Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Makro do Canon EOS 700d
Autor Wiadomość
analterror 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2016   Makro do Canon EOS 700d

Witam, prosze o pomoc w wyborze obiektywu makro do Canona EOS 700d. Nie znam sie na tym kompletnie. Uzytkownikiem aparatu jest moja kobieta. Obiektyw ma byc prezentem wiec uzywka raczej nie wchodzi w gre. Cena w granicach 1500zl.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2016   

Tamron SP 90mm f/2.8

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Tamron SP 90mm f/2.8

2000 zł. :) A wtedy to lepiej już Canon 100mm f/2.8 USM (ten bez stabilizacji). Chyba żeby Tamron 60 mm f/2.0 SP AF Di II MACRO, za 1580 zł, który jest udanym kompromisem między makro a portretówką, więc niejako mógłby być podwójnym prezentem. Jako obiektyw makro nadal daje odwzorowanie 1:1, czyli tak jak pozostałe obiektywy makro, tyle że z nieco bliższej odległości.

Wojmistrz 
Obserwator

Serio tyle to kosztuje? Moja wtopa nie sprawdziłem. Ja swój w komisie kupiłem za £120.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Ja swój w komisie kupiłem za £120.

Niestety:
analterror napisał/a:
Obiektyw ma byc prezentem wiec uzywka raczej nie wchodzi w gre.

Popatrz sobie ile teraz wynosi cena 135L w Polsce. :shock: To już są ceny według nowych kursów walut, jak sądzę. Rok temu było dobre 500 zł taniej.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016   

Tak, tak, to wiem, ale nie sądziłem, że nowe są takie drogie i że będzie tak duża różnica w cenie.

analterror 
Nowy

Dziekuje za pomoc. Znalazlem tego Tamrona 90 z pierwszego postu za 1600

http://www.euro.com.pl/ob...CFSYjcgod0CQJHg

jest 20 zl drozszy niz ten Tamron 60 czyli lepiej wziac te 90 ?

Jakbyscie mogli Panowie rzucic okiem czy ten z linku za 1599 faktycznie nadaje sie do tego aparatu, zebym czegos nie namieszal ;)

Wojmistrz 
Obserwator

Ja bym brał.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

analterror napisał/a:
jest 20 zl drozszy niz ten Tamron 60 czyli lepiej wziac te 90 ?

Powiem tak - jak pod portret do cropa to brałbym raczej 60-tkę - będzie bardziej uniwersalna i ma światło 2 oraz genialnie rysuje od pełnej dziury - zobacz sobie test na Optyczne.pl.
Makro też się nim spokojnie zrobi - tyle że z nieco mniejszych odległości. . Ale to bym konsultował z przyszłym użytkownikiem. Bo sporo zależy od tego co będzie fotografowane.

Wojmistrz 
Obserwator

A ja nie lubię 50mm jako portretówki APS-C, podobnie 60mm nie było by dla mnie dobrym wyborem. Na ff lubię 135/2, ale nie mam swojego, więc tym celu używam 70-200/2.8 na dłuższej połowie. Podobnie kiedyś uwielbiałem portretować Sigmą 150/2.8. 60mm na APS-C to eq 96mm, 90mm to eq 144mm. Warto przemyśleć ewentualny styl, podobnie jak z makro. Fotografując 1:1 ma znaczenie zwłaszcza przy robalach czy jesteśmy 20 czy 30 cm od robala. Mój aktualny zestaw pozwala i na robienie makro 1:1 z odległości 1.5m, ale to inna bajka :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No ale zależy o jakich portretach mówimy ;) Tak jak i jest różne makro i raz trzeba lufy 180mm a raz wystarczy zakupić Raynoxa 250 za ok 300zł. Ale ale... skąd ten portret się w tym wątku wziął? Ctrl-F i ... :zalamany:

komor 
Moderator

hijax_pl, wziął się z mojej propozycji zakupu Tamrona 60mm zamiast typowej „setki” makro (czyli np. Tamrona 90mm), jak podwójnego prezentu. :) Ale to już niech analterror decyduje. Dopiero teraz zwróciłem uwagę na nick…

Wojmistrz 
Obserwator

System zgłaszania uwag w postach nie ma opcji o nieodpowiednich nickach.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
A ja nie lubię 50mm jako portretówki APS-C, podobnie 60mm nie było by dla mnie dobrym wyborem

No widzisz , ja używam różnych ogniskowych - 0d 12 do 200mm . Zależy jakiego portretu oczekuję. A sporo osób używa 85mm na FF ... Na normalnym cropie 60 to jak 90mm na FF ,w canonie to nawet 96... 90 - to już naprawdę długo , zależy ile kto ma do portretowania miejsca i jaki to ma być portret...
To samo z makro - raz lepiej krócej , innym razem dłuższa ogniskowa jest lepsza. Nie bez powodu w systemach jest kilka stałek makro, nawet 35mm...

Wojmistrz 
Obserwator

Ale i tak, miało to być szkło do makro.

Odpowiedz do tematu