Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 19 Maj, 2008
Kolejna trudna decyzja wyboru aparatu:)
Autor Wiadomość
n0rek 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   Kolejna trudna decyzja wyboru aparatu:)

Witam, pisze bo wlasnie przesiadam sie z naprawde fajnego FZ50 na lustro. W miare jedzenia apetyt rosnie;)
Ale do rzeczy: W gre wchodzi ok 2tys zl czyli K10D z kitem, 350D z jakims lepszym szklem, D80 z prostym szklem, myslalem tez o 20D ale z tego co widze to ustawianie czegokolwiek odbywa sie za pomoca duzego "pokretla" jak w Sony H9 co totalnie mnie rozczarowalo i absolutnie mi sie nie podoba.
Wiem ze Canon i Nikon maja tansze szkla i akcesoria ale Pentax ma solidniejsze Body(magn/alu podobnie jak 20D). Nie wiem jaka roznice robi matryca CMOS a CCD.

Canona 20D juz nowego nie dostane czyli istnieje mozliwosc dostania uzywki ze skasowanym licznikiem.

Pytalem znajomych ale oczywiscie kazdy chwali swoje, robilem pare fotek kazdym z tych aparatow ale niestety na roznych szklach i bardzo niewiele co nie dalo mi pelnego wyjasnienia.

Dlatego postanowilem zapytac fachowcow:)

ps. aparat ma byc dosc uniwersalny i nie szumiec bardzo nawet przy iso1600, co wiecej chce zeby byl na lata i oczywiscie bede go rozbudowywal w miare mozliwosci

Wlasnie dostalem oferte na Canona 20D + 18-135 3.5 za ok 2500zl oplacalne?

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   Re: Kolejna trudna decyzja wyboru aparatu:)

n0rek napisał/a:
Witam, pisze bo wlasnie przesiadam sie z naprawde fajnego FZ50 na lustro. W miare jedzenia apetyt rosnie;)
Ale do rzeczy: W gre wchodzi ok 2tys zl czyli K10D z kitem, 350D z jakims lepszym szklem

Wybacz, lepsze od kitu szkło do Sony zaczyna się nieźle ponad 1000 PLN...

MC 

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

RB napisał/a:

A gdzie tutaj nOrek napisal, ze chce kupic Sony? Jakas mania przesladowcza? Ja wiem, ze reklamy "Alf" sa natretne, ale widziec je wszedzie to juz chyba obsesja :wink:

RB 

MC napisał/a:
RB napisał/a:

A gdzie tutaj nOrek napisal, ze chce kupic Sony? Jakas mania przesladowcza? Ja wiem, ze reklamy "Alf" sa natretne, ale widziec je wszedzie to juz chyba obsesja :wink:

uuup, sorry :-D Jużem zapomniał, że bywało 350d. Ale faux pas...

MC 

RB napisał/a:
bywało 350d

W wielu FJ nadal jest :razz:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wymieniasz tu starsze modele, ale pojawił się i D80. Myslę, że to najlepsze rozwiązanie z tego co proponujesz. Po co się pakować w przeżytki, albo niepewne używki! :wink: Jednak w cenie D80 jest tez chyba Canon 450D. To bardzo dobry aparat z matrycą CMOS. Jakie konkretnie zdjęcia bedziesz robił? Jaki planujesz obiektyw?

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 15:16 ]
Jeśli chcesz korzystać z ISO1600 to tylko Canon z CMOS!

k1caj_ns 
Optyczny

n0rek napisał/a:
Nie wiem jaka roznice robi matryca CMOS a CCD.

Jedną zasadniczą różnicą jest to że CMOS mniej szumią więc do zdjęć nocnych to napewno C 400D to bardzo dobry wybór. Są też różnice w kolorystyce zdjęć oraz nagrzewaniu się takich matryc. Przy ISO 1600 to tak jak pisze Arietiss tylko CMOS.

Do 2 tysięcy to weź sobie C 400D + kit i zostanie na jakąś kartę. Po pewnym czasie i tak zmienisz obiektyw kitowy. Jeśli nie pali Ci się z kupnem to dozbieraj ona tamrona 17-50 /2.8 do tego canona i takie szkło to już na prawdę coś na dłużej.

RB chyba Cię nie zrozumiał stąd ten jego post .

No kolega wymienił D80 ale w cenie do 2 K to się nie zmieści nawet kupując samo body.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Przy 400D to już zdecydowanie dozbieraj na coś lepszego! Kit jest masakryczny... :neutral:

n0rek 
Nowy

d80 body NOWE 2060zl dokladnie
ale tak sobie mysle ze do tego przeciez jakis obiektyw jeszcze no i karta i torba... i zrobi sie conajmniej 2500 albo i 2800 na co mnie nie stac:/

aparat jak kupie to najpozniej za miesiac a do tego czasu ceny chyba mocno sie nie obniza.

Canon 30D dla mnie cenowa zapora a co do 400D wolalbym sie nie wypowiadac ale ogolnie wrazenia kiepskie.

Boje sie troche uzywanych aparatow stad te obawy o 20D. Powraca wiec pentax ktorego bede mial z kitem w tej cenie co d80 samo body.

ps. a zdjecia to coz, rozne, dlatego chce sie przesiac z kompaktu bo nie jest bardzo elastyczny i kiepsko reaguje na iso powyzej 400:/

ps. jedynym minusem dla pentaxa jest mala dostepnosc szkiel a duzym plusem dla d80 jest wybierak 4 kierunkowy co znacznie bardziej mi pasuje niz kolowy

k1caj_ns 
Optyczny

Nie wiem jak w 400D ale w 450D oprucz wybieraka kołowego są też wybieraki kierunkowe. Ja używanego sprzętu nie kupuję bo niemam jakoś zaufania .

Jest też 450D z kitem ale to też ponad Twoje możliwości. No decyzję masz ciężką bo im mniejsze fundusze tym trudniej coś wybrać niestety.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Niestety czasem trzeba brać na co Cię stać...! :neutral: Szkoda czekać na przypływ kasy, zdjęcia uciekają... :wink:

n0rek 
Nowy

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

no to postanowione.
http://allegro.pl/show_item.php?item=364111034 wygrana:]

wielkie dzieki za pomoc, przydala sie:)

arietiss 
Optyczny
arietiss

Dobry wybór! Będziesz zadowolony ze zdjęć! Oby tylko sprawny...

n0rek 
Nowy

ty mnie nie strasz:P

arietiss 
Optyczny
arietiss

Czasem warto zaryzykować! :wink:

Odpowiedz do tematu