Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na XII Zloty Czytelników Optyczne.pl

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Jak z tym bezlusterkowcem...?
Autor Wiadomość
lutek14 
Uczestnik


Posty: 59
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016 20:17   

D3300 wizjer ma :P Gorzej z AF, ale co ja mogę...
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






FotoVideo 
Rozmowny
Sylwester



Pomógł: 5 razy
Posty: 310
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016 20:24   

Dzisiaj w sklepie miałem w ręku D3300 i D5300 aparaty były wyłączone patrząc przez wizier Nikonów światło wpadające przez obiektyw do wiziera bardzo ciemne czy sytuacja zmienia się po włączeniu aparatu ? W Canonach patrząc przez wizier całkowicie inny podgląd bardzo jasno może mi ktoś wyjaśnić rozjaśnić ?
 
 
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik



Pomógł: 73 razy
Posty: 5223
Skąd: Tychy
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016 20:38   

lutek14 napisał/a:
Andrzej.M., Wiem - widziałem właśnie. Dużej liczbie osób polecasz Pentaxy. Widziałem stare tematy, że niektórzy rzeczywiście je wzięli. Powiedz mi - ile czasu używasz Pentaxa? Bo mówisz, że kiedyś miałeś Canona. Czemu w ogóle przechodząc z niego nie wybrałeś Nikona? Jakieś luźne (nieprofesjonalne, żebym zrozumiał) argumenty dla Pentaxa, proszę
Naprawdę tyle zmian zrobiłeś? Normalnie znalazłeś kupców, którzy odkupili od ciebie body/obiektyw i to nie za 10% ceny wyjściowej?
Aktualnie widzę, że jest za 1950 zł (http://fotozakupy.pl/prod...CFQqQcgodcLYGBA)
Jakbym miał go sprzedać za około 1000 złotych to 950 złotych na 5 lat rozłożone... Wow. To żadna strata! Tylko czy wtedy K-70 nie będzie na tyle tania, iz nikt nie zechce K-50?


Tylko prawda jest taka że kolega Andrzej używał jeszcze canony sprzed ery autofokusu, czyli takie na bagnet FD.
 
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016 20:55   

FotoVideo napisał/a:
Dzisiaj w sklepie miałem w ręku D3300 i D5300 aparaty były wyłączone patrząc przez wizier Nikonów światło wpadające przez obiektyw do wiziera bardzo ciemne czy sytuacja zmienia się po włączeniu aparatu ?
Zapewne nie było baterii włożonej.
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4039
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016 09:59   

lutek14 napisał/a:
ile czasu używasz Pentaxa?

od 2009. Miałem K-x, K10D, K-5 - teraz mam K-3II i szykuje się na K-1.
lutek14 napisał/a:
Czemu w ogóle przechodząc z niego nie wybrałeś Nikona?

jak widzisz z listy aparatów - zaczynałem od taniego ale nowego Pentaxa, za Nikona musiałbym dać więcej, poza tym akurat zaczęli budżetowe puszki kastrować z silników napędzających większość szkieł. Teraz ze szkłami z silnikiem już problemu nie ma ale nadal żeby mieć to co w Pentaxie trzeba od razu sięgnąć po model serii 7x00. Trochę drogo.
lutek14 napisał/a:
Normalnie znalazłeś kupców, którzy odkupili od ciebie body/obiektyw i to nie za 10% ceny wyjściowej?

K10D sprzedałem po nabyciu K-5 w 2013 za 1000zl, K-x w tym roku za 750zł, oba miały po ok. 40 000 klapnięć. K-5 w tym roku z podobnym przebiegiem za 1500. K-3II pewnie sprzedam pod koniec roku za jakieś 3500? Z przebiegiem 20-30 k. (na gwarancji jeszcze przez 2 następne lata i trwałością migawki 200k).
lutek14 napisał/a:
Tylko czy wtedy K-70 nie będzie na tyle tania, iz nikt nie zechce K-50?
Spokojnie - jak k-x sprzedałem w tym roku? I to ze sporym przebiegiem! A on nie ma ani uszczelek ani nawet podświetleń punktów AF.
lutek14 napisał/a:
entax K-50 ma 16MPX. Czy to dostatecznie dużo, skoro istnieją już 24MPX?

Wiele osób robi zdjęcia 8 i 10 Mpix matrycami. Do niedawna (2010) wszystkie matryce Nikona (w tym FF) miały 12 Mpix i nikomu to nie przeszkadzało. Wszyscy uważali że jest to rozdzielczość wystarczająca do wszelkich celów. Zresztą reporterskie D4S czy Df nadal mają po 16 Mpix. Fakt że w tym roku wypuścili D5 i D500 z matrycami 20Mpix niczego nie zmienia. Tak jak to że od 2012 roku są D800(E) z 36 Mpix. Dlaczego ? Bo 24 i 36 Mpix Nikona i Pentaxa czy canony z 50Mpix matrycami - to segment matryc mających konkurować z matrycami średniego formatu w którym jeszce w poprzedniej dekadzie "królowała" matryca 30 Mpix, ale pod jej koniec zaczęły pojawiać się 50,60 i 80 Mpix matryce. Więc wyścig na Mpix trwa, niesie nieco zwiększoną rozdzielczość - nieco bo na prawdę zwiększenie o 100% (z 12 do 24 Mpix) liczby pikseli przyniosło raptem 10-20% wzrostu rozdzielczości optycznej. Dla bardzo wielu osób nie zajmujących się zawodowo fotografią nie będzie on zauważalny. Pod tym względem przy K-50 który ma ją na bardzo dobrym poziomie przeskok na 24 Mpix nie da istotnej różnicy. Poza oczywiście większymi plikami do obróbki. Jeśli zaś ktoś robiłby tylko JPG-i - to różnicy wcale nie zobaczy. Sam przeszedłem na K-3II nie z powodu chęci posiadania 24Mpix , ale dla Pixel shift (dla dużych wydruków) i wielostrefowego WB, oraz eliminacji filrta AA który niestety K-5 posiadał przez co jego rozdzielczość była niższa niż w K-50.

