Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesiadka z 60D na? 6D, 7D mark II, czy 5d mark III
Autor Wiadomość
kistian 
Rozmowny
Canonier :D

Wysłany: Pon 27 Cze, 2016   Przesiadka z 60D na? 6D, 7D mark II, czy 5d mark III

Witam,

sprzedałem swoją 60'tkę. Chce teraz kupić coś z wyższej półki. Głównie "na tapecie" siedzi u mnie 5d mark III (używka). Jednak im więcej czytam, porównuje sam już nie wiem. Do mojego dylematu dołączyły się jeszcze dwa modele Canona 6D i nowa odsłona 7D mark II.

Zdjęcia głównie zwierzęta, krajobrazy, samoloty czasami jakiś reportażyk i rzadziej zdjęcia miast.

Pomóżcie :-) czy ktoś porównywał te puszki? W którą warto zainwestować? Wielu używa 6D, jednak nie wiem czemu nie przekonuje mnie jakoś to body, ale wiem że ma dużo dobrych opinii dlatego również staram się go brać pod uwagę.
Wkradł się tu pomiędzy FF jeden APS-C myślę że jest wart ewentualnego rozważenia...
Jeśli pełna klatka zdaje sobie sprawę, że niektóre obiektywy do wymiany - ale nie jest mi to straszne :)

Co uważacie?
Chciałbym solidny dobry sprzęt, który wytrzyma kolejne kilka lat :)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 27 Cze, 2016   

Akurat przesiadka z 60D na 6D jest dość bezproblemowa :) ale jak masz kasę na 5D MkIII to jednak jest to nieco solidniejsza puszka.
Jakie ci szkła zostały z 60D?

muzyk 

Wysłany: Wto 28 Cze, 2016   

6D wystarczy, plus bdb szkło.
Obrazek jest nieco lepszy niż z 5Dlll.

5Dlll punktuje u mnie lepszą ergonomią niż 6D.

Wojmistrz 
Obserwator

No i tak właśnie jest, że ci, co fotografowali 20/30/40/50/7D przesiedli się na 5D MkII/III, a ci co posiadali 60D przeskoczyli na 6D. Osobiście miałem 60D (nawet dwie sztuki) oraz 1Ds, więc zmiana na 6D był dla mnie optymalnym wyborem, czyli połączeniem nowoczesności i ergonomii 60D z pełną klatką. Znam co najmniej 4 osoby w tym 2 z tego forum z którymi utrzymuję kontakt prywatnie, które jak ja, po 60D wybrały 6D. Żadna nie żałuje wyboru, ale wielu czeka teraz na 6D MkII.

komor 
Moderator

Jeśli AF jest dla Ciebie istotny (samoloty, reportaże) to 6D będzie nielepszy od 60D, bo ilość punktów ta sama, tyle że wszystkie na kupie na środku kadru, więc w sumie gorzej. Sposób szybkiego wyboru punktów AF tak samo popsuty jak w 60D – w stosunku do dawnych 2-cyfrowych, 7DI/II, 5DII/III, ze względu na brak dżojstika w górnej części tylnej ścianki. Tyle że środkowy punkt precyzyjnie działa w ciemności.

Nadal nic nie wiemy o obiektywach, więc rozpatrywanie, czy warto jednak kupić 7DII pozostawiam Tobie, kistian, sens to miałoby na pewno przy samolotach, ewentualnie przy reporterce sportowej czy innej wymagającej wiele od serii i AF.

5DIII używane to dobre połączenie między zaletami 6D a 7DII, jeśli znajdziesz egzemplarz niezajechany i w dobrej cenie.

Wojmistrz 
Obserwator

60D miał 9 punktów AF za to wszystkie krzyżowe, a 6D ma 11 z czego tylko centralny ja krzyżowy, ale faktycznie i 60D i 6D mają wzmocnienie dla centralnego punktu przy obiektywach f/2.8 i jaśniejszych.
komor, ja czasem focę samoloty, ba, focę na zawodach dronów, co jest jeszcze bardziej ekstremalne oraz podobnie jak FuzBal przy pomocy 6D fotografuję mecze i on na prawdę daje radę. Tak na prawdę to nie przypominam sobie sytuacji żeby mnie ta puszka i jej AF zawiodły.

fides 
Entuzjasta
fides

To fabojstwo -umniejszanie ewidentnej wady jakim jest ubogi AF w Canon 6D.

Aparatami/obiektywami bez AF też się "dało radę" robić: sport, ptaki etc.

Tak w ogóle to Hasselblad powstał do fot.przyrodniczej -pasji Victora H.

Wojmistrz 
Obserwator

Zapewne 99% zdjęć robię w oparciu o punkt centralny, pewnie dlatego nie widzę problemu.

komor 
Moderator

A fakt, rzeczywiście 9 kontra 11 punktów. Ale ich mocne skupienie w środku (w 6D) sporo umniejsza uniwersalności. Wiesz, do samolotów czy śledzenia innych małych obiektów to pewnie i tak trzyma się środka przy śledzeniu, natomiast przy innych sytuacjach reporterskich ja chętnie i często korzystałem z bocznych punktów w 40D, 50D, a szczególnie w 7D, który był precyzyjniejszy i miał strefy. W 6D lepiej nie ryzykować, bo albo nie zdążę ręki wygiąć do tego beznadziejnego dolnego kółka żeby zmienić punkt, albo okaże się, że i tak jest za blisko centrum i w sumie można przekadrować po wyostrzeniu (Jaad, nie czytaj). No nie jest to puszka reporterska, wiadomo, ale nawet do luźnej reporterskiej zabawy to trochę niewygodnie.

fides 
Entuzjasta
fides

Szybko poruszające się obiekty zajmujące mały procent powierzchni kadru nie tak łatwo utrzymać tylko na centralnym punkcie.

Po to wymyślono wielopunktowy AF i przekazywanie obiektu między punktami.
W 1998. Canon miał już 45 -punktowy AF. :wink:

komor 
Moderator

Pisząc o trzymaniu się środka nie miałem na myśli tylko centralnego punktu, ale generalnie środka kadru. Po co wymyśla się lepszy AF niż ten, który jest w 6D to wiem. :) Przecież krytykuję 6D właśnie za AF, pomimo, że ma on też i pewne zalety w stosunku do innych wcześniejszych modeli Canona.

fides 
Entuzjasta
fides

... a topowe Nikony miał wtedy aż :wink: 5 punktów http://mir.com.my/rb/phot...ng/finderF5.gif

To zdjęcie z katalogu F5 było dość zabawne http://imgsv.imaging.niko...g/his6_f5_4.jpg

kistian 
Rozmowny

Witam :)

na wstępie dziękuję za zainteresowanie się moim tematem. Co do szkieł których musiałbym się pozbyć po przejściu na FF to C10-22 i C18-135. Także bez szału :) Chociaż tego drugiego nie szkoda mi i ciągam go wszędzie gdzie innych byłoby mi zwyczajnie szkoda że mogłoby się im coś stać ;) Jednak planuje też zakup C 24-70 lub 24-105, ale to dyskusja na inny temat ;) teraz stoję przed wyborem puszki.
W 5d markIII podoba mi się "z takich pierdółek ułatwiających życie" właśnie joystick. Czego brakowało mi w 60D (jak miałem okazje pobawić się 50d)

Od początku ciągnie mnie do 5d mkIII, uważacie że warto poszukać nieschodzonego w przystępnej cenie?

Wojmistrz 
Obserwator

E no, jak masz parcie na 5D MkIII to nie ma się co oglądać na inne puszki, tylko szukać dobrej ceny :)

kistian 
Rozmowny

Wojmistrz, Parcie to jedno a podjęcie racjonalnej decyzji to drugie :) dlatego zwróciłem się do Was o doradzenie z pośród wymienionych wcześniej puszek :)

Odpowiedz do tematu