Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, prosze o pomoc w wyborze obiektywu makro do Canona EOS 700d. Nie znam sie na tym kompletnie. Uzytkownikiem aparatu jest moja kobieta. Obiektyw ma byc prezentem wiec uzywka raczej nie wchodzi w gre. Cena w granicach 1500zl.
2000 zł. A wtedy to lepiej już Canon 100mm f/2.8 USM (ten bez stabilizacji). Chyba żeby Tamron 60 mm f/2.0 SP AF Di II MACRO, za 1580 zł, który jest udanym kompromisem między makro a portretówką, więc niejako mógłby być podwójnym prezentem. Jako obiektyw makro nadal daje odwzorowanie 1:1, czyli tak jak pozostałe obiektywy makro, tyle że z nieco bliższej odległości.
jest 20 zl drozszy niz ten Tamron 60 czyli lepiej wziac te 90 ?
Powiem tak - jak pod portret do cropa to brałbym raczej 60-tkę - będzie bardziej uniwersalna i ma światło 2 oraz genialnie rysuje od pełnej dziury - zobacz sobie test na Optyczne.pl.
Makro też się nim spokojnie zrobi - tyle że z nieco mniejszych odległości. . Ale to bym konsultował z przyszłym użytkownikiem. Bo sporo zależy od tego co będzie fotografowane.
A ja nie lubię 50mm jako portretówki APS-C, podobnie 60mm nie było by dla mnie dobrym wyborem. Na ff lubię 135/2, ale nie mam swojego, więc tym celu używam 70-200/2.8 na dłuższej połowie. Podobnie kiedyś uwielbiałem portretować Sigmą 150/2.8. 60mm na APS-C to eq 96mm, 90mm to eq 144mm. Warto przemyśleć ewentualny styl, podobnie jak z makro. Fotografując 1:1 ma znaczenie zwłaszcza przy robalach czy jesteśmy 20 czy 30 cm od robala. Mój aktualny zestaw pozwala i na robienie makro 1:1 z odległości 1.5m, ale to inna bajka
No ale zależy o jakich portretach mówimy Tak jak i jest różne makro i raz trzeba lufy 180mm a raz wystarczy zakupić Raynoxa 250 za ok 300zł. Ale ale... skąd ten portret się w tym wątku wziął? Ctrl-F i ...
hijax_pl, wziął się z mojej propozycji zakupu Tamrona 60mm zamiast typowej „setki” makro (czyli np. Tamrona 90mm), jak podwójnego prezentu. Ale to już niech analterror decyduje. Dopiero teraz zwróciłem uwagę na nick…
System zgłaszania uwag w postach nie ma opcji o nieodpowiednich nickach.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016
Wojmistrz napisał/a:
A ja nie lubię 50mm jako portretówki APS-C, podobnie 60mm nie było by dla mnie dobrym wyborem
No widzisz , ja używam różnych ogniskowych - 0d 12 do 200mm . Zależy jakiego portretu oczekuję. A sporo osób używa 85mm na FF ... Na normalnym cropie 60 to jak 90mm na FF ,w canonie to nawet 96... 90 - to już naprawdę długo , zależy ile kto ma do portretowania miejsca i jaki to ma być portret...
To samo z makro - raz lepiej krócej , innym razem dłuższa ogniskowa jest lepsza. Nie bez powodu w systemach jest kilka stałek makro, nawet 35mm...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11