Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 27 Sie, 2016 Pierwsza (pierwsza-pierwsza) zewnętrzna lampa do D5300
Cześć,
poszerzam armię moich akcesoriów fotograficznych (pierwsza stałka już prawie kupiona ) i teraz przyszła pora na lampę błyskową. Pierwszą zewnętrzną (tj. niewbudowaną) lampą błyskową w moim życiu.
Lampa - tak jak obiektyw - ma być używana, nie nowa ze sklepu.
Trafiłem na nikonowskie propozycje w stylu SB-600/700/900 i w sumie nie wiem w którą się pakować...
Na rynku wtórnym zależnie od wersji można je utrafić za 450-800 zł i jest to w miarę akceptowalna cena jak za lampę: mam nadzieję, że jedna wystarczy mi na dłuższy czas, głównie do wnętrz, czasem doświetlenie sceny na zewnątrz.
Skoro masz budżet na używaną SB-900, to kup sobie nową SB-700 albo zaoszczędź pieniądze i kup używaną SB-700 za mniej. Pamiętaj, że SB-900 to wół roboczy, jak ktoś tanio sprzedaje, to może być wyeksploatowana. Zwróć uwagę na kolor palnika, im lampa starsza, tym bardziej żółty. Oczywiście nie mając doświadczenia i porównania z inną lampą trudno ocenić, ale w każdym razie nowa lampa ma kolor palnika i plastiku srebrno-biały, bez odrobiny żółtego.
Nówka SB-700 w cyfrowych to koszt rzędu 1200 zł - troszkę ponad budżet, a wolałbym zabulić mniej niż więcej na tym etapie wprawiania się w kreatywne wykorzystanie lampy zewnętrznej...
W sumie na OLXach można znaleźć też SB-500 i SB-800... Nie chcę wpadać w manierę: im wyższy numer tym bardziej warto kupić sprzęt, ale możliwość doboru lampy - jak widać - jest niemała.
adas.woz, a koniecznie musisz kupować Nikona? Są firmy trzecie robiące świetne lamy. Zobacz sobie MeiKe MK910 i porównaj z SB900. Ja korzystam z niemarkowych lamp, ale w systemie Canona, np mowa o MeiKe MK600, który jest genialną zamiennikiem flagowej lampy Canona 580EX II.
Tak, to dosyć ciekawa kwestia. Szczerze? Nie zastanawiałem się nad "zamiennikami" lamp Nikona, bo używki oficjalnych produktów są we w miarę akceptowalnych cenach (odpowiednio niższa kwota w stosunku do cen sklepowych).
Sam do mojego D5300 używam gripa MeiKe (bo oficjalnego gripa od Nikona do tej lustrzanki brak...) i jestem w miarę zadowolony, z jednym zastrzeżeniem: trzeba kablowo łączyć grip z korpusem, ażeby móc korzystać z ze spustu migawki w gripie, co jest bardzo problematyczne.
Może przez to mam niewielką awersję do nieoficjalnych akcesoriów (choć - powiedzmy sobie szczerze - to pewnie sam Nikon nie przewidział "gripowania" modeli z tej półki...).
Przyznam też bez bicia, że do końca nie za bardzo wiem na co powinienem zwracać uwagę jeśli chodzi o papierowe statystyki / dane szczegółowe jeśli chodzi o lampę błyskową. Dlatego będę nie bardzo kompetentną osobą do jakichkolwiek porównań (dlatego też nie wiem czy warto bulić za SB-900 czy SB-700 w zupełności wystarczy, a może to SB-910 jest spełnieniem marzeń średnio-zaawansowanych fotografów ).
Kolega komor wspominał o czymś bardzo praktycznym (w przypadku używanych lamp) a więc o kolorze palnika - za co jestem bardzo wdzięczny, bo będę przynajmniej na ten aspekt zwracał baczną uwagę. Natomiast jeśli chodzi o parametry samej lampy - terra incognita
Podsumowując - nie wiem czy warto kupić nieoficjalną lampę do Nikona, a jednocześnie nie mam pojęcia w którą lampę ze stajni Nikona inwestować.
