Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Coś 24-70 koniecznie 2.8 do FF
Autor Wiadomość
as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 18 Cze, 2016   Coś 24-70 koniecznie 2.8 do FF

Czołgiem.

Teraz ja potrzebuję porady:
potrzebuję coś +/- 24-70mm z koniecznym f2.8 na FF (5d2).

Nigdy nie miałem obiektywu o tym zakresie.
MIałem na cropie 17-40L 16-35L II c17-55 x2 t17-50

Natomiast nie chcę kupować sprzedawać i bawić się w testy.

Jest nowy 24-70L II 2.8 ale jego cena to naprawdę jest przesadzona.
Czy stary 24-70L f2.8 ma naprawdę taki rozrzut i jest mydlany? najbardziej składaniam się ku 24-70L 2.8 pierwszej wersji, jest też sigma i tamron ...? Z tego co czytałem na optycznych to jest tak jak było i trzeba poprzebierać w tych szkłach.

Od kiedy mam FF mój stary wierny 70-200L 2.8 ma 2gą młodość i jest bajeczny z FF

W co byście poszli? Stara L czy młoda krew ala tamron czy sigma.

Reklama

stalowypępek 
Bywalec

Wysłany: Sob 18 Cze, 2016   

Tamron zbiera bardzo dobre opinie, obmacaj i zobacz jak Ci leży.

komor 
Moderator

Tamron 24-70 jest chwalony, zdaje się nawet MM się wypowiadał pozytywnie. Sigma 24-70 to starsza konstrukcja i jak już parę razy pisałem, parę osób, które znam, nie było zadowolonych z tego szkła. Co do starej wersji 24-70L to nie mam zdania, ale chyba nowej już nie kupisz? Używane to jakie będą? Bałbym się, że jak ktoś taki obiektyw sprzedaje, to albo słaba sztuka, albo zużyty. To wół roboczy, a nie nietrafiony zakup amatora, który w stanie sklepowym trafia do odsprzedaży. Chyba że poza PL szukasz… Ale to tylko takie moje obawy.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

To ja mogę się wypowiedzieć. Miałem (f/2.8 pomijam) Sigmy EX DF DG APO 24-70 i 28-70 oraz Canona 24-70L. Od kilku dni mam kolejną sztukę 28-70 DF i jest niestety znacznie bardziej mydlana niż ta, którą kiedyś miałem na co dzień podpiętą do 1Ds. Wczoraj fotografując na małej prywatnej imprezce urodzinowej dziecka, miałem okazję pstryknąć klika fotek na pełnej dziurze Tamronem SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD moim Canonem 6D. Po porównaniu fotek z tymi z Canona (do Sigmy nie ma czego porównywać) jestem zachwycony i właśnie szukam okazji dla siebie, w celu podmianki w plecaku za Sigmę 28-70. Szkiełko ostrzy praktycznie tak samo szybko jak Canon (nie miałem niestety jeszcze drugiej wersji do porównania), ostrość na pełnej dziurze bardzo zadowalająca, a w bonusie stabilizacja. Jak masz kasę, to warto wybrać to szkło.

as... 
Entuzjasta

Kasa 7-8k pln to szaleństwo(!) czekam właśnie na opinie praktyków.
Nigdy nie miałem szkła w zakresie 24-70 2.8
O cropię i szkłach na niego mogę pisać godzinami, przerobiłem ich wiele.
zarówno tele jak i std. zoom ..

Z FF 2gi raz zaczynam przygodę z 6d mi się nie udało, więc bawię się w 5d, przeraża mnie to że można bez lampy zrobić dobre zdjęcie srajfonem w pomieszczeniu.......

Wojmistrz 
Obserwator

as... napisał/a:
Z FF 2gi raz zaczynam przygodę z 6d mi się nie udało, więc bawię się w 5d, przeraża mnie to że można bez lampy zrobić dobre zdjęcie srajfonem w pomieszczeniu.......
Możesz rozwinąć tę wypowiedź?

Sunders 

as... napisał/a:
Czy stary 24-70L f2.8 ma naprawdę taki rozrzut i jest mydlany?

Tak, choć użytkownicy twierdzą, że egzemplarze z końca produkcji są lepsze.

as... napisał/a:
Kasa 7-8k pln to szaleństwo(!)

Skoro tak uważasz, to pozostaje Tamron 24-70 mm f/2.8 VC USD lub poszukiwanie dobrego egzemplarza EF 24-70 mm f/2.8L USM. Sigmami 24-70 mm f/2.8 sobie głowy nie zawracaj.

as... 
Entuzjasta

tak uważam bo srajfon zrobi więcej zdjęć niż FF, ale jak już przytargam te kg sprzętu to mam nadzieję zrobić zdjęcie na poziomie srajfona w pomieszczeniu bez lampy...

zbaczamy z tematu, 17-50 był świetny ale od Cichego i kosztował 400pln więcej aniżeli od reszta sprzedających i można było go odesłać wraz z body aby dobrać dobrą sztukę....
PO odesłesłaniu z body (bez ruszania af kalibracji) cichy przysłał z nim ultra wspaniałe szkoło.
Miałem nadzieję że to się zmieniło.

