Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Vixen Foresta 10x42 porro
Autor Wiadomość
Skrzych 
Nowy

Wysłany: Sro 01 Mar, 2017   Vixen Foresta 10x42 porro

Witam wszystkich Forumowiczów
Po przeczytaniu wielu wątków proszę o pomoc w wyrobieniu sobie opinii na temat optymalnej lornetki do oglądania ptaków za ok. 1000 zł. Ponieważ lubię porro zainteresowała mnie tytułowa lornetka. Niestety, we Wrocławiu możliwości obejrzenia lornetek są ograniczone. Czy może ktoś ją porównać do np. VNF 10x40 dachowej, olympusa EXPS, monarcha 5 - ten ostatni oglądałem dzisiaj, ładny obraz ale spore aberracje. Może jakieś inne pomysły - z uzasadnieniem? Wolę porro ze względów ekonomicznych, panuje przekonanie, że jest połowę tańsze od podobnych jakościowo dachówek. Obraz wydaje się też bardziej plastyczny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Reklama

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Sro 01 Mar, 2017   

Aberracje w monarchu 5? Albo coś ci się przewidziało, albo pomyliłeś pojęcia. Raczej nic lepszego niż monarch 5 w dachówkach do 1000 zł nie znajdziesz. Monarch 5 ma szkło ED i powłoki dielektryczne, których próżno szukać w sprzętach do 1000 zł. Mam go od lat i uważam, że to jedna lepszych lornetek w mojej kolekcji.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 21:42 ]
Co do Vixena to mialem kiedys ARK 30x80 i to była lornetka, w której widziałem największe aberracje jakie kiedykolwiek w życiu widziałem. Sprzedałem po kilku miesiącach użytkowania bo nie była warta tych pieniędzy, które za nią wołają.

kot Sylvester 
Maniak

Vixen Foresta 10x42 porro wyraźnie przekracza 1000 złotych:

http://www.astroshop.pl/v...ab_bar_1_select

więc chyba nie bardzo spełnia Twoje wymogi ekonomiczne.
Co do lornetki optymalnej (jak to określiłeś) to rzecz indywidualna, każdy ma swoje optimum. Musisz się zdecydować i określić jakie parametry są dla Ciebie najważniejsze. Co jest priorytetem? Generalnie ptasiarze największą uwagę zwracają na aberrację chromatyczną ale kwestia pola jest również istotna zwłaszcza jeśli prowadzi się obserwacje w locie. Pozostaje jeszcze kwestia nowa czy używka?

Skrzych 
Nowy

RoboBat napisał/a:
Aberracje w monarchu 5? Albo coś ci się przewidziało, albo pomyliłeś pojęcia. Raczej nic lepszego niż monarch 5 w dachówkach do 1000 zł nie znajdziesz. Monarch 5 ma szkło ED i powłoki dielektryczne, których próżno szukać w sprzętach do 1000 zł. Mam go od lat i uważam, że to jedna lepszych lornetek w mojej kolekcji.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 21:42 ]
Co do Vixena to mialem kiedys ARK 30x80 i to była lornetka, w której widziałem największe aberracje jakie kiedykolwiek w życiu widziałem. Sprzedałem po kilku miesiącach użytkowania bo nie była warta tych pieniędzy, które za nią wołają.

Raczej nie pomyliłem, lampy na tle nieba miały zielone obwódki, to może być kwestia tego egzemplarza. Poza tym podkreślam że wolałbym porro, a nie dachówkę.
Co do Vixena - najwięcej pochlebnych opinii co do jakości optycznej ma dachowa new foresta, dlatego liczę że ktoś może porównywał ją do porro.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 22:43 ]
kot Sylvester napisał/a:
Vixen Foresta 10x42 porro wyraźnie przekracza 1000 złotych:

http://www.astroshop.pl/v...ab_bar_1_select

więc chyba nie bardzo spełnia Twoje wymogi ekonomiczne.
Co do lornetki optymalnej (jak to określiłeś) to rzecz indywidualna, każdy ma swoje optimum. Musisz się zdecydować i określić jakie parametry są dla Ciebie najważniejsze. Co jest priorytetem? Generalnie ptasiarze największą uwagę zwracają na aberrację chromatyczną ale kwestia pola jest również istotna zwłaszcza jeśli prowadzi się obserwacje w locie. Pozostaje jeszcze kwestia nowa czy używka?

To jest wersja CFWide. Ta jest w moim budżecie:
https://www.astrozakupy.p...esta-10x42/224/

Szukam lornetki 10x42, najchętniej porro, z dobrym obrazem.
Moim punktem odniesienia co do jakości obrazu jest pożyczony Jenoptem, wcześniej miałem starą wersję Vortexa Vipera.

RoboBat 
Optyczny

Może nie dokładnie wyostrzyłeś? Mój monarch 5 jak go dobrze wyosrzę nie ma aberracji nawet na księżycu. Choć ja to ja. Każdy jest inny. Ja nie widzę często wad optycznych, które inni widzą. To ma oczywiście swoje zalety.

Marlut 
Optyczny

Skrzych, z porro 10x42 w okolicach 1000zł jest kłopot. Możesz zaryzykować to: http://pl.levenhuk.com/ws...rman_pro_10x42/
Zerknij także na to: http://www.fotoplus.pl/lo...e/DCF-HRc-10x42
Pole bez rewelacji ale warto poszukać opinii w necie.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Czw 02 Mar, 2017   

Skrzych zastanawiam się na czym polega różnica między tymi Forestami bo obie mają takie samo pole widzenia i identyczną wagę.
Co do Pentaxa DCF CS 10x42 to dobra lornetka, ma dobry kontrast i rozdzielczość, no i jest z nich najlżejszy,tu trochę opinii:

https://www.amazon.com/Pe...ax+DCF+CS+10x42

Levenhuk ma największe pole ale jakie ono jest? Może ktoś wie.

leniwiec 
Rozmowny

Co do Levenhuka – miałem przez chwilę Shermana Pro 6.5x32. Maiła zostać zamiennikiem E II na „cioranie w błocie” ale nie została. Musiałem ją odesłać bo w jedym z torów optycznych ostrość spadała bardzo szybko do poziomu denka od słoika. Drugi tor był dla odmiany całkiem w porządku. :razz: Przy sprzedaży wysyłkowej większe zaufanie miałbym do Vixena. Ale ja również nie miałem jej w rękach. Pamiętam dobre opinie Volvera na temat Foresty 7x50 (był o niej cały wątek) no ale... to inna lornetka.

Skrzych, a jesteś zdecydowany na 10x42? Wiem, że to ptasiarski klasyk ale ja zawsze wolałem ósemki – również do ptaków. Za 1200 zł masz Monarcha 7 8x30. To bardzo fajna lornetka dzienna z dużym polem. Nie jest bez wad ale na mnie zrobiła bardzo dobre ogólne wrażenie. Wiem, że trochę przekracza budżet...

Ja na Twoim miejscu wybrałbym się na wycieczkę do Krakowa na dobrą kawę i mały maraton po sklepach. Niestety popatrzenia przez lornetkę nic nie zastąpi. Forestę 10x42 mają w Astrokaraku (chociaż jest to chyba jeszcze inna wersja... i z parametrów i z wyglądu), w Fotoplusie masz Pentaksa o którym pisał Marlut i sporo innych fajnych lornetek. Są jeszcze teleskopy.pl

[ Dodano: Czw 02 Mar, 2017 01:17 ]
A to ta astrokrakowa Foresta: http://www.astrokrak.pl/l...ta-10-x-42.html

Skrzych 
Nowy

Z tą wycieczką do Krakowa to fajny pomysł. Czy fotoplus i teleskopy mają tam sklepy stacjonarne? W astrokraku kolimowali mi ostatnio Jenoptena, super robota, chętnie ich odwiedzę.
Ten pentax z linku wygląda całkiem dobrze, piszą tylko że lepiej pasuje osobom z większym rozstawem oczu, ja mam 60mm, to raczej mniej niż więcej.
Obiektywy 30 mm wydają mi się za małe - odesłałem do sklepu Vortexa Raptora, miał dość dobry obraz, ale łatwiej mi się dopasować do większej lornetki.
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Marlut 
Optyczny

Skrzych, Teleskopy mają sklep stacjonarny a na ich witrynie internetowej widać co jest na stanie.
Zdecydowanie zgadzam się z opinię, że 8x30 to zbyt ciemna lornetka na ptaki, także powiększenie 8x jest niewystarczające. Oczywiście można jej używać jako spacerówki / przeglądówki w dobrych warunkach oświetleniowych albo jako uzupełnienie lunety.

kot Sylvester 
Maniak

Skrzych zarówno Teleskopy jak i Fotoplus mają sklepy stacjonarne:

http://teleskopy.pl/about.php

http://www.fotoplus.pl/kontakt

jak wspomniał Marlut widać co mają w Twoim przypadku 10x42:

http://teleskopy.pl/advan...=10x42&x=10&y=9

http://www.fotoplus.pl/se...q=10x42&x=8&y=6

oczywiście jest jeszcze Astrokrak i Knieja chociaż ta ostatnia raczej odpada ze względu na założony budżet:

http://www.knieja.com.pl/...4/lornetki.html

Gdybyś się wybierał mogę posłużyć za przewodnika no i przynieść jakąś tajemniczą kontrpropozycję (która może skutecznie namieszać w Twojej głowie).

Ps.W razie czego pisz na pw.

Maciek 
Maniak

Wszystko zależy od względów rzekłbym osobniczych. W moim przypadku do obserwacji krajobrazowo - przyrodniczych (w tym ptaki) bardzo odpowiada 8x32 - co więcej porównywałem ją bezpośrednio z analogicznymi modelami 40mm i nie widząc różnicy wybrałem 32 - czyli mniejszą/lżejszą/tańszą.
Z kolei do powiększenia 10x muszę mieć podpórkę gdyż drży mi obraz, podczas gdy 8x idealnie przeczesuję niebo.

@Skrzych - we Wrocku rzeczywiście nędza, nie mamy tutaj żadnego większego hurtownika. W zasadzie są tylko Militaria.pl w dwóch miejscach (Bielany, Oławska) no i czasem lepsze szkła (Olympusa i Nikona) widywałem w Media na Auchan. Kiedyś był fajny sklep bodajże na Odrzańskiej ale dawno tam nie byłem i nie wiem czy jeszcze działa.
Są też na sklepy myśliwskie, Dom Łowcy na Rolnej, jest też sklep na Wilanowskiej i nowo otwarty na Wodzisławskiej koło strzelnicy - podzwoń może coś znajdziesz.
W Domu Łowcy mają Doctera i Leice - pewnie nie kupisz ale warto przez nie spojrzeć i mieć dzięki temu do czego równać.

Marlut 
Optyczny

Maciek napisał/a:
...
W Domu Łowcy mają Doctera i Leice - pewnie nie kupisz ale warto przez nie spojrzeć i mieć dzięki temu do czego równać.
To największy błąd jaki możesz zrobić, poważnie.

leniwiec 
Rozmowny

Jak najbardziej rozumiem argumenty przeciwko 8x30. W pochmurny dzień w gęstym lesie większa apretura sprawdzi się znacznie lepiej (chociaż niekoniecznie z powiększeniem 10 - wtedy będzie tylko 25% jaśniej). Co do powiększenia to chyba wiele zależy od indywidualnych preferencji i oczekiwań. Do rozpoznawania gatunków, szukania szczegółów ubarwienia 10 nada się na pewno lepiej – zadeklarowani ptasiarze na ogół wybierają 10x42 i pewnie mają rację. Ja na ptaki patrzę dla samej przyjemności patrzenia a dużo większą przyjemność odczuwam patrząc przez ósemkę – stąd mój wybór. Dziesiątki przy dłuższym używaniu po prostu mnie męczą. No i mają dużo mniejsze pole. Możesz jeszcze zastanowić się nad rozłożeniem zakupów w czasie i kupieniem docelowo zestawu. Np 7x35 + 10x42 albo 8x42 + luneta.

[ Dodano: Czw 02 Mar, 2017 15:57 ]
Marlut, to co napisałeś to niestety święta prawda. Pięknego obrazu ze świetnej lornetki nie da się odzobaczyć. Boleśnie się o tym przekonałem. :wink:

Abs 
Optyczny

Budżetowo - DO Titanium 10x42. Gdy spojrzałem po raz pierwszy nie spodziewałem się tak dobrego obrazu za 500 zł. Jakością optyczną rozniosła tanie dachówki, które miałem chwilę wcześniej przy oku.
Wersja "grande" - Vanquard E. II 10x42 http://www.ceneo.pl/vangu...CFUESGwodL5cI8A Testowałem - fajna.

Odpowiedz do tematu