Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do wnętrz - profi
Autor Wiadomość
Aparat-ka 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Mar, 2016   

Aparat do wnętrz,
proszę o pomoc poszukuje aparatu do robienia zdjęć wnętrz, nie limituje ceny szukam profesjonalnego sprzętu.
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam

Reklama

komor 
Moderator

Wydzieliłem z nieprawidłowego wątku i działu.

Czy deklaracja „nie limituje ceny” oznacza, że zdajesz sobie sprawę, że profesjonalny zestaw do takich celów to może być bez problemu 20 czy 30 tysięcy złotych, jeśli chce się zachować najwyższą jakość i kupuje nowy sprzęt renomowanych producentów? Z drugiej strony i za 5000 zł da się zebrać coś, co da bardzo dobre efekty.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Aparat-ka, jak nie limitujesz ceny to polecam Canon 5DRs i obiektyw Canon 11-24mm f/4. To dobry zestaw.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Mar, 2016   

Aparat-ka napisał/a:
nie limituje ceny szukam profesjonalnego sprzętu.

No to Nikon D4 , Canon 1Dx/Ds , Albo średni format - genialny Pentax 645Z. Jeśłi lustrzanki C i F mają mieć podobne rozdzielczości - to Nikon D810 albo wspomniany Canon 5Ds , jeśli zaczekasz parę tygodni - powinien w sklepach pokazać się Pentax K-1. Co do ogniskowej obiektywów - raczej polecałbym coś jak Pentax HD D FA 15-30mm F2.8 ED SDM WR dla pełnej klatki ... może mniej szeroko niż 11 mm ale bardziej "naturalny" zakres i lepsze światło - we wnętrzach raczej przydatne.

komor 
Moderator

Andrzej.M. napisał/a:
i lepsze światło - we wnętrzach raczej przydatne

To nie mają być zdjęcia we wnętrzach, tylko zdjęcia wnętrz. Czyli f/8 i wyżej.

Andrzej.M.
[Usunięty]

komor napisał/a:
tylko zdjęcia wnętrz. Czyli f/8 i wyżej.

Wnętrza są we wnętrzach... :lol:
Co do F8 - to niekoniecznie, szczególnie przy ogniskowych krótszych niż 24mm... Nawet jeśli użyć średniego formatu...

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Nie 27 Mar, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
Wnętrza są we wnętrzach...

...ale różnią się najważniejszym, czyli... przedmiotem zdjęcia, albo inaczej: TEMATEM. Wnętrze jest raczej nieruchome, więc można sobie pozwolić na statyw, a "we wnętrzach" mogą dziać się różne rzeczy, np. imprezy sportowe, uroczystości itd., itp.
Ergo: zdjęcia wnętrz to coś zupełnie innego niż zdjęcia we wnętrzach, czyli też wymagania wobec sprzętu są diametralnie inne.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Soniak10 napisał/a:
Ergo: zdjęcia wnętrz to coś zupełnie innego niż zdjęcia we wnętrzach, czyli też wymagania wobec sprzętu są diametralnie inne.

Drogi kolego . Dziękuję za objaśnienie... :lol: Może ktoś inny też ci za nie podziękuje, tyle że bez sarkazmu... :roll: Jak byś nie zauważył jednym z aparatów polecanym prze ze mnie był Pentax 645Z który choć daje olbrzymie możliwości w fotografowaniu na wysokich czułościach , to jednak do sportu czy reporterki nadaje się raczej średnio... Co do wymagań sprzętowych - nie przesadzajmy - puszki FF i spora część APSC nada się równie dobrze do obu rodzajów zdjęć. Szczególnie gdy są wzbogacone o technologię Pixel schift... - szczególnie przydatną do wydobycia szczegółów fotografowanych wnętrz. Mając 30 lat doświadczenia w fotografowaniu wnętrz - w tym ponad 20 lat pod własną firmą coś wiem na ten temat. I te "niuanse" między wnętrzarstwem a reporterką "chyba" rozróżniam. :roll:

