Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 760D vs Canon 70D vs Nikkon D7100
Autor Wiadomość
x007 
Początkujący

Wysłany: Wto 04 Sie, 2015   Canon 760D vs Canon 70D vs Nikkon D7100

Witam ;-)
Im więcej czytam tym głupszy jestem tak można w skrócie powiedzieć. Są fora dedykowane do każdej firmy ale wychodzę z założenia ,że "każdy żyd swój towar chwali" więc potrzebował bym opinii osób postronnych a nie Fanbojów danej marki. Główne zadania do których potrzebuje aparat to: krajobrazy, architektura, zwierzęta, "użytek wakacyjny", fotografia nocna (burze, zorza), zbliżenia na przedmioty/ludzi w ruchu. Mam do dyspozycji 3000zł na samo body.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Sie, 2015   

Osoba postronna, w tym przypadku, to musi być użytkownik Sony, Pentaxa lub m4/3.

x007 
Początkujący

dcs napisał/a:
Osoba postronna, w tym przypadku, to musi być użytkownik Sony, Pentaxa lub m4/3.

Chodziło mi bardziej o osobę, która nie idzie w OGIEŃ za jedną marką pomimo "jakiś" wad które są w danym modelu. Faktycznie może źle ubrałem to w słowa :wink:

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

x007, używam Canona, ale gdybym dziś zaczynał i wykluczył filmowanie, to wybrał bym Nikona D7100. Jeśli chciałbyś dodatkowa filmować z wysoką jakością HD i nie mieć problemów przy montażu, to polecał bym 70D. 760D jeszcze nie miałem w rękach, ale 750D tak i nadal czuć, że 70D jest klasę wyżej.

komor 
Moderator

x007 napisał/a:
Główne zadania do których potrzebuje aparat to: krajobrazy, architektura, zwierzęta, "użytek wakacyjny", fotografia nocna (burze, zorza), zbliżenia na przedmioty/ludzi w ruchu.

W takich zastosowaniach bardziej liczy się wybór optyki niż aparatu, choć ja też wybierając matrycę wolałbym tę z Nikona D7100. (Sam używam Canony.)

x007 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli chciałbyś dodatkowa filmować z wysoką jakością HD i nie mieć problemów przy montażu, to polecał bym 70D

O jakich problemach mówisz?

komor napisał/a:
W takich zastosowaniach bardziej liczy się wybór optyki niż aparatu

Porównując systemy który wypada korzystniej cenowo?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

x007, w 70D możesz wybrać kompresję wewnątrzklatkową, przez co montowanie nawet wielogodzinnego materiału, odbędzie się (względnie) szybko i sprawnie.

dcs
[Usunięty]

x007 napisał/a:
Porównując systemy który wypada korzystniej cenowo?

-raczej porównując to co byś z oferty obu firm wybrał. Zarówno przy zakupie aparatu jak i później.

Nie da się powiedzieć ogólnie, że obiektywy któregoś systemu są tańsze.

x007 
Początkujący

Wiem, że Nikon ma lepszą matrycę z lepszym poziomem szumów przy wyższym ISO i lepszy AF. Canon za to ma lepszy tryb do filmowania, do tego mam w pracy 5DIII więc czasami go sobie pożyczam i bawię się nim wiec np menu czy funkcje mam opanowane więc to przemawia za Canonem. Do Canona moge kupić szkła po niskiej cenie np 70-300 USD Tamrona za 599zł praktycznie nie używany. Wiec nadal jestem w kropce.

dcs
[Usunięty]

To jak masz takie oferty poniżej cen rynkowych i dostęp do firmowego osprzętu do 5D -to co się zastanawiasz?

x007 
Początkujący

dcs napisał/a:
To jak masz takie oferty od znajomych i dostęp do firmowego osprzętu do 5D -to co się zastanawiasz?

Zastanawiam się bo chce kupić dobre body i nie pluć sobie w twarz... a na FF mnie nie stać. Nie daje mi spokoju to, że Nikon jest lepszy pod względem matrycy :???:

Mam dylemat typu Lepsze Body - Gorszy wybór szkieł / Gorsze Body - Lepszy wybór szkieł

BTW: Cena też przemawia za Nikonem 2699zł vs 3099zł Canon

dcs
[Usunięty]

x007 napisał/a:
Nikonem 2699zł vs 3099zł Canon

-w valuebasket?

Tutejszyn 
Optyczny

x007 napisał/a:
Są fora dedykowane do każdej firmy ale wychodzę z założenia ,że "każdy żyd swój towar chwali"
A dlaczego miałoby być inaczej? Posiadacz danego systemu wie o nim najwięcej, jednocześnie ma mgliste pojęcie o systemie konkurencyjnym. Tobie się wydaje, że w cudowny sposób posiądziesz wiedzę i posiadaczy Canonów i posiadaczy Nikonów, ale prawda jest taka, że nadal będziesz miał tylko mgliste pojęcie o systemie tak jednym, jak i drugim. Słyszy się, że matryce Canona są takie, a Nikona śmakie, ale jak to się przekłada na zdjęcia? Moim zdaniem nijak, więc jakie to ma znaczenie co kupisz? Kup to, co lepiej leży Ci w dłoni, albo po prostu rzuć monetą.

x007 
Początkujący

dcs napisał/a:
x007 napisał/a:
Nikonem 2699zł vs 3099zł Canon

-w valuebasket?

Yep :wink:

komor 
Moderator

Tutejszyn napisał/a:
Kup to, co lepiej leży Ci w dłoni

Tak.

Tutejszyn napisał/a:
albo po prostu rzuć monetą

Nie. :)

Tutejszyn napisał/a:
Słyszy się, że matryce Canona są takie, a Nikona śmakie, ale jak to się przekłada na zdjęcia? Moim zdaniem nijak

Nie no, trochę się jednak przekłada. Ale wszystko zależy też od tego, jaki rodzaj fotografii uprawiamy. Ja w każdym razie matryce Nikona (znaczy Sony) bardzo chętnie powitałbym w moim Cwanonie.

Odpowiedz do tematu