[ Dodano: Czw 08 Wrz, 2016 10:06 ]
hijax_pl napisał/a:
Zapewne nie było baterii włożonej.

O! Od kiedy to jasność obrazu w układzie optycznym zależy od baterii? Bo jak patrzę w mojego Pentaxa - to czy włączę aparat czy nie (a nawet jak wyjmę baterię) mam taki sam obraz.
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
kolega Andrzej używał jeszcze canony sprzed ery autofokusu, czyli takie na bagnet FD.

Owszem, ale później też , tak jak substytutami Nikona w postaci Fuji S PRO , również posiłkowałem się 5d i 5DmkII kolegów , wynajmując je razem ze studiem.
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016 11:35   

Andrzej.M. napisał/a:
Od kiedy to jasność obrazu w układzie optycznym zależy od baterii?
Od wtedy, kiedy w układzie optycznym masz przegrodę w postaci wyświetlacza LCD, który niezasilony jest wyszarzony. Ale spoko, tu o nie zasilanie chodzi ale dodatni potencjał.
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4039
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016 12:04   

hijax_pl napisał/a:
wyświetlacza LCD, który niezasilony jest wyszarzony.

No tak... Aż się samo nasuwa: gdzie te czasy gdy foty bez baterii się robiło... :lol:

No to w moim albo nie dali :evil:
albo zadziałała bateria podtrzymująca... :cool:
 
 
lutek14 
Uczestnik


Posty: 59
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2016 12:08   

Więc ja myślę tak - wezmę D3300 18-105. Moge kupic nowy... W mojej cenie... Jest Nikonem... Ma badziewny autofocus... Chce prosty aparat na start... Aby potem ewentualnie go odsprzedać i kupić nowy lepszy...

Krotko - nie ma innego aparatu w cenie do 2000 (nowego), który jest w stanie rywalizować z D3300? I jest marki Nikon lub Canon.

.
.
.

Ewentualnie - body Nikon i dobry obiektyw na start do 2000 (2200...)? Jakieś propozycje kombinacji?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19815
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2016 14:18   

Andrzej.M. napisał/a:
No to w moim albo nie dali :evil:
albo zadziałała bateria podtrzymująca... :cool:

Problem ciemnego wyświetlacza w aparacie z wyjętym akumulatorem dotyczy tylko Nikonów i jest fakt dość znany… Swoją drogą nigdy nie sprawdziłem, czy np. w 7D też się nie ściemnia, bo tam też jest jakiś ekran wstawiony…
 
 
FotoVideo 
Rozmowny
Sylwester



Pomógł: 5 razy
Posty: 310
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2016 09:07   

lutek14 napisał/a:
dobry obiektyw na start do 2000


http://www.euro.com.pl/ob...s-hsm_1_1.bhtml

http://www.euro.com.pl/ob...s-hsm-c_1.bhtml

Sigmy 17-70mm uzywałem z Canonem 350D mogę go polecić uniwersalny dobry obiektyw jak na poczatek !
 
 
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 282 razy
Posty: 8429
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2016 01:09   

Czyli, z bezlustra weszło na d3300?

OMG! :mrgreen:
 
 
lutek14 
Uczestnik


Posty: 59
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2016 12:59   

Tak :D A to pewnie jeszcze nie koniec :)
 
 
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 282 razy
Posty: 8429
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2016 22:05   

lutek14 napisał/a:
Tak :D A to pewnie jeszcze nie koniec :)

Mimo, że FF używam, GF1 czy Gx7 są uważam super. Małe, ciche, daje radę w wielu zastosowaniach.
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4039
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2016 10:10   

lutek14 napisał/a:
nie ma innego aparatu w cenie do 2000 (nowego), który jest w stanie rywalizować z D3300? I jest marki Nikon lub Canon.

Tylko Pentax.
lutek14 napisał/a:
dobry obiektyw na start do 2000

Sigma 17-50/2,8 , do tego w 2000 zmieścisz np .50/1,8 - oczywiście w Pentaxie bo Nikkor choć nie lepszy to chyba ze 200zł droższy. Sigma też odrobinkę drożej pod Nikona.
muzyk napisał/a:
Mimo, że FF używam, GF1 czy Gx7 są uważam super. Małe, ciche, daje radę w wielu zastosowaniach.

Też używam smartfona... :razz:
 
 
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 282 razy
Posty: 8429
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2016 18:37   

Andrzej.M. napisał/a:
Też używam smartfona...

Uff, już myślałem że taki na korbkę. Telefon...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12