Wojmistrz 
Obserwator

Ale czy to doby wybór? Ja lubię Pentaxa 645, ale analoga. 645Z ma matrycę 44x33mm co daje zaledwie eq 0,79 do pełnej klatki i tak, patrząc że najszersze szkło systemowe to 33mm, daje to eq 26mm czyli koszmarnie wąsko. Aby objąć tą samą scenę co pełnoklatkowy Canon ze szkłem 11-24mm, potrzeba by obiektywu około 14-30mm. Obawiam się, że MF to nie jest dobra rada. Kolejna sprawa, to to, że Aparat-ka jest kolejnym jednopostowcem i pewnie nigdy nie dowiemy się jakiej jakości i przeznaczenia jej potrzeba.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
by objąć tą samą scenę co pełnoklatkowy Canon ze szkłem 11-24mm,

Szczerze wątpię by trzeba było aż tak szeroko , zwykle wystarcza 24mm , powiedzmy że dla większego efektu można użyć 14-15mm. Mam 12 mm ale rzadko po niego sięgam na FF.
Wojmistrz napisał/a:
Aparat-ka jest kolejnym jednopostowcem

Zapewne ...

komor 
Moderator

Andrzej.M. napisał/a:
Mając 30 lat doświadczenia w fotografowaniu wnętrz - w tym ponad 20 lat pod własną firmą coś wiem na ten temat.

I co, na jakich przysłonach robisz to na ogniskowej 24mm (lub powiedzmy 17mm przy APS-C)?

Andrzej.M. napisał/a:
Szczerze wątpię by trzeba było aż tak szeroko , zwykle wystarcza 24mm

Nierzadko ktoś chce „niemożliwego” i prosi o sfotografowanie dość małej łazienki, gdzie ekwiwalent 24mm to stanowczo za mało. Poza tym wnętrza sfotografowane ultraszerokim wyglądają często na większe lub po prostu bardziej spektakularnie, a to się klientom podoba.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Summa summarum: ja bym raczej szedł w systemy APS-C lub może nawet m4/3, bo dają większą głębię ostrości niż pełnoklatkowce z obiektywem o takim samym kącie widzenia. A w przypadku wnętrz to raczej rozmycie czegokolwiek nie byłoby zaletą. :idea:
:cool:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

Soniak10 napisał/a:
Summa summarum: ja bym raczej szedł w systemy APS-C lub może nawet m4/3, bo dają większą głębię ostrości niż pełnoklatkowce z obiektywem o takim samym kącie widzenia. A w przypadku wnętrz to raczej rozmycie czegokolwiek nie byłoby zaletą. :idea:
:cool:
yyy że niby co? Używam do takich zdjęć 6D/5DII z Sigmą 12-24mm i hiperfokalną przy f/8 mam w tym szkle od 1m. Poza tym, jaki masz najszerszy kąt (nie fisheye) na m4/3, bo wspomniane szkło ma prawie odpowiednik na APS-C.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

komor napisał/a:
I co, na jakich przysłonach robisz to na ogniskowej 24mm

Wojmistrz napisał/a:
Sigmą 12-24mm i hiperfokalną przy f/8 mam w tym szkle od 1m.

Komor - mnie za lekcje fotografii płacą. :lol: Podpowiem ci jedno - po co komu ostrość na nieskończoności w pokoju mającym 7-10m ? Sam pomyśl... :wink:
Soniak10 napisał/a:
raczej szedł w systemy APS-C

Nie dają tej rozdzielczości i jakości obrazka, (chyba że mają Pixel schift)...

muzyk 

Wysłany: Sro 30 Mar, 2016   

Aparat-ka napisał/a:
Aparat do wnętrz,
proszę o pomoc poszukuje aparatu do robienia zdjęć wnętrz, nie limituje ceny szukam profesjonalnego sprzętu.
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam

Canon 5DSr + 17 TS E+ statyw najlepiej Gitzo karbonowy.

Odpowiedz do tematu