Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 21 Paź, 2016 Lustro do zdjęć packshot-owych do 4,5 tyś
Witam. Chciałem się dowiedzieć jaki aparat polecicie do robienia zdjęć packshot-owych. Parametry na których nam zależy to cena ok 4,5 tys. lub taniej. Ponieważ robimy zdjęcia głównie na statywie więc obowiązkowo obrotowy wyświetlacz i dobra szybka płynna praca przy Auto focus-ie na podglądzie na żywo na ekranie, wyświetlaczu aparatu. Poprzedni aparat Sony A77 spisywał się bardzo dobrze dopóki go nie zajechaliśmy od zbyt częstego wkładania i wyciągania karty SD i baterii. Przetarte wtyki spowodowały zwarcie i spalenie płyty głównej niestety już po okresie gwarancyjnym. Teraz się zastanawiamy czy kupować coś innego czy jest obecnie coś lepszego. Czy kupić ponownie ten sam model i nauczeni doświadczeniem dokompletować do niego kartę SD WiFi i przewód zasilający. Zależy nam na dobrej pracy na podglądzie na żywo. Zaznaczam to ponieważ osobiście mam Nikona D5100 i na Live Viev działa tak tragicznie że nie nadaje się w ogóle do pracy przy zdjęciach produktowych. Zależy nam również na dużej ilości punktów ostrości ze względu na zdjęcia w których składamy kilka ujęć żeby zwiększyć głębię ostrości. Ok w skrócie podsumuje w punktach:
-matryca 3/4 klatki 24 Mpx
-cena do 4,5 tyś
-obrotowy wyświetlacz
-sprawna i szybka praca (szczególnie szybkie łapanie ostrości) na podglądzie na żywo na wyświetlaczu
-duży zakres, ilość punktów ostrości
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Autofocus do packshotów? Zbędny. Obowiązkowy obrotowy wyświetlacz na statywie? Przydatny, ale nie niezbędny. Dobry podgląd na żywo z odpowiednim powiększeniem przy manualnym ostrzeniu – owszem, tak.
Marcint79 napisał/a:
mam Nikona D5100 i na Live Viev działa tak tragicznie że nie nadaje się w ogóle do pracy przy zdjęciach produktowych
Jeśli próbowaliście ostrzyć przy użyciu autofocusa, to pewnie tak. Ale ja przy produktówce ostrzę manualnie, właśnie przy użyciu Live View. Może warto tylko zainwestować w lepszy obiektyw do niego, zamiast w lepszy aparat?
Napiszę ci mniej więcej o fotografii produktowej tak:
Jak napisał już kolega komor, puszka mało ważna, inwestuj kasę w ostre szkło.
Zwróć uwagę na to, jakiej jakości foty chcą twoi klienci, ja oddaję w 2160p (chyba, że klient miałby inne wymagania), więc przy formacie 3:2 jest to zaledwie 6Mpx, a najgorsza moja puszka ma 10Mpx.
Nie wiem czy to był błąd, ale matryce w formacie 3/4 to teraz tylko kompakty albo bezlusterkowce Olympusa i Panasonica.
Nie bawiłbym się z SD WiFi, ani żadne inne systemy bezprzewodowe, bo to jest zawodne, o czym przekonałem się próbując zdalnie robić sesję na DMC-G6. Jeśli poważnie podchodzisz do tematu, warto mieć aparat sprzęgnięty kablem z komputerem, laptopem lub nawet tabletem i wtedy dodatkowo odpada konieczność obrotowego wyświetlacza. W Canonach mam to przetestowane, nawet w staruszku 40D mam pełną kontrolę nad tym co będzie na zdjęciu i mogę kliknięciami myszką modyfikować wszystkie parametry, łącznie z idealnym ustawieniem punktu ostrości.
Dla twojej ciekawości dodam, że w terenie, aparat na statywie podłączam przez kabel OTG do 10" tabletu z Windows 10 na pokładzie. 10" dlatego, że większość z nich ma 2GB RAM, a 7" i 8" jedynie 1GB RAM, a to za mało do płynnej pracy. Taki tablet choć dziś wart używany zaledwie 50 funtów, wystarcza mi całkowicie. Na OTG mam puszczoną również mysz i klawiaturę oraz backup, a to za sprawą niewielkiego koncentratora USB. Kiedy jest możliwość i potrzeba, przez HDMI puszczam obraz na monitor lub TV, to wszystko zależy oczywiście od sytuacji.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Paź, 2016
Tak czysto teoretycznie (bo nie robię takich zdjęć) zwrócę uwagę na E-M5 II, który wszystkie wymagania poza 24 Mpix spełnia znakomicie. Posiada funkcję hi-res, która dzięki mikroprzesunięciom matrycy daje obrazy 40 Mpix, no ale nie może być oświetlenia błyskowego tylko ciągłe. W zamian mamy super szczegółowe obrazy nawet z przeciętnych szkieł, więc jest tu oszczędność. Do tego też bardzo wygodny focus bracketing w aparacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12