Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 06 Sie, 2016 Carl Zeiss Jena 7x50 a ...
Witam
Poszukuje lornetki o parametrach 7x50 do 1500 zł
W tym momencie posiadam lornetkę Carl Zeiss Jena 7x50. Trochę mi jej szkoda na wyprawy. Poszukuję lornetki troszkę lżejszej o podobnych lub lepszych parametrach optycznych niż wspomniana lornetka.
Myślałem o Bushnell Trophy 10x50. Może jakiś Nikon?
Monastor z naszego forum ją ma i wypowiada się w samych superlatywach. Może podzieli się tutaj wrażeniami.
Oczywiście jeśli chcesz pozostać przy 7x50.
itbox [Usunięty]
Wysłany: Sob 06 Sie, 2016
Dziękuję bardzo ciekawa propozycja.
[ Dodano: Sob 06 Sie, 2016 11:37 ]
W sumie zawsze można spróbować czegoś nowego. Nikon Monarch 5 8x42 przy bardzo niskiej masie i przystępnej cenie. Jestem ciekawy jak wypada przy lekkim zmierzchu. W lesie trudno o dobre warunki oświetleniowe.
Jeśli rozważasz Monarcha 5 8x42 rozważ dołożenie do wyraźnie lepszego Monarcha 7 8x42.
A jeśli on jest za drogi można pomyśleć jeszcze o tym:
http://www.cyfrowe.pl/lor...-85x45-dcf.html
To seria wycofana z produkcji, stąd dobra cena (oryginalnie kosztowała 2999 zł). To lornetka optycznie i mechanicznie znacznie lepsza niż Monarch 5. Jedyną jej wadą jest mniejsze pole widzenia w porównaniu z Monarchem 7.
Miło mi zostać zacytowanym! Dzięki. Rzeczywiście, to bardzo zrównoważony sprzęt, nie przestrzelony cenowo do jakości ogólnej. Optyka baardzo fajna, oczywiście nie bez jakichś tam wad, ale zdecydowanie godna polecenia. Mnie ciągle nosi na 7x50...haha
Wysłany: Sob 06 Sie, 2016
7x50 to lornetka o parametrach nocnych i jest rozwiązaniem klasycznym do takich właśnie zastosowań. Tutaj dołożę jeszcze propozycję Nikona Tropicala http://teleskopy.pl/Lorne...kopy-3505.html. Nowa przekracza budżet ale była dyskusja na forum odnośnie tej lornetki i linkowano używki za 1500 zł.
Budżetowym rozwiązaniem byłby Nikon Ex 7x50 lub DO Titanium 7x50. Naturalnie nie dorównują Tropicalowi ale w swojej kategorii co całkiem rozsądna propozycja do wytarmoszenia w głuszy leśnej.
Jeśli nie potrzeba ci lornetki 7x50 to warto zwrócić uwagę na modele mobilne. Wspomniany przeze mnie Nikon Monarch 5 ma tylko jedną wadę - umiarkowane pole a poza tym niewiele ustępuje Monarchowi 7. Olympus jest made in Japan i to jego przewaga. Mam wersję 10x42 - to bardzo dobra lornetka, na lata użytkowania. Kowa Prominar także jest warta uwagi.
Ranking lornetek 8x42 http://www.optyczne.pl/ra...netek-8x42.html
Ranking 7x50 (nie wszystko jest) http://www.optyczne.pl/ra...netek-7x50.html
Vixena nie znam ale może to też ciekawa propozycja...
itbox [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2016
Oj chyba Monarch 5
Wersja 7 w zasadzie 100% w górę cenowo
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2016 10:47 ]
A takie zestawienie
Monarch 7 8x42 vs Monarch 5 8x56
Do lasu co będzie lepsze?
[ Dodano: Pon 15 Maj, 2017 14:03 ]
Padło na Monarch 7 10x42
Teraz pytanie jaką lunetę do sztucera. Chodzi o to żeby mniej więcej to samo w lornetce i w lunecie. Czyli sprzęt podobnej klasy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11