Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2016 Co zamiast kita do Mikro 4/3
Witam wszystkich. proszę o pomoc. W prezencie dostałam Panasonic Lumix DMC G5. chcę dokupić obiektyw, zależy mi przede wszystkim na ostrości i kolorach zdjeć. jestem amatorką . Dysponuję kwotą 2000 zł. Co mogę wybrać na początek ? bardzo proszę o poradę. Dziękuję
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 15 Wrz, 2016, w całości zmieniany 1 raz
jest w nim prosty obiektyw kitowy, ale nie satysfakcjonuje mnie, nie ma ostrości, potrzebuję do codziennego użytku, wyjazd w góry, wakacje nic zaawansowanego
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2016 22:07 ]
sprawdzałam rankingi ale nic mi nie mówią, przepraszam za moje niedouczenie, dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem, ale chciałabym żeby to była przyjemność więc zdecydowałam się na lepszy obiektyw, myślałam o uniwerslanym zoomie bądz standardowy stałoogniskowy
Nie myślałaś o tym, że brak ostrości może wynikać z błędu fotografa a nie z problemów z obiektywem ? Kiedy i jak ten brak ostrości się objawia ? Możesz wrzucić jakieś przykładowe zdjęcia ukazujące problem ?
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2016 12:54 ]
zdaję sobie sprawę z braku mojego doświadczenia w fotografowaniu jakimkolwiek i czegokolwiek jak również z tego jaka długa droga przede mną , chodzi o to,że nie wiązę z tym przyszłości dlatego może chciałabym pójść na skróty i zamiast mozolnej nauki po prostu wybiorę lepszy obiektyw proszę mnie nie linczować mogę zwiększyć kwotę do 3 tyś
Patrząc na to zdjęcie jestem przekonany, że nic temu obiektywowi nie dolega, z wyjątkiem tego, że chyba został polizany albo ma jakiś paproch po prawej stronie. Ostrość na uszach (tam najwyraźniej zdołał trafić autofokus) jest w porządku, nos jest nieostry, bo wypadł poza głębię ostrości, o co bardzo łatwo przy takich mocnych zbliżeniach do obiektywu.
Oczywiście zawsze można i warto kupić lepszy obiektyw, tylko nie oczekuj, że po wydaniu trzech tysi zdjęcia same będą się robiły lepsze. Owszem, mogą być ostrzejsze, mieć lepsze kolory, autofocus może być szybszy i celniejszy, ale problemy, o których trzeba wiedzieć i nauka pozostaną te same.
No dobrze zrozumiałam najpierw nauka na tym co mam a później ewentualny zakup czegoś lepszego . Pewnych rzeczy nie przeskoczę zatem biorę się do pracy . Dziękuję
zdaję sobie sprawę z braku mojego doświadczenia w fotografowaniu jakimkolwiek i czegokolwiek jak również z tego jaka długa droga przede mną , chodzi o to,że nie wiązę z tym przyszłości dlatego może chciałabym pójść na skróty i zamiast mozolnej nauki po prostu wybiorę lepszy obiektyw proszę mnie nie linczować mogę zwiększyć kwotę do 3 tyś
Tak jak przypuszczałem i koledzy mnie wyprzedzili. Tutaj raczej problem polega na twojej małej wiedzy a nie na problemie z obiektywem.
Nie wydawaj kasy na chwilę obecną bo nie zauważysz poprawy bo najważniejszym czynnikiem o tym jak będzie wyglądało zdjęcie jesteś ty sama. Zacznij od podstaw, czyli od zrozumienia trzch pojęć:
1. Czas otwarcia migawki
2. Wartość przysłony
3. Wartość ISO
Najlepiej wziąć aparat do ręki, czytać i próbować w tym samym czasie to o czym się czyna na aparacie, oglądają efekty i skutki.
Na tym zdjęciu,które zamieściłaś, jest kilka podstawowych błędów i problemów:
A. Czas 1/640 - w sumie wystarczający do szybko poruszającego się obiektu(pies) ale można by go skrócić bo oświetlenie(mocne słonce) na to pozwala i wtedy będą mniejsze szanse na poruszenie obiektu(psa).
B. Przysłona ustawiona na f/10 - to stanowczo za dużo, nie potrzebujesz aż takiej głębi ostrości, poza tym zmniejszając wartość przysłony będziesz mogła skrócić czas migawki. Jedno i drugie jest ściśle powiązane.
