Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka za 3500 zł
Autor Wiadomość
Koki15 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Lut, 2016   Lustrzanka za 3500 zł

Następna lustrzanka po Nikon D3100, budżet 3500 zł

Hej :) Fotografuje amatorsko od dwóch lat,obecnie używałam nikona d3100,chciałabym zacząć na poważniej zajmować się fotografią.Lustrzanki potrzebuje głównie do fotografi w nocy,portretów oraz krajobrazów.Zastanawiam się nad Nikonem d7100 tylko nie wiem czy to dobry wybór.Do dyspozycji mam ok 3500 zł,za tą kwotę chciałabym kupić body plus obiektyw.Potem rozbudowywałabym aparat o nowe obiektywy :) Z góry dziękuje za poradę.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 04 Sie, 2016, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 11 Lut, 2016   

Koki15 napisał/a:
Zastanawiam się nad Nikonem d7100 tylko nie wiem czy to dobry wybór.

Bardzo dobry. Jeśli Cię stać - kupuj, do tego coś jasnego, by trochę umożliwić kreatywności większe horyzonty, np. 35 f1.8 jeśli wystarczy kasy.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 12 Lut, 2016   

Przesiadka z D3100 na D7100 to jak w samochodach z Toyoty Yaris na Toyotę Avensis. Oczywiście są jeszcze lepsze jak Camry czy Century, ale nawet Avensis jest dla zwykłego człowieka wielkim autem i wielkim osiągnięciem :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Lut, 2016   

Koki15 napisał/a:
mam ok 3500 zł,za tą kwotę chciałabym kupić body plus obiektyw

Zacznij rozbudowę od obiektywów , body z pewnością pomaga ale na pewno nie tak jak dobre szkła. Ze zmianą korpusu bez dobrych szkieł to trochę jak kupowanie BMW ba łysych oponach - masz mocny silnik i zero przyczepności... To już wolę Yarisa na zimówkach w zimie i drugi komplet dobrych letnich opon. :wink:

pawel.18
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Sie, 2016   Pomoc w wyborze lustrzanki do 3500zł

Witam Państwa;)

Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu. Będzie to pierwsza lustrzanka, miałem jakiś tam kontakt z nimi, trochę zdjęć porobiłem ale swojej nigdy nie miałem. Zakup mam nadzieje posłuży mi kilka lat, więc nie chce propozycji w stylu kup za 1500zł, ogarnij i zmień na lepszy.
Szukam już dłuższy czas ale nie mogę zdecydować na żaden model. Pomożecie?;)
pozdrawiam

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 04 Sie, 2016   

Dołóż 200 zł i kup Nikona D5500 + obiektyw 18-105 VR. Jak brakuje to model o oczko starszy, czyli D5300 z tym samym obiektywem. Zostanie z budżetu trochę na kartę, jakąś torbę. Widzę, że Canon ostatnio trochę chyba spuścił z pary i jego zestawy są wreszcie porównywalne cenowo, a nie sporo droższe, więc możesz też rozpatrzyć zestaw Canon 750D + 18-135 STM. Tym będziesz mógł też przyzwoicie filmować, bo 750D ma fazowy AF z matrycy podczas filmowania.

pawel.18
[Usunięty]

Dziękuję za odpowiedź, znalazłem tego Canona z obiektywem za 3600zł, czy warto dołożyć ok 400zł i kupić 760D?
pozdrawiam

edit//

mam kilka opcji:

1: CANON EOS 750D BODY
+ OBIEKTYW CANON 18-55MM F3.5-5.6 IS STM
+ OBIEKTYW CANON 75-300MM F4-5.6 III
+torba itp
za 4000zł

2. CANON EOS 750D 18-135 IS STM + TORBA
za 3600zł

3. Canon EOS 760D z obiektywem Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
za 4000zł

co wybrać?;)

komor 
Moderator

Obiektyw 75-300III to stara kiszka, nie warto moim zdaniem. Czy dokładać do 760D? Nie potrafię odpowiedzieć. W teście jest opisane czym się różnią – ergonomicznymi detalami, ekranem górnym itd. Moim zdaniem niekoniecznie.

Wojmistrz 
Obserwator

pawel.18 napisał/a:
Zakup mam nadzieje posłuży mi kilka lat
Chyba leżenia w szafie, czy na półce... lub dwa to też kilka :)
pawel.18 napisał/a:
nie chce propozycji w stylu kup za 1500zł, ogarnij i zmień na lepszy.
A szkoda, bo to najrozsądniejsze co możesz zrobić i nie chodzi o to abyś kupił zestaw za 1500 i coś ogarniał, tylko kupił najtańsze body, takie za 1000zł czy jeszcze tańsze, za to resztę kasy wsadził w jakieś nawet jedno dobre szkło w systemie, z którym chciałbyś się związać na lata. Mając 2-3 bardzo dobre (i niestety drogie) obiektywy, sam zauważysz, że czy to aparat za 1000zł czy za 10000zł zdjęcia są na prawie identycznym poziomie. Niepodważalne jest niestety to, że aparaty jeśli nawet nie popsują fizycznie, to w 2-3 lata zestarzeją moralnie. Średnio co półtora roku następuje zmiana generacji, a obiektywy potrafią mieć utrzymywane linie produkcyjne przez dziesięciolecia (np Canon 70-200mm f/2.8 L USM premiera marzec 1995) i pracować niezmiennie przez pokolenia.

pawel.18
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
pawel.18 napisał/a:
Zakup mam nadzieje posłuży mi kilka lat
Chyba leżenia w szafie, czy na półce... lub dwa to też kilka :)
pawel.18 napisał/a:
nie chce propozycji w stylu kup za 1500zł, ogarnij i zmień na lepszy.
A szkoda, bo to najrozsądniejsze co możesz zrobić i nie chodzi o to abyś kupił zestaw za 1500 i coś ogarniał, tylko kupił najtańsze body, takie za 1000zł czy jeszcze tańsze, za to resztę kasy wsadził w jakieś nawet jedno dobre szkło w systemie, z którym chciałbyś się związać na lata. Mając 2-3 bardzo dobre (i niestety drogie) obiektywy, sam zauważysz, że czy to aparat za 1000zł czy za 10000zł zdjęcia są na prawie identycznym poziomie. Niepodważalne jest niestety to, że aparaty jeśli nawet nie popsują fizycznie, to w 2-3 lata zestarzeją moralnie. Średnio co półtora roku następuje zmiana generacji, a obiektywy potrafią mieć utrzymywane linie produkcyjne przez dziesięciolecia (np Canon 70-200mm f/2.8 L USM premiera marzec 1995) i pracować niezmiennie przez pokolenia.

Ależ oczywiście, nigdzie nie napisałem ze chce np dać body za 3000zł a reszte na szło. Nie znam się za bardzo dlatego pytam Was specjalistów;) Byłbym wdzięczny za propozycje modelów, za tydzień jadę na wakacje i chciałbym sprzęt kupić do tego czasu :/

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
tylko kupił najtańsze body, takie za 1000zł czy jeszcze tańsze, za to resztę kasy wsadził w jakieś nawet jedno dobre szkło w systemie, z którym chciałbyś się związać na lata

A skąd początkujący ma wiedzieć z jakim systemem i jakim porządnym szkłem chce się związać na lata? :) Moim zdaniem niech kupi porządny zestaw startowy, jak się pasja zapali, to będzie zmieniał, dokupywał, dodawał jedno zero do ceny całości itd. A jak się nie zapali, to zostanie porządnym aparatem i przyzwoitym obiektywem wycieczkowym.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jeżeli ktoś jest całkiem zielony to komor ma rację, ale jeśli ktoś już coś tam liznął, to niekoniecznie.

pawel.18
[Usunięty]

na tą chwilę przychylam się do zakupu

CANON EOS 750D 18-135 IS STM za 3600zł
jakieś inne propozycje?;)

Wojmistrz 
Obserwator

To już lepiej szukaj 760D, tam masz drugi wyświetlacz i układ nieco bardziej zbliżony do serii xxD. Pod względem obsługi, bliżej mu do 70D niż "braciszka" 750D. Nawet dorobił się drugiego kółka, które do tej pory było wyłącznie w modelach xxD i xD

pawel.18
[Usunięty]

czyli jednak warto dorzucić 400zł do 760D?;)

bo za 4100zł to mam już Aparat CANON EOS 70D +18-55 IS STM ale znowu tutaj słaby obiektyw tak?
Ostatnio zmieniony przez pawel.18 Czw 04 Sie, 2016, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu