Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W temacie lustrzanek jestem zielona, także liczę na Waszą pomoc. Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki i chcę wybrać między Canonem 70D lub 700D (ewentualnie Nikon D5500). Lustrzanka potrzebna mi do robienia zdjęć (w pomieszczeniach i w plenerze), ale też do nagrywania filmów więc zależy mi na dobrej jakości. Zamierzam też dokupić obiektyw Sigma 30mm f1.4. I tutaj nie wiem który model lustrzanki wybrać, bo obiektyw jest sam w sobie bardzo dobry i czy jest sens kupienia droższego modelu czyli 70D. Która z tych trzech lustrzanek sprawdzi się najlepiej?
do nagrywania filmów więc zależy mi na dobrej jakości
Możesz to rozwinąć?
Potrzebny mi do nagrywania chyba wszystkiego, ale głównie do filmików związanych z modą/urodą. Więc musi nagrywać dobrze i w pomieszczeniach i w plenerze.
ada9000, Canon 70D jest zaawansowanym aparatem z serii profilmowych, do tego mocno rozwinięty do np videoblogów, ponieważ ma świetny system rozpoznawania twarzy i trackingu, przez co wraz z obiektywem STM może służyć jako świetne narzędzie rejestrujące nawet dynamiczne sceny. Do tego ma wysoki bitrate, możliwość kompresji wewnątrzklatkowej i kilka innych spraw, które pozwalają mu służyć jako całkiem profesjonalne narzędzie do pracy.
Canon 700D jest linią amatorską, nie posiada tak dobrego trackingu twarzy, choć AF podczas filmowania jest nadal bez zarzutu, nie ma też wspomnianej kompresji ALL-i tylko IPB (międzyklatkową), a poza tym to też świetne narzędzie do filmowania.
Nikon D5500 ma przewagę nad Canonami jeśli szukasz lustrzanki którą będziesz kręcić bardzo dynamiczne sceny i robić efekty spowolnień, gdyż dostępny jest klatkaż 60fps. Pod wieloma względami w filmowaniu jest podobny do 700D, ale nie posiada tak wysokiego bitrate oraz ma dość zawodny AF podczas filmowania.
Teoretycznie najlepszym wyborem jest 70D, ale jeśli priorytetem jest fotografia i filmowanie będzie zagadnieniem marginalnym, to raczej skłonił bym się ku Nikonowi. Piszę tak, bo podejrzewam, że owe filmy będziesz umieszczać na YouTube, a te obcina bitrate przy FullHD do zaledwie 3Mbps. Jeśli jednak chcesz robić coś poważniejszego na Vimeo lub robić w przyszłości z tego jakiś konkretniejszy film (np dokumentalny), to droższy Canon może okazać się lepszym wyborem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10