Najwyżej znowu wyślę Cichemu body(i bez ruszania w nim af) niech coś dobierze....

qrde czy naprawdę nie da się kupić szkła zamiennego bez wysyłania body ...?

Wojmistrz 
Obserwator

Nie jestem pewien, czy na 5D MkII zrobisz lepsze fotki bez lampy. Nie ten zakres czułości ISO to raz, a dwa nie wiem jak jasno masz w pomieszczeniu. Pod tym względem 5D MkII leży i kwiczy przy 6D.

Czasem można trafić na w miarę dobrze pracujący egzemplarz, do tego masz mikro-regulację, która często nawet wystarcza.

komor 
Moderator

as..., bez przesady z tym Cichym, przy całym szacunku. To już nie te czasy, Tamron 24-70 i inne nowsze konstrukcje to co innego niż te dawne bzyki. Z drugiej strony bardziej napakowane matryce są bardziej wymagające od strony AF, ale w zamian za to mają mikrokalibrację. Kup w porządnym sklepie i na miejscu przetestuj.

Sunders 

Z Tamronem 24-70 mm f/2.8 VC USD nie ma już takich problemów jakie były z 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD.

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 19 Cze, 2016   

Czyli coś się zmieniło, ja lubię robić zdjęcia i nie wnikać .... trochę obawiam się tamron-a bo pamiętam "jazdę" z 17-50..
*tylko nie chcę przebierać,czemu 70-200L które mam już z 10lat 2.8 jest piekielne z 5d2...?
To moje ulubione szkło, przez wiele lat katowałem nim 350d ... tam też było conajmniej dobre..

[ Dodano: Nie 19 Cze, 2016 00:44 ]
Wojmistrz napisał/a:
Nie jestem pewien, czy na 5D MkII zrobisz lepsze fotki bez lampy. Nie ten zakres czułości ISO to raz, a dwa nie wiem jak jasno masz w pomieszczeniu. Pod tym względem 5D MkII leży i kwiczy przy 6D.

Czasem można trafić na w miarę dobrze pracujący egzemplarz, do tego masz mikro-regulację, która często nawet wystarcza.

próbowałem ff, z dwa lata temu. 6d dwie sztuki nie chciały dobrze działać z moimi szkłami (24L I 85L II 70-200L 2.8 I)

używane 5d2 z pewnej ręki (57k bez filmowania) z gwarancją 6miesięcy, aż byłem w szoku w sumie to jestem dalej.. 70-200L2.8 przyspawane mam do niego..

Lamp stram się nie używać, mam dwie 580 i jedną 420.. lampy to zło przy 24L i przy powolniaku 85L II Jak sprzedam zabawki do może i je puszczę na allegro..

Wojmistrz 
Obserwator

as... napisał/a:
6d dwie sztuki nie chciały dobrze działać z moimi szkłami (24L I 85L II 70-200L 2.8 I)
Czym to się objawiało? Ja mam od 2 lat 6D i jestem bardzo szczęśliwy, miałem także 5D MkII i byłem z nim mniej szczęśliwy.

Sunders 

as... napisał/a:
aż byłem w szoku w sumie to jestem dalej.. 70-200L2.8 przyspawane mam do niego..

Z EF 24-70 mm f/2.8L II miałbyś zapewne podobnie :smile:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli coś 24-70/2.8 do FF i to na Canona.... Zdecydowanie ten drogi 24-70/2.8 II. Jeżeli chodzi o ostrość to jest to praktycznie dobra stałka (ostry od 2.8). W wielu aspektach lepszy od kilku stałek w tych zakresach. 50/1.4 staje się zbędny, tam przedział do f/2.8 jest słabiutki. Starsza wersja 24/70 nie umywa sie pod względem ostrości do tej nowej. Starsza ma dobre kolory, kontrasty, ale z nową zdecydowanie przegrywa ostrością na pełnych dziurach. Canon jest zauważalnie lepszy od niezłego Tamrona 24-70/2.8 VC. Z całą pewnością jest od niego bardziej niezawodny i ma sporo sprawniejszy AF. Do tego Tamron ma stabilizację a ta z czasem lubi się jednak psuć. Ten nowy Canon jest genialny, najlepszy zoom jaki miałem w życiu. Optycznie to jest ta sama klasa co naprawdę świetny 70-200/2.8 w najnowszej wersji II IS.

Odpowiedz do tematu