liczbą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10