Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 22 Cze, 2016 Co by tu w miejsce Tento 7x35
Cześć.Do razu na wstępie się wytłumaczę. To wszystko wasza wina! Całe lata przemieszczałem się po górach i lasach z Tento 7x35 i było dobrze. Lornetka działała i służyła wiernie. No i kilka lat temu zacząłem czytać o innych lornetkach, a z lektury tej wynikało że Tento 7x35 to nie jest to i warto poszukać czegoś lepszego. Na całe szczęście jeśli chodzi o optykę to obiektywy do foto mają pierwszeństwo, więc wierne Tento służyło jeszcze przez kilka lat. Niestety w tym roku przy okazji zlotu miałem w rękach Pentaxa SD 8x42 WP i to co zobaczyłem bardzo mi się spodobało. Na tyle, że pomysł zakupu nowej lornetki powrócił. Koniec końców - to i tak wszystko wasza wina - kupiłem, nie bez obaw Eschenbach trophy AS/D 7x42 B. Zachęcony bardzo pozytywną recenzją na optyczne.pl
No i powiem tak, rewelacja. Jestem bardzo zadowolony. Jakość obrazu jest bardzo dobra i to oddanie kolorów, no po prostu jest tak jak być powinno. Przy okazji zabawy z różnymi lornetkami uważam że 7x42 to chyba najwygodniejszy instrument wycieczkowy. Dzięki za recenzję która pomogła przy podejmowaniu decyzji o zakupie.
Pozdrawiam. Dobrze się czyta wątki około lornetkowe.
Co do pola, cóż mając do porównania tento 7x35 LOL nie narzekam. Jestem przyzwyczajony i mi to nie przeszkadza, za latającymi ptaszyskami nadążam. Choć na pewno dla osoby mającej doświadczenie, z lepszymi w tym aspekcie lornetkami, jest to wada. Jestem zdania, że są gorsze wady lornetek niż wąskie pole widzenia.
Kupiłem z drugiej ręki, choć po prawdzie jest to "nówka" bez gwarancji. Ktoś dostał w prezencie i po stanie lornetki, futerału i dekli widać, że terenu to ona nigdy nie widziała. Pod ty względem uważam, że bardzo dobrze trafiłem. Do zakupu przekonała mnie test optyczne.pl
Jak na razie, po pierwszych wypadach w teren, jestem zadowolony zarówno z jakości jak i wykonania samej lornetki. Szkoda, że osłony obiektywów to proste dekle, które za każdym razem trzeba chować do kieszeni. Lornetka jest na tyle lekka, że można łazić niosąc ją cały czas w ręce. Powiększenie 7x pozwala na utrzymanie stabilnego obrazu i opanowanie drgania rąk Choć to bardzo indywidualna kwestia. To co bardzo mi się podoba to jasność i ostrość obraz praktycznie w całym kadrze i oddanie kolorów.
Co do recenzji raczej się nie podejmę, nie mam porównania i doświadczenia by móc wypowiadać się w tym temacie, raczej odczucia z obcowania z. Te na razie są super. Co więcej jakość obrazu jest tak dobra, że budzi żywe, pozytywne komentarze wszystkich znajomych, którzy mieli przyjemność obcować z tą lornetką. Bardzo wygodnie i precyzyjnie działa pokrętło do ustawiania ostrości.
To, że lornetka 7x będzie jaśniejsza od 8x z takim samym obiektywem, albo nawet 7x30 od 8x32. Ta ostatnia para przyszła mi do głowy po niedawnej wizycie w sklepie "w sprawie" małego Steinera Navigatora - właśnie jasność była miłą niespodzianką po wzięciu do ręki tak niewielkiej lornetki.
[ Dodano: Pon 27 Cze, 2016 17:51 ]
Kolejny raz piszemy z Arkiem to samo w tym samym czasie
Wpływ na jasność ma jeszcze stopień iluminacji pola widzenia. Typowe lornetki mają "oświetloną" przez cały obiektyw tylko niewielką część środka pola widzenia, a im bliżej brzegu tym mniejsza część obiektywu bierze udział w tworzeniu obrazu. Przeważnie pryzmaty są tak dobierane że na środku masz 100% iluminacji ale na brzegu wartość to spada dość znacząco przez co widać tzw. pociemnienie brzegowe. Piszę, że przeważnie bo kiedyś były takie lornetki że miały prawie całe pole z pełną iluminacją (SARD 6x42 i inne monstra) ale płaci się za to ogromnymi rozmiarami i wagą.
Jeśli lornetka ma bardzo małe pryzmaty (co jest poularne w tanich sprzętach) to może się okazać że nawet środek pola widzenia nie będzie wykorzystywał pełnej apertury, inaczej mówiąc prostym językiem lornetka będzie "winietować" nawet na środku hehe. Można to sprawdzić amatorsko "testem latarkowym" (poszukaj sobie w google).
Czy aby na pewno? Mam jednak wątpliwość.
Może na przykładzie: mamy dwie lornetki o tym samym powiększeniu i tych samych obiektywach które różnią się polem widzenia powiedzmy o jeden stopień. Jasność w obu będzie taka sama? Przecież do obu wpada ta sama ilość światła które w tej o większym polu będzie bardziej rozproszone a w tej o mniejszym bardziej skupione.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10