Ja mam spory mix rzeczy drogich, oryginalnych oraz tanich zamienników. Począwszy od gripa w aktualnej lustrzance Canona 6D, za który z pilotem i przesyłką zapłaciłem niecałe 13 funtów, po lampy i dyfuzory do nich. Wszystko po prostu działa jak powinno. Ze śmiesznych spraw, kupiłem kiedyś oryginalny Omni-bounce firmy Sto-fen oraz chińską podróbkę, a teraz nie wiem która jest która
Częsty problem produktów z Chin jest taki, że ta sama linia produkcyjna na porannej zmianie produkuje dla firmy X, na popołudniowej dla Y, a w nocy dla Z, a potem firmy dumnie udają, że produkują to gdzie indziej, znaczy tam gdzie mają linie montażowe, a podzespoły i tak są z chin. Moja lampa MeiKe MK600, odpukać, działa tak dobrze jak oryginał, a może nawet lepiej, bo ładuje się szybciej i ma wbudowany niebieski led w palniku, który w ciemności przez kilkadziesiąt godzin, czyli do czasu wyładowania kondensatorów, jest w stanie pokazać gdzie jest czoło palnika.
YongNuo też robi świetne lampy.
Sam do mojego D5300 używam gripa MeiKe (bo oficjalnego gripa od Nikona do tej lustrzanki brak...) i jestem w miarę zadowolony, z jednym zastrzeżeniem: trzeba kablowo łączyć grip z korpusem, ażeby móc korzystać z ze spustu migawki w gripie, co jest bardzo problematyczne.
Oczywiście, że producent nie przewidział, skoro Meike musiało obejść to przy pomocy kabelka. Zresztą wystarczy przypatrzeć się spodniej części aparatu, czy jest tam jakieś dodatkowe złącze, lub we wnętrzu komory na akumulator, czy są jakieś złącza inne niż te wykorzystywane przez sam akumulator.
Wojmistrz napisał/a:
Ja mam spory mix rzeczy drogich, oryginalnych oraz tanich zamienników.
Ba, można mieć jeszcze drogie zamienniki, lepsze niż tzw. oryginały.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016
Od 30 lat używam wyłącznie "zamienników" ale możliwie najlepszych , dla mnie takim pewnym i sprawdzonym w pracy jest Metz. Posiada zwykle to co oryginały - ale jest o jakieś 30% tańszy. No i zrobiony w Nieczech. Solidne i nieraz mocniejsze od samych aparatów.
A prawda, mój Metz 54 AF-1 też się dobrze spisywał, błysk równiutki, ale nie był tak dobrze wykonany jak już słynne modele YongNuo serii 500, czy nawet ten polecany wcześniej przeze mnie MeiKe MK600. MK910 w ręce nie miałem, ale to klon SB900, więc prawdopodobnie przyłożyli się do niego odpowiednio.
Dokładnie to jest tak, że MeiKe MK900 to klon Nikona SB900 i analogicznie MK910 to klon SB910.
Spokojnie możesz brać MK900. Jak to ładnie napisali w opisie "Posiada funkcje analogiczne do oryginalnych lamp Nikon, współpracuje z systemem bezprzewodowego oświetlenia Nikon CLS."
Czy wszystkie funkcje, które posiadają oryginalne lampy Nikona są dostępne/zastosowane również w zamiennikach MeiKe, Yongnuo lub innych?
Nie zawsze i nie wszystkie, trzeba sprawdzać w specyfikacji, bo to nie jest tak, że lampy innych producentów to są „zamienniki” w takim sensie jak części na rynku samochodowym. Owszem, może akurat wymienione przez Wojmistrza lampy Meike to odpowiednie klony/zamienniki Nikona, ale to nie jest regułą. Producenci niezależni robią czasem/często swoje unikalne konstrukcje, które mają uzupełnić pewne braki na rynku, niekoniecznie być tańszą kopią produktu firmy typu Canon/Nikon.
No w przypadku YongNuo YN565EX jak pamiętam wszystko śmigało pięknie, jedynie potem okazało się, że nie widzi się z niektórymi najnowszymi modelami Canona, oraz brakowało w niej HSS. Powstała przez to nowa wersja i te śmigają do dziś. Co do MeiKe to moja jeszcze mnie nie zawiodła, dlatego polecam pomimo, że nikt mi za to nie płaci
Jak ciebie stać to kup sobie nawet oryginał
Ja, pomimo, że mieszkam w UK, szukam oszczędności nawet w wodzie, którą spuszczam w WC , a co do sprzętu mam tę możliwość, że jeśli mi nie odpowiada, to go oddaję. Kupuję praktycznie tylko w takich miejscach gdzie jest to możliwe i w ten sposób optymalizuję sprzęt. Dla przykładu, obiektywy staram się kupować używane, ale w najwyższej półki, za to lampy kupuję wyłącznie nowe, za to spokojnie wystarczają mi zamienniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11