Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical Discovery 12x50 - recenzja amatora
Autor Wiadomość
haribo
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016   Delta Optical Discovery 12x50 - recenzja amatora

Witam

Nigdzie nie zlanazlem jakiegokolwiek opisu tej lornetki. A i opini chyba jeszcze mniej. Optyczne.pl jest jedynym forum gdzie ludzie cos jeszcze sie wypowiadaja wiec dam z powrotem cos od siebie - KARMA ! ;) . Wiec tutaj mam pare fotek i moje skromne amatorskie zdanie (ktory nigdy nie mial nic lepszego w reku niz moje stare Made in Russia 7x35). To jest lornetka za 250 PLN i prosze ja porownywac do innych lornetek za 250 PLN a nie ... NIKON wer123 jest lepszy.

Dlaczego ta a nie np. Swarowski:

- nie stac mnie na wiecej
- obserwacja przez ... nie jest moja pasja
- nie kozystam codziennie
- nie ogladam mikro detali czy rozmytych mglawic na czarnym niebie
- nikt nie sprzedaje dobrej uzywanej lornetki za taka cene

Moje pierwsze odczucia i wrazenia:

1. Patrzac na szkla sa one lekko zielonkawe ale obraz wydaje sie byc lekko niebieski
2. Jakos budowy jest przystepna ale oczywiscie mogloby byc lepiej - nawet nadrukowac wlasne logo jest im troche ciezko, pasek czy pokrowiec to pewnie 10 groszy w Chinach troche porazka.
3. Jesli zmieniasz rozstaw jednoczesnie lekko moze sie przesunac pokretlo ostrosci
4. "Wyglada na mozliwe" ze podczas czestego przykladania oka do lornetki moze sie rozstroic prawe oko poniewaz gumka jest jednoczesnie obrotem ostrosci i w "miare" luzno chodzi - ale jeszcze mi sie nie zdazylo.
5. Mostek i glowne pokretlo ostrosci chodzi w miare ciezko (ale np lzej niz stara Made in Russia)
6. Gwiazdy nie sa idealnie okragle jast troche dziwny rosprysk (wiec raczej nie kozystal bym z tej lornetki na czarne niebo i mikro detale)
7. Przyblizenie 12x czy 7x - macha mi sie reka tak samo (czyli w moim przypadku malo) - z tego co czytalem to wszystyscy sie zarzekaja ze maks to 10. W sklepie bralem 16 i sie nie trzeslo. Wiec w terenie 12 nie ma wiekszych problemow - moze bo mlody jestem i duzo redbulli nie pije ;)
8. Jest ona lzejsza niz Ruska - plastik vs metal - cos za cos. 0,9 kg czy wiecej - i tak po chwili sie mecza rece i trzeba odpoczac czy podpurke
9. Moze to moje oko a moze i nie ale na calym polu widzenia ostrosc byla rozna - czyli co mi sie wydaje to ze w srodku obrazu moze byc mniej ostro niz ciutke obok
10. Widac zaskakujaco jasno i szeroko mimo tak duzego przyblizenia
11. Patrzac odwrotnie czyli w duze szklo - nie widze wewnatrz odpruskow, paprochow, kleju czy nierownosci.
12. Male zakrywki na okular sa polaczone razem ale z racji tego ze prawa gumka jest grubsza niz lewa (pokretlo ostrosci) to zakrywka sie praktycznie trzyma tylko na jednym oku. Obok luzno raczej wisi
13. Zakrywki na duzy okular sa osobne, nie wchodza gleboko wiec jest wieksze prawdopodobienstwo utraty. Plus wg mnie troche tandetne rozwiazanie z oczkiem na sznurek przecietym w polowie? jest to U a nie O?
14. Mam nadzieje ze sama sie nie zepsuje z czasem.

Ogolnie pozytywne wraznie i duzo lepsza niz ta moja ruska. Sa mankamenty ale za ta cene nia ma co wybrzydzac. Polecam kazdemu kto nie ma pieniedzy.

Obraz przez Ruska 7x35 - jak widac lekko zoltawy. Mam dobre oko ale na szarym talezu moge sie tylko domyslec ze jest napisane CYFROWY

Obraz przez DO D 12x50 - lekko niebieskawy, nie moglem objac aparatem calego obrazu. Widac jak na brzeg budnynku rozczepia sie z zoltego na niebieski. Patrzac przez lornetke spokojnie moge przeczytac CYFROWY na szarym talezu.
Ostatnio zmieniony przez haribo Czw 15 Wrz, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016   

No i brawo :) Fajnie, że podzieliłeś się z nami swoimi wrażeniami.

Absengard 
Bywalec

Nigdy nie miałem nic przeciw Delta Optical :) Pierwszą moją lornetką była DO Entry 10x50 i też bardzo miło ją wspominam. W tej cenie była bardzo dobra. Odwzorowanie bieli jednak z tego co widac na zdjęciu Entry miala lepsze od tej Discovery no i pryzmaty miała Bak-4 nie Bk-7 ale cena była podobna. Gdybym miał kupic coś taniego to kupiłbym właśnie DO tyle że nie discovery a Entry właśnie ze względu na lepsze pryzmaty Bak-4
Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia :) Kiedy kupowałem DO i popatrzyłem przez nią (wcześniej przez PZO 6x30) pomyślałem "ach ale biel, ale ostrość - to moja ostatnia lornetka"
Po roku sprzedałem i kupiłem Nikona Prostaffa 10x42 który był dużo lżejszy i poręczniejszy. Także ostry i jak wtedy dla mnie z dobrym WB...ale mija kolejny czas i stwierdzam że widzę coraz więcej rzeczy których nie dostrzegałem wcześniej z braku wiedzy. I teraz myslę nad sprzedażą prostaffa i kupieniem jeszcze czegoś lepszego i tak w kółko. Czasami myślę że ludzie mniej zorientowani w temacie są szczęśliwsi, patrzą przez tanią lornetkę i niczego im nie brakuje. A kiedy coraz bardziej zagłębiamy się w świat optyki dostrzegamy coraz więcej wad w naszych instrumentach i ciągle dążymy do lepszego sprzętu :)

haribo
[Usunięty]

Wzial bym Entry gdyby byla 12x50 :sad:

Volver 
Entuzjasta

Dziękujemy za osobistą recenzję! Najważniejsze są własne obserwacje. Niech służy długo zgodnie z przeznaczeniem i potrzebami! Opisz za kilka miesięcy, czy nadal Ci dobrze służy, do czego i jak się sprawuje tak w ogóle.

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016   

haribo napisał/a:
Wzial bym Entry gdyby byla 12x50 :sad:

Dla mnie 10x a 12x to bardzo mała róznica, a pryzmaty jednak lepsze :)
Ale każdy oczywiście ma wybór i lubi co lubi także gratuluje i tej lornetki i jak kolega wyżej napisał, skrobnij po paru miesiącach jak się sprawuje mechanicznie nadal.

Odpowiedz do tematu