C. Pies podszedł za blisko. Każdy obiektyw ma tak zwaną minimalną odległość ostrzenia. Mówiąc prosto to jest najmniejsza odległość od której obiektyw jest w stanie złapać ostrość, jak jakiś obiekt przekroczy tą odległość(będzie bliżej) to nigdy nie będzie ostry. Przyłóż ręke przed obiektyw na około 5-10cm i spróbuj złapać ostrość. Nie da się prawda? Nawet dla nieruchomej ręki.
Kasy nie wydawaj i odkładaj , jak złapiesz fotograficznego bakcyla to kupisz wtedy konkretny obiektyw albo i kilka, wtedy 3tys będzie mało
Powodzenia.
Taa. ja to wszystko rozumiem w sensie czytam ze zrozumieniem tyle,że w praktyce ta migawka, przysłona, iso mówią mi tyle samo co dla przeciętnego faceta podkład mineralny w kolorze nude ale rzeczywiście , przekonaliście mnie, nie pójdę na skróty, może zamiast zakupu obiektywu kupię sobie po prostu poradnik albo elementarz albo pójdę na kurs fotografowania w takim razie temat uważam za zamknięty dziekuję zawyrozumiałość
doubleoseven, na początek powinnaś lepiej zapoznać się ze swoim sprzętem. Jest on dość intuicyjny jeśli chodzi o ustawienia, ale powinnaś znać jego parametry. Jak się domyślam, choć nie jest to regułą, dostałaś tego Lumiksa DMC-G5 z obiektywem LUMIX G VARIO 1:3.5-5.6/14-42 ASPH ø52 MEGA O.I.S., ale równie dobrze mógł to być oznaczony ø46 co oznaczało by model II. Mniej prawdopodobne by był to model PZ czyli Power Zoom lub z zakresem ogniskowych 14-45. Jeśli podpisany jest dokładnie tak jak ten pierwszy, to musisz wystrzegać się pewnej rzeczy, a mianowicie robienia zdjęć z bardzo bliska. Ten obiektyw ostrzy dopiero od 30cm, czyli około 24cm od przodu obiektywu. To wydawało by się bez większego znaczenia, ale ruchliwe zwierze które podbiega do "pańci" niestety potrafi wypaść z zakresu ostrości. Mam podobnie z najmłodszą córką, , która jak widzi, ze robi się jej zdjęcie, od razu biegnie do aparatu lub telefonu i stroi miny. Fotki były by super, ale są do bani, bo jest za blisko. Jeśli masz ten model z "ø46" wtedy masz o tyle lepiej, ze możesz się zbliżyć o kolejne 10 cm, ale i tak należy unikać takich sytuacji.
Kolejną sprawą jest ustawienie trybu pracy Auto Focusa. Najbezpieczniej będzie, jeśli ustawisz go na AFF. W Menu, zakładka z obrazkiem aparatu, strona pierwsza pozycja na samym dole.
Warto też przyzwyczaić się do tego by nie wciskać spustu migawki do końca, nacisnąć lekko, dać się ustawić aparatowi, poczekać na "beep" i wtedy docisną do końca.
Przemyśl również program w jakim chcesz fotografować, na początek uparł bym się na używanie trybu "A" i ustawienie najniższej wartości przysłony.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Wrz, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Z tym, że przy najniższej wartości przysłony głąbia ostrości będzie najmniejsza. Powstaje więc ryzyko, że tak jak na powyższym zdjęciu pieska, część jego pyska będzie nieostra. W trybie "A" z resztą i tak nie mamy wpływu jaką przysłonę nam automatyka ustawi. Może jednak ustawić na precelekcję przysłony ("AV")? Wtedy czas będzie automatycznie dobierany a przysłona może być np. 8 lub 11. W takim przypadku głębia ostrości (GO) będzie znacznie większa tylko, że znów czas może być zbyt długi i piesek podczas gwałtownych ruchów może się rozmyć z powodu "poruszenia". Sytuacja taka może powstać przy zbyt słabym oświetleniu. Można tego unikinąć zwiększając czułość (ISO) tylko też trzeba uważać aby niezbyt mocno bo zdjęcia mogą być zaszumione. To jest takie fotograficzne ABC i nie jest to takie skomplikowane, że nie da się tego opanować. Trzeba tylko dużo ćwiczyć (fotografować) i czytać lub pytać (można i to i to).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 17