Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 16 Sie, 2016
Mój pierwszy raz! Pomoc w wyborze.
Autor Wiadomość
Crom 
Nowy

Wysłany: Wto 16 Sie, 2016   Mój pierwszy raz! Pomoc w wyborze.

Cześć wszystkim. Zawsze chciałem filmować lecz czekałem z tym zbyt długo, aż nastąpił moment pójścia na studia.
Aktualnie wróciłem z pracy sezonowej zza granicy, i jestem w stanie przeznaczyć na pierwszy aparat(bo na nim mi zależy > lustrzanka + ewentualne dokupienie później obiektywów do lepszego filmowania nocą, panoramy itd.
Koszt jaki mogę przeznaczyć to od 1300-1800zł. Sprzęt najlepiej jakby był używany, bo wtedy raczej mogę zgarnąć coś z wyższej półki za niższą cenę. Chyba, że jest to zły sposób myślenia i jestem w błędzie, wtedy dzięki za wszelkie rady i przykłady aparatów nowych w tej cenie. :wink:

To na czym mi najbardziej zależy to to by aparat miał możliwość
- podłączenia zewnętrznego mikrofonu przez jack
- lustrzanka
- Możliwość wymiany obiektywów
- dobry timelapse (brak efektu przeskakiwania klatek, bądź jego znikoma ilość)
- 1080p fullhd

Na razie myślę, że to tyle, co mnie interesuje chyba, że o czymś zapomniałem to proszę o sprostowanie.
Wiem, że może dużo wymagam, ale jestem kompletnym laikiem, a zależy mi na czasie. Aktualnie zbieram te wszystkie informacje nt budowy i działania aparatów jednak samemu z moją wiedzą dość łatwo o pomyłkowy i mizerny zakup.

Aktualnie przyczyniam się do zakupów tych bestii :wink:

SAMSUNG NX30
Nikon D7000
CANON EOS 1300D
CANON 60D

Nie ukrywam, że dwaj pierwsi to moi faworyci. A jeżeli któryś z tych aparatów cenowo wykracza poza przedział który podałem, to tylko dlatego, że przy przeglądaniu na allegro cenowo się wpasował :wink:

Rzucam możliwość studiów dziennych , na rzecz mojego, głupiego marzenia. Dzięki wszystkim za jakiekolwiek rady!

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 16 Sie, 2016   

O Samsungu NX30 zapomnij. System zarzucony przez Samsunga więc bez żadnej przyszłości. Kupowanie tego sprzętu to obecnie ślepa uliczka. Obstawiałbym Nikona D7000. To udany model i popularny system więc wybór szkieł i innych akcesoriów ogromny.

Crom 
Nowy

Wiesz, filmy pozyskane z niego będą mi potrzebne tylko do obróbki.
Czy masz na myśli, że jak zacznę z tym później ciężko będzie mi się przestawić na inny?

Arek 
Redaktor

System jest zamknięty, nie będzie rozwijany, nie wiadomo jak długo serwisowany... Naprawdę chcesz wchodzić w system, na który wypiął się nawet jego producent?

Crom 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Sie, 2016   

A co sądzisz o kompaktówkach
SONY ALPHA A5000
SONY DSC RX100
:???: :?:

komor 
Moderator

RX100 to jest kompakt, ma dobre recenzje, ale zwróć uwagę, że ma już cztery wersje, które różnią się między sobą istotnymi szczegółami. No i ceną. Testy poszczególnych modeli masz tu:
http://www.optyczne.pl/31...0_IV-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/28..._III-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/24...0_II-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/19...X100-Wstęp.html

Sony A5000 to bezlusterkowiec z wymienną optyką. Oczywiście możesz traktować go jak kompakt i po prostu używać z jednym obiektywem, tym z zestawu. Ma większą matrycę i da obrazy lepszej jakości, ale model A5000 jest już dość leciwy.
http://www.optyczne.pl/27...5000-Wstęp.html
Dość szybko dostał następcę, a kluczowe różnice między nimi masz wymienione we wstępie do A5100:
http://www.optyczne.pl/28...5100-Wstęp.html

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Crom napisał/a:
Zawsze chciałem filmować

Canon 60D, 650D, jakiś Sony, nawet stary Panasonic GH2.
Nie Pentax i Nikon.

Do zdjęć owszem, Nikon d7000.

Arek 
Redaktor

No tak... Filmowanie... Nie wiem dlaczego zafiksowałem się na zdjęcia. Stąd polecanie D7000. W tej sytuacji zdecydowanie lepiej 60D.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 18 Sie, 2016   

Crom, jaki rodzaj kina chcesz uprawiać?
Zaznajom się z oprogramowaniem Magic Lantern, a wtedy zapewne to dwaj ostatni kandydaci zaczną być faworytami.
Osobiście zamiast 1300D wolał bym coś z serii xxxD a najchętniej 650D lub 700D.
1300D nie ma wejścia mic.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Sie, 2016   

Crom napisał/a:
SAMSUNG NX30

To chyba był następca kopii Pentaxa K-20 tyle że już ze zmienionym bagnetem i bez lustra .
To raczej poszedł bym w pentaxa K-5II .
Crom napisał/a:
dobry timelapse (brak efektu przeskakiwania klatek, bądź jego znikoma ilość)
To chyba raczej zależy od jakości statywu. Opcję zdjęć poklatkowych mają wszystkie Pentaxy z ich programowaniem.

Crom napisał/a:
Zawsze chciałem filmować

No tak - Mówią że canony bardziej się nadają.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 27 Sie, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
To chyba był następca kopii Pentaxa K-20 tyle że już ze zmienionym bagnetem i bez lustra .
Nieźle mnie rozbawiłeś. Jak by był następcą to by przypominał np k-30. To jest zupełnie inna linia, zerknij jak się ma do NX10 czy NX20 nim porównasz go do GX20. Zrobiłeś tekst, jak by skarpetki były tym samym co buty... szkoda to dalej komentować.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Sie, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
Jak by był następcą to by przypominał np k-30.

:roll: :lol: :lol: :lol: Wysil się i postaraj czytać ze zrozumieniem... Pentax i samsung po GX20 się rozstają - i samsung już nie kopiuje Pentaxa ( poza tym Pentax K-30 nie jest następcą K-20!!! :lol: :lol: :lol: ) tylko robi swój bagnet NX i aparaty Galaxy NX i serię NX 10/20/30 i NX1. Więc nie może być podobny do Pentaxa...
Ale bardzo przypominają lustrzanki w odróżnieniu od trzycyfrowych . I muszę się przyznać do pomyłki, zdawało mi się że robione z Pentaxem miały literki NX a były GX... Pośpiech nie wyszedł mi na dobre... ale jak widzę nie je jeden miewam pomyłki... :lol:

Odpowiedz do tematu