Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z regulacją ostrości Bresse (Lidl)
Autor Wiadomość
fad 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Sty, 2017   Problem z regulacją ostrości Bresse (Lidl)

Witam, posiadam lornetkę z Lidla Bresser 10x50 , jak do tej pory dobrze się sprawowała lecz ostatnio zauważyłem że nie mam identycznej ostrości na obydwóch okularach. Najpierw opisze szybko jak reguluję ostrość. Okular z regulacją (z dioptrem) zakrywam osłonką. Lewy okular reguluję regulacją centralną. Następnie zamieniam osłonę i zaczynam regulować ostrość prawego okularu dioptrem. Ale tu jest problem ponieważ nie starcza mi zakresu regulacji diopterem. Aby doregulować prawy okular muszę leciutko podregulować regulacją centralną, ale za to rozchodzi się regulacja na lewym okularze który nie ma regulacji diopterem a lewy okular był ustawiany przed momentem. Co mogło się popsuć że mam za mało regulacji w diopterze?

Reklama

toomkoo7474 
Rozmowny

Wysłany: Czw 12 Sty, 2017   

Za duza wada wzroku miedzy jednym a drugim okiem,lub pokretlo dioptri sie zepsulo.

fad 
Nowy

Zapomniałem dodać że nie mam wady wzroku. Ale pokrętło czuć jak by chodziło na pełnym zakresie. No sam nie wiem :???:

toomkoo7474 
Rozmowny

Sprawdz tym samym okien lewy tor ustawiajac ostrosc na dany obiekt glownym pokretlem ostrosci,i wtedy sprawc tym samym okiem jak to wyglada w prawym torze i w jakiej pozycji jest pokretlo dioptri(podzialka) i ustaw ostrosc na ten sam obiekt oile sie da.

Maciek 
Maniak

Moim zdaniem "zdestabilizował" się centralny mostek - pewnie z plastiku - i chodzi na boki. Być może w takiej sytuacji jest szansa na reklamację - biorąc od uwagę ogromny rozrzut jakościowy w tej klasie cenowej następny egzemplarz może okazać się lepszy.

Madrian 
Bywalec
Totalny amator :)

Wysłany: Sob 14 Sty, 2017   

Lidl kilka razy w roku oferuje lornetki. Niestety od kilku lat ich jakość się nieustannie pogarsza. Kiedyś oferowali lornetki ze szkłami. Dziś normą są soczewki akrylowe.

Jest to sprzęt jednorazowy, o niskiej jakości i szybko się zużywający.
Jeśli można - zwrot do sklepu. Jeśli nie - naprawa jest mało opłacalna i krótkotrwała.

Generalnie możesz spróbować wyregulować prawy okular. przesunąć nieco pierścienie mocujące soczewkę. Ale nie ma gwarancji, że się przy tym czegoś nie uszkodzi. Zdarza się, że w tym sprzęcie pierścienie są klejone i próba odkręcenia je niszczy. Próba użycia większej siły może też rozerwać plastikowe tubusy.

Zważywszy, że można kupić całkiem przyzwoitą lornetkę za 300-400 zł, sugerowałby inwestycję w nowy sprzęt. Będzie to tani sprzęt budżetowy, ale uznanej marki i przebijający wszystko, co Lidl, Biedronka razem rzucili na swoje półki. ;)

Kiedyś jak potrzebowałem lornetki na działkę, żeby była tam pod ręką, to kupiłem w Media Markt, lornetkę Olympus 10x50 za 270 zł. Zupełnie znośna i bez porównania lepsza niż Lidlowskie wynalazki za pół tej ceny. Bressery z Lidla nawet w sklepie, od razu kolorują świetlówki w sklepie na fioletowo, a wiele egzemplarzy jest rozkolimowane przed pierwszym wyjęciem z pudełka.

Na twoim miejscu bym odłożył i kupił coś firmowego z przedziału 300-400 zł.
Na stronie głównej i forum znajdziesz wiele propozycji.

Można też spróbować kupić używkę jakiegoś "ruska" BPC. Są dość tanie i mają dobre możliwości przy niskich cenach. Albo nawet wojskowe PZO z demobilu.

Odpowiedz do tematu