Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia Wnętrz - Canon 6d
Autor Wiadomość
GDY85 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2016   Fotografia Wnętrz - Canon 6d

Witam,

potrzebuję dobrać do Canona 6d obiektyw / obiektyw głównie do fotografowania wnętrz.

Myślałem aby kupić C 17-40 f4 (do 2000 używka, 3000zł nówka na FA) oraz dobrać coś szerokiego, stałego w zakresie 10-14mm z ofert firm ze wschodu.

Jak myślicie ma to sens?
Czy może od razu pójść w szerokokątne zoomy typu 12-24 ?

Z góry dzięki za merytoryczne komentarze.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2016   

Mam 6D i Sigmę 12-24mm. Jak masz statyw, bo wypada przymknąć na f/11 to będziesz zadowolony.

GDY85 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Mam 6D i Sigmę 12-24mm. Jak masz statyw, bo wypada przymknąć na f/11 to będziesz zadowolony.

Fotografujesz wnętrza?
przedział 12-24 wystarcza czy trzeba będzie coś dokupić

komor 
Moderator

GDY85 napisał/a:

Jeśli nie chcesz robić żadnych detali, to wystarczy, ale czasem potrzebne są inne ujęcia niż tylko szerokokątne. Nie masz żadnego innego szkła?

Wojmistrz 
Obserwator

GDY85, robiłem tym zdjęcia pomieszczeń do projektów 360°.

GDY85 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Wrz, 2016   

komor napisał/a:
GDY85 napisał/a:

Jeśli nie chcesz robić żadnych detali, to wystarczy, ale czasem potrzebne są inne ujęcia niż tylko szerokokątne. Nie masz żadnego innego szkła?

Do detali dokupię na pewno coś węższego, tutaj chodzi mi tylko o to czy 12-24mm jest na tyle szerokie aby jednym szkłem zrobić 80% sesji większości pomieszczeń.

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2016 12:26 ]
Wojmistrz napisał/a:
GDY85, robiłem tym zdjęcia pomieszczeń do projektów 360°.

Dziękuję za informację, bardzo się przyda.

dragossani 
Entuzjasta

Pytanie "czy 12 mm na pełnej klatce to wystarczająco szeroko" jest z gatunku nieco abstrakcyjnych. Jeśli to za mało, to co będzie szersze? Tylko nowy 11/4 od Canona (może jeszcze 17 TS-E) i nic więcej.

komor 
Moderator

Dokładnie. Na pełną klatkę szerzej niż Sigma 12-24 jest tylko Canon 11-24 mm f/4L EF USM. Za zadanie domowe masz GDY85 sprawdzić sobie jego cenę. :)

Wojmistrz 
Obserwator

komor napisał/a:
Za zadanie domowe masz GDY85 sprawdzić sobie jego cenę. :)
Oczywiście cenę Canona :P

GDY85 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Wrz, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
komor napisał/a:
Za zadanie domowe masz GDY85 sprawdzić sobie jego cenę. :)
Oczywiście cenę Canona :P

O człowieku, już wiem dlaczego mi nie filtrowało tego Canona jak szukałem UWA dla siebie :P Ewidentnie internety znają mój budżet.

[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2016 07:52 ]
Trochę z innej beczki jeszcze, z racji tego iż wnętrza nie koniecznie potrzebują filtrów (można spokojnie przeanalizować wszystko co się chce bez względu na czas) o tyle plener już raczej wymaga.
Skąd ten wywód? Ano jeśli nie sigma 12-24 to co szerokiego aby była możliwość założenia filtrów a i cena nie wywróciła?

Wiem że pytanie w temacie było o obiektyw do wnętrza ale czasami dla siebie trzeba wyjść i pobawić się tym swoim hobby na świeżym powietrzu.

Sunders 

GDY85 napisał/a:
Ewidentnie internety znają mój budżet.

To może pora żebyś go nam podał? :smile:

GDY85 napisał/a:
Ano jeśli nie sigma 12-24 to co szerokiego aby była możliwość założenia filtrów a i cena nie wywróciła?

A jakie obiektywy już masz?

GDY85 
Nowy

Sunders napisał/a:
GDY85 napisał/a:
Ewidentnie internety znają mój budżet.

To może pora żebyś go nam podał? :smile:

GDY85 napisał/a:
Ano jeśli nie sigma 12-24 to co szerokiego aby była możliwość założenia filtrów a i cena nie wywróciła?

A jakie obiektywy już masz?

Budżet to 3-4tys na szeroki.

Sprzedałem swoje body aps-c wraz z obiektywami (kit, tele) i zaczynam od zera,

Potrzebuje na początek szeroki albo ultra szeroki, zaraz później dokupie pewnie coś wyższego do detali ale o tym na razie nie myślę.

Poogladalem zdjęcia tej Sigmy ale nie mogę znaleźć nigdzie jak to wygląda we wnętrzach, pewnie skończy się wypożyczeniem dla własnej oceny.

Sunders 

W tym budżecie mieści się Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM mający możliwość zakładania filtrów.

GDY85 
Nowy

Sunders napisał/a:
W tym budżecie mieści się Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM mający możliwość zakładania filtrów.

Też o nim myślałem, muszę wykonać kilka próbnych fotek tym szkłem bo ma jeszcze cashback więc kilka stówek będzie do odzyskania. Liczę że nie okaże się za wąski, na flickr wygląda to nieźle

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 03 Paź, 2016   

Zawsze jest jeszcze Nodal Ninja lub jakiś zamiennik i masz problem z szerokością szkła z głowy.

Odpowiedz do tematu