Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 17 Lip, 2016 Obiektyw ZOOM do Olympus OM-D E-m5
Witam
W zeszłym roku zakupiłem aparat Olympus OMD E-M5 z obiektywem 12-50mm 1:3,5-6,3. Poprzedni aparat to Sony Hx200V i obecnie brakuje mi większego zoomu.
Nie chce wydawać jakiś kolosalnych pieniędzy na obiektyw i rozważam również zakup czegoś używanego.
Kwota to 1000-1300zł.
To dobrej jakości tele zoom w tym systemie, będziesz zadowolony.
Z tym, że taki zestaw obiektywów jest dobry w terenie. Do pomieszczeń (zwiedzanie zabytkowych świątyń, muzeów itp. ciemności) przydałby Ci się jeszcze jakiś jasny obiektyw stałoogniskowy, umiarkowanie szerokokątny. Z używanych najprościej i najtaniej będzie poszukać 14/2.5 Panasonic-a. To jedno z najmniejszych gabarytowo/wagowo szkieł w systemie m4/3, więc można je mieć zawsze pod ręką.
Gdybyś z powodów budżetowych nie mógł się zaopatrzyć w to jasne szkiełko, to alternatywnie do pomieszczeń zabierasz mini statyw z malutką głowiczką kulową (koniecznie taką pozwalającą na kadrowanie w pionie) i na nim robisz zdjęcia tym 12-50mm z długimi czasami.
Taki mini-statyw nie musi stać, możesz go po prostu oprzeć dociskając o każdą masywną podporę, także pionową (framugi drzwi, narożniki ścian, filary/kolumny). Nie licząc klasycznych podstaw typu ławki, balustrady, murki itp.
Pozdrawiam
-J.
Jak to jest, że można napisać całkiem dobry post, opisać technicznie swój sprzęt i jego "wadę", a w miejsce najważniejszego dać link z opisem "Takie coś"?
Po ścieżce z linku zgaduję, że chodzi o Olympusa 40-150mm f/4-5.6, tylko nie wiem, który konkretnie model. Miałem jedno takie szkło przez jakiś czas z E-PL1 i nie było jakieś wybitne, ale do amatorskiego pstrykania powinno ci całkiem dobrze służyć, zwłaszcza, że za 1300zł nie ma co się spodziewać super osiągów.
Obiektyw z podanego linku to OLYMPUS 40-150 f/4-5,6 R.
Troszkę się zmieniło i budżet się zmienił na większy.
Poczytałem i wybrałem kilka obiektywów:
- Lumix G Vario 45-200mmF4.0-5.6 Mega OIS - H-FS045200E -1749,0
- LUMIX G X VARIO PZ 45-175 mm/F4,0-5,6 ASPH./POWER O.I.S. (H-PS45175) - 2199,0
-Olympus M.ZUIKO DIGITAL 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II 2200,0
Czy w podobnej kwocie mogę szukać jeszcze czegoś innego?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Lip, 2016
ernius napisał/a:
- Lumix G Vario 45-200mmF4.0-5.6 Mega OIS - H-FS045200E -1749,0
- LUMIX G X VARIO PZ 45-175 mm/F4,0-5,6 ASPH./POWER O.I.S. (H-PS45175) - 2199,0
Moim zdaniem jeden z nich ci powinien spokojnie wystarczyć tego 75-300 bym nie brał ze wzgledu na światło , no i 300mm na 4/3 to odpowiednik 600mm na FF czy 450mm na APSC. Przy świetle 6,7 i czasie jaki musisz użyć by nie poruszyć zdjęcia 1/600 - rzadko będziesz miał okazję zrobić coś udanego bez statywu. Dwa pozostałe - jak najbardziej - tyle że poczytaj testy obydwu w szczególności który ma lepsze rozdzielczości w okolicach f4/5,6. Stawiałbym na 45-175
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12