Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 03 Cze, 2016 Głowica kulowa do statywu geodezyjnego
Chcę zaadaptować statyw geodezyjny do aparatu. Posiadam statyw GeoFennel FS 30M z wykręcaną kolumną więc odpada mi, niestety, zdemontowanie standardowej śruby geodezyjnej i zastąpienie jej taką jak do aparatu. Potrzebuje więc głowicę kulową, którą nakręce bezpośrednio na statyw wg założeń:
- gwint głowicy do połączenia ze statywem - 5/8"
- gwint głowic / aparat - standardowy
- szybkozłączka do aparatu
- udźwig głowicy tak ze 3-5kg
- cena do ok 100zł, chyba że coś zdecydowanie tańszego
Są takie głowice? Jaki model, w czym szukać? Może ktoś podpowie inne rozwiązanie?
Zrobiłem tak: do statywu geodezyjnego przymocowałem blachę stalową z jakiegoś łącznika wygrzebanego w sklepie metalowym z wywierconą po środku dziurą na gwint śruby statywu, gdyż statywy geodezyjne mają w podstawie otwór większy niż średnica głowicy. Znajomy tokarz wytoczył mi z aluminium przejściówkę z 5/8 na 3/8 i nakręciłem ją na statyw. Na górę wkręciłem głowicę i wszystko działa idealnie. Warto dać głowicę i statyw na przymiarkę bo są to różne rodzaje gwintów i jeden 5/8 nie jest równy drugiemu.
Ogólnie rzecz biorąc kombinacja statyw geodezyjny + głowica chińska o udźwigu (wg nich) do 10kg (czyli pewnie dużo mniej) oprócz tego, że jest trochę nieporęczna do noszenia to jest jednak mega stabilna. Pierwszy test: Rubinar 10/1000 z osłoną + Pentax k5 z gripem + średni wiatr zaliczam na bardzo duży plus. Żadnego poruszenia, czy kołysania a statyw wyciągnięty na wysokość ok 170cm
Całość materiału kosztowała mnie dwa piwa
[ Dodano: Sro 17 Sie, 2016 10:42 ]
aaa, zapomniałem dodać, że te statywy geodezyjne z wyciąganą dodatkowo głowicą są bez sensu do robienia zdjęć. Po prostu wyciągana głowica w tych statywach po zablokowaniu nie jest idealnie sztywna. Wyczuwalne są mikroruchy - tak na 1mm - ale to wystarczy aby spartolić zdjęcie z dużym szkłem a dla niwelatorów kompensatorowych jest to bez różnicy. Zamieniłem się na zwykły statyw geodezyjny
Wysłany: Sro 17 Sie, 2016
Dzięki, ja mam własnie zwykły statyw do geo (nawiasem można takowy alu nabyć za ok. 130zł nówkę) ale na razie kombinuje redukcję na śrubę sercową z 5/8 do 3/8 - gdyż to co chcę przykręcić jest większe od otworu w płycie statywu - tylko własnie niekoniecznie będzie pasowała długość śruby jak się doda redukcję.
Wysłany: Sro 17 Sie, 2016
Nie da rady, siłą rzeczy gwint 3/8 musi być powyżej 5/8 na śrubie, a czegoś widzę nie robią śrub sercowych 3/8, co by było najprostsze. Ale damy